kameraväska

kameraväska

Min fotoutrustning

Ibland får jag frågan om vad jag har för kamera och objektiv och på den här sidan ska jag försöka hålla den informationen samlad och uppdaterad.

Kamera

Jag använder bara ett kamerahus. En Fujifilm X-T30. Jag köpte kameran 2021 och gillar den skarpt. Det är en s.k. spegellös kamera i APS-C format, alltså inte en fullformatskamera.

Här har jag skrivit lite om varför jag valde den här kameran.

Jag har även en iphone som jag fotar med, men ytterst sällan numera. Åtminstone blir det sällan bilder som hamnar på bloggen annat än i tidslinjen.

Objektiv

Att prova sig fram med olika objektiv för olika motiv och olika typer av fotografering är en del i det som är roligt med fotografering. Tycker jag. Därför har jag några objektiv och vet att jag kommer köpa fler.

Fujifilm XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS

Detta objektivet kom med kameran, ett så kallat kit-objektiv. Har inte alls tyckt om kvaliteten av bilderna, men tänker att jag ska ge det en ny chans, nu när jag kan lite mer om fotografering. Eftersom det är ett zoomobjektiv så ger det mig också möjligheten att hitta nya kompositioner.

Bild Scandinavian Foto

Fujifilm XF 35mm F2 R WR

Underbart ljusstarkt och snygg bokeh, användbart till det mesta och det är detta objektivet som sitter på kameran som default. Har alltid uppskattat att det är fast brännvidd även om jag numera är lite nyfiken på zoom.

Bild Scandinavian Foto

Fujinon XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR MACRO

För att kunna fota insekter och växter på nära håll så skaffade jag ett makroobjektiv. Och det har jag stor glädje av när jag fotograferar i trädgården, både för dokumentation och kreativt skapande. Med en fast brännvidd som jag är van vid och uppskattar.

Här har jag skrivit lite om detta köpet.

Bild Scandinavian Foto

Fujinon EBC XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR

Fåglar och andra motiv som ligger lite längre bort fångar jag med det här teleobjektivet. Ett zoomobjektiv, där jag sällan använder annat än 600mm faktiskt. Jag vill ju komma så nära som möjligt. Men roligt att nu ha ett zoom-objektiv och därmed kunna testa olika kompositioner direkt i kameran utan att behöva beskära så mycket.

Här har jag skrivit om detta teleobjektivet

Bild Scandinavian Foto

Tillbehör

Peak Design Capture Camera Clip v3, för att kunna ha kameran hängandes på bröstet och Peak Design Cuff v3 handledsrem för ökad säkerhet när jag håller kameran i handen.

Batteriladdare för två batteri samt två extra batterier, har alltid minst ett fulladdat batteri.

Kameraväska Think Tank Retrospektive 5, kamerahus och två objektiv (dock inte teleobjektivet) samt en massa annat ryms.

Samsonite gammal datorryggsäck som nu fått nytt liv för kamerautrustning när det är dags att bära med mig teleobjektivet.

Två externa hårddiskar WD Elements

Stativ SmallRig CT-10, maxhöjd 180cm, tre ben men går att göra till ett enbent stativ.

Programvarorna Adobe Photoshop och Adobe Lightroom använder jag för redigering, retuschering samt struktur av alla bilder.

Här kan du läsa om mitt arbetsflöde med bilder.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.