Jeanette och dan

Man får det man vill ha, tänker Ritzéns

Ett inlägg med ytterligare ett par som gått all-in och lever på heltid i husbil.

Idag kan ni läsa om Ritzéns digital lifestyle, de har bott på hjul i fyra år, men nyligen bytt husvagnen mot en husbil.

Dan, Jeanette & Chillie

Vi heter Dan och Jeanette Ritzén, kommer ursprungligen från Ljungby i Småland och bor i vår husbil tillsammans men Chillie, en chihuahua-tik på 2,5 år. Vi är 42 och 44 år gamla, och träffades 2001. Husbil är helt nytt för oss, har endast bott några veckor på heltid. Senaste bostaden var en husvagn sen 4 år tillbaka. Folk tror oss inte när vi berättar att vi aldrig bråkat… men det är sant!

Vi har varit skrivna på campingen, eller husvagnsklubben, men nu flyttar vi brevlådan till en syster utanför Ljungby istället. Viktig post kommer i Kivra och på internetbanken.

Dan jobbar med musik (artistnamn Ironic Sweden), och har skapat flera skivor i husvagnen. Fler lär det bli. Vi hoppas kunna spela golf framöver, helst i varmare länder. Även geocaching är ett spännande intresse.

Nisse

Vårt hem heter Nisse, det är en Niesmann Flair 8000 från 2010. Husbilen är nyinköpt och hade endast gått 700 mil. Förra ägaren var ingen frekvent användare. Han har 177 hk, 3,0 dieselmotor med tank på 100 l, tre st. snabbladdade bodelsbatteri på 100 Ah stycket, 2 solpaneler, totalt 240 W. En vattentank på 300 l, helluftsfjädring (ställer alltså in sig själv i våg) Aldepanna, AC och så är han vinterisolerad. Elektrisk markis, stort garage, dubbelgolv, utedusch, omkopplare till 230 V, i alla uttag, surroundsystem till tv:n, dvd-spelare, Parabol, larm, porslinstoa med SOG är annan utrustning på Nisse.

En liten nätt herre: 8,78 lång och 3,27 hög. Totalvikt på 6700 kg och lastvikt på drygt 800 kg. Vi är supernöjda med denna klump, lätt att köra och stadig på vägen med sitt dubbelmontage bak. Vi som tagit körkort före -96 får köra den på B-kort.

Golfbagar, cyklar eller möjligen en moppe får åka med framöver. Vidare vill vi ha en tvättmaskin också.

Niesmann Flair 8000
Nisse, en Niesmann Flair 8000

Nyfikna & rastlösa

Team ”Du & Jag” som vi kallar oss i sociala sammanhang, har bl a. ägt 2 villor. Men för några år sen tröttnade vi på svenssonlivet, sålde de mesta prylarna, behöll 2 bilar och flyttade ut på en camping. Där har vi bott de senaste 4 åren. Vår vision nu är att få se mer av världen och bästa sättet är då att vara mobila.

Vi är nyfikna och rastlösa, och tillbringade 7 månader på Gran Canaria förra vintern. Men även det var ett fast hem, och husbilen lockade mer. Sagt och gjort, hem och handla husbil. Tanken är att dra söderöver efter sommaren, ner igen till Gran Canaria då vi har en del prylar magasinerade där. Sen får solen visa vägen. Än så länge har vi kvar en personbil, och bor just nu nära Dans jobb.

Från husvagn till husbil

Eftersom vi bott på camping har vi haft extremt lite utgifter de senaste åren. En årshyra på 7000:- plus el. Vi bodde i en Kabe storlek 5,60, så den var ganska billig i drift, betald som den var. Bilarna kostade såklart med. Men vi har kunnat spara mycket pengar, och därmed kunnat göra en ”avstickare” till Gran Canaria på 7 månader, dock med arbete även där. Den bilden förändras nu då vi har lån på husbilen, och har en fast månadskostnad istället, ungefär som när vi hade huset.

Även i en husvagn kan man samla saker. Vi har rensat och slängt och sålt… igen. Nu lockar fricamping, nya campingar och nya erfarenheter. Allt lockar faktiskt. En utmaning blir att hitta fina ställplatser. Vi hoppas att vi träffar massa nya människor, vi söker oss till likasinnade.

utsikt camping
Detta är utsikten från altan däcket utanför husvagnen, som vi alltså just har lämnat för vidare äventyr.

Säljare, målare, musikproducent och samtalsterapeut

Idag jobbar Dan heltid som säljare på Optimera i Ljungby. Jeanette pluggar just nu till samtalsterapeut, med tanken att kunna driva ett företag inom detta enbart på nätet, med hjälp av tex. Skype. Framåt sommaren ska företaget vara igång. Dan är målare i botten, han kommer också driva företag, dels inom måleri, men även inom musik. Han skapar egen musik och gör musikvideor.

Jeanette har bla. jobbat som ekonomiassistent på 50%, och har en sjukersättning på 50% pga. Bindvävsdefekt kallad Ehlers Danlos Syndrom. Men dags att sadla om.

Därför tror vi att vi kan lämna Sverige först i slutet av sommaren, när utbildning och företagen är klara. Vi har en del sparpengar, men kommer såklart behöva plocka in inkomster även framöver. Finns även en del tillfälliga jobb att ta på nätet, som skribent eller transkriberare tex. Vi är redan vana att leva billigt, och tänker fortsätta med det och jobba det vi behöver, inte mer.

Hoppas på mycket fricamping

Just nu bor vi hos kompisar strax utanför stan, med tillgång till eluttag, tvätt, vattenpåfyllning och avlopp. Vi har även kvar vår plats på campingen fram till sommaren. Än vet vi inte hur länge vi klarar oss utan ”sladd”, men vi vet säkert att vi klarar oss 6 dygn innan toan behöver tömmas. Och 10 dygn innan vattentanken är tom, och slasken behöver tömmas. Batterierna laddas fort om man kör en runda, och av solcellerna.

Så det man kommer leta efter är såklart vattenpåfyllning och möjligheter till tömning. Vi tror att vi mest kommer fricampa, men även ställplatser och en och annan camping blir det nog. Hunden blir glad varje gång hon får springa fritt, vilket hon får när vi är ensamma någonstans. Vi vet att en del platser har begränsningar på husbilens längd, max 8 meter tex. så vi får läsa på innan vi söker oss till olika boplatser.

Mil efter mil

Vägarna är smala och krokiga på Gran Canaria, förutom den enda motorvägen. Det blir en utmaning med Nisse där, helt klart. Men eftersom det går linjebussar uppe i bergen så tänker vi att kan de så kan vi. Däremot känner vi väl att vi kanske inte bör köra in i större städer med den här klumpen. Men vi får se. Vi kommer leta efter geocachar på vägen, vilket brukar leda oss till udda ställen som man annars inte hade hamnat på.

Skavanker, garanti & försäkring

Att köpa en husbil och tro att allt fungerar, nej. Eftersom vi fortfarande håller oss i närheten av säljaren så har han också fått lite jobb. Nisse är inte ny, så vi har hittat en och annan skavank. Men med garanti så löser det sig smidigt. Vi har även bilen assistansförsäkrad och får då hjälp på plats om det skulle behövas. En möjlig framtida nackdel är ju om bilen går sönder och behöver lagas, och vi inte får bo i den under tiden, men den dagen, den sorgen. Vi gillar att se möjligheter istället för problem.

Jeanette, Dan och Chillie

Trötta på vinterjackor

Vi tänkte förut att vi ville bo på Gran Canaria, mest på grund av deras fina vinterklimat. Men i och med husbilen kanske det blir några vintermånader där, och sen vidare runt i Europa. Just nu finns det för mycket att se och göra innan vi vill hitta en fast punkt. Tiden har vi ingen aning om. Men som sagt, det är 4 år sen vi sålde hus och prylar. Vi vill gärna vara lite i Sverige under sommaren, och hålla oss i värmen i första hand. Nya möjligheter dyker hela tiden upp, så vi får se vart vinden bär oss. Vi provar gärna nya saker och tänker att vi överlever alltid på något sätt. Och livet har lärt oss att man får det man vill ha. Just nu är vi trötta på vinterjackor, regn och blåst.

Följ gärna på Facebook, Ritzéns digital lifestyle eller hashtaggen #ritzensdigitallifestyle på Instagram.

/Jeanette & Dan

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
21°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.