blinning-regnbroms

Blinningar och bromsar

Jag är väldigt omtyckt av alla möjliga flygfän, så som knott, myggor och bromsar av de flesta variationer jag känner till. Men jag tycker inte om dem!

Det blir inga allergiska reaktioner så det blir extra svullet eller så, men jag får nån sort av panik när jag befinner mig i en situation där jag blir biten stup i kvarten. Knott är värst, för de är så många på en gång. Klådan från betten sitter i väldigt länge, ofta flera veckor.

Jag undviker oftast situationer där jag blir angripen, men ibland kan man inte påverka det. Ex. vid gräsklippning och löpning.

Tänkte fokusera på bromsar – för de är så många olika varianter. Behövde själv lära mig mer om dem och det här är vad jag kommit fram till.

Bromsar

”Bromsar klipper upp huden med en saxliknande mun och suger blod från det öppna såret. Betten kan vara mycket smärtsamma och orsaka allergiska reaktioner och sjukdomar. ” Så står det i Vi i Villas artikel från förra sommaren med tips om hur man kan undvika bromsar.

Generellt med bromsar så är det honorna som biter och suger blod, hannarna nöjer sig med nektar.

Blinning/regnbroms

Haematopota-pluvialis

Jag kallar den blinning, vilket vi gör på Västkusten, men den heter egentligen regnbroms. Ingår i släktet bromsar och heter Haematopota pluvialis på latin. Den är avlång och grå.

Den flyger så tyst så man märker inte att den är på väg. Den landar på din hud utan att du känner du det. Men däremot känner man direkt när den biter, för det gör riktigt ont när den klipper av en bit av huden för att sedan suga ut blodet ur det öppna såret. De gillar när man är fuktig och svettig, så det är vanligt att jag i alla fall blir biten när jag klipper gräset eller är ute och springer. De kommer gärna bakifrån när de angriper.

Blinning/blindbroms/fläckfluga

blinning blindfluga

Jag har felaktigt kallat denna för hästfluga.  Har nog aldrig själv blivit biten av en blindbroms (som jag nu ska börja kalla den) men den sitter ofta på grisarnas öron och ger dem elaka bett titt som tätt. Fördelen är att när de sitter där så kan jag lätt komma åt och döda dem så just den inte stör grisarna igen. De flyger inte iväg när jag min hand närmar sig.

Vingarna ger flugan en trekantig form och den har prickar på vingarna, så den är väldigt lätt att känna igen.

Den heter Chrysops caecutiens på latin.

 

Boskapsbroms/fäbroms

Tabanus.bovinus.male

En riktigt stor broms,  lite orange i färgen. Den angriper främst boskap. Grisarna har de här stora flugorna på sina ryggar ibland. De är ca 2-2,5 cm stora och låter högt när de flyger. De är inte så lätta att närma sig utan flyger iväg när man försöker slå dem.

Hästfluga är en annan typ av fluga, en lusflyga, så det kan vara väldigt förvillande att kalla denna flugan för det, fast den ofta är ett riktigt aber för hästar tydligen.

Jag har aldrig sett den varianten i något annat sammanhang än på grisarna, och mig har de inte bitit i alla fall. Än.

Den heter Tabanus bovinus på latin

Allmän gråbroms

broms

Den här varianten har jag alltid kallat broms. Fanns i mängder på mina morföräldras sommarställe i Malexander där jag spenderade en del tid när jag var liten. Har inte blivit biten i vuxen ålder i alla fall vad jag vet. Ser den ofta och upplever den mer som en stor avlång fluga. Den är inte lika stor som fäbromsen, men större och kraftigare än regnbromsen. Som en stor och avlång fluga helt enkelt.

Heter Tabanus bromius på latin

Bilder från wikipedia.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Blinningar och bromsar”

  1. Profilbild för Michael
    Michael

    Väldigt bra information, tack

  2. Profilbild för Anders
    Anders

    Ja, mycket beskrivande och illustrativt. Läste på Wikipedia att det finns även ett lokalt ord i norra Sverige: bräms eller brems, vilket min fru från Norrbotten säger.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Soligt
06:4320:17 WEST
FreLörSönMånTis
18°C / 9°C
18°C / 6°C
18°C / 6°C
20°C / 9°C
19°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.