odlingskalender portugal

Trädgårds- & odlingskalender

Med en odlingskalender & trädgårdskalender blir t.ex. arbetet och blomningen i trädgården tydligare. När vi flyttade till Portugal 2021 så hade jag svårt att förstå hur det för mig nya klimatet skulle påverka odling, träd och andra växter i trädgården.

Därför gör jag denna trädgårds- & odlingskalender under 2024. Efter tre års experimenterande tycker jag att det finns tillräckligt mycket erfarenhet för det.

Jag hoppas den kan hjälpa dig som odlar och har trädgård här i Portugal. Det är inte ett facit med alla varianter av grönsaker och trädgårdsväxter så klart, men det jag ser i omgivningarna och i min egen trädgård fyller jag på här. Det här är min erfarenhet och det är också underlaget för min egen planering av trädgård och odling.

Förutsättningar

Förutsättningarna i den här kalendern är utifrån klimatet i södra Alentejo (Ourique). Ett inlandsklimat med heta somrar (över 40 grader är inte ovanligt) och milda vintrar med risk för frost. Det kommer för lite regn under vintern och i princip inget regn alls under maj-sept. Portugal har många olika klimatzoner så det är inte samma förutsättningar ens om en bara åker 1 timme med bilen till sydkusten eller till västkusten.

Det är dock på västkusten eller i Algarve som plantorna säljs eller kommer ifrån. Så bara för att det går att köpa plantorna betyder det inte att de funkar här i inlandet.

Odlingskalender

Odling sker med pluggplantor som jag köper på marknader i Castro Verde eller Milfontes. De planteras i 55-60cm höga sålådor. I de fall där jag odlar något från frö så framgår det. Vi har två odlingssäsonger per år. I juli och augusti när det är enormt varmt har jag endast några enstaka plantor i sålådorna.

Trädgårdskalender

Trädgård och odling går hand i hand, därför har jag med skötsel & blomning av andra växter i kalendern också. Blomningen är ju dessutom viktigt för att få pollinerare till trädgården som krävs för en rik skörd av det som odlas. Blomningen är alltså utomhus, inte i växthus eller inomhus. Länkar till bilder här på bloggen där så finns. Trädgårdsväxter & träd inhandlas i kruka på trädgårdscentret i Milfontes på västkusten.

När jag inte hittar ett svenskt namn så skriver jag det latinska.

Anpassningar

Alla som gillar odling och trädgård vet ju att vädret är A och O. Så den här kalendern påverkas självklart av vädret. Ett exempel är att jag t.ex. i år satte potatisen redan 23/1 för det i prognosen inte är någon frostvarning de kommande veckorna. Och skulle det komma senare när blasten tittat upp så kan jag lägga fiberduk över.

Januari

Blommar: narcisser, slingerpilört, kamomill, olvon, eukalyptus, teucrium fruticans, echeveria secunda, ordenstjärna, podranea ricasoliana, aloe vera, änglatrumpet, plymört, catharanthus roseus, pipört, senecio angulatus, stjärnöga, flaskborstträd, rosmarin, rosor, mandelträd, vit ginst, mimosa, oxalis pes-caprae, vit kalla, hibiskus

Planteras: träd, buskar och perenner.

Skördas: kål, broccoli, koriander, persilja, rädisor, sallad, timjan, purjolök, rosmarin, morötter, rödbetor och apelsiner.

Skötsel: rensa ogräs, klippa/trimma gräs, beskära äppleträd, beskära fikonträd, beskära granatäpple, beskära blåbär, gödsla i sålådorna, vattna nyplanterat (om det inte regnat), spruta såpa på citrus och marmelo om nya blad kommit, ta bort bladlöss på ginst

egna apelsiner

Februari

Blommar: slingerpilört (nedan bild), mimosa, teucrium fruticans, vit ginst, kamelia, vit kalla, mandelträd, apelsinträd, clementinträd, pärlhyacint, påskliljor, krokus, echeveria secunda, flaskborstträd, rosmarin, oxalis pescaprae, hibiskus, påfågelblomma, inkakrage, medronho, afodill, african daisy

Planteras: potatis

Skördas: kål, broccoli, purjolök, rosmarin, timjan, persilja, koriander, sallad

Skötsel: rensa ogräs, klippa/trimma gräs, beskära vetiver, vattna nyplanterat (om det inte regnat), gödsla blåbär, beskära päronträd, gödsla fruktträd,

Senaste inläggen i Odling & Trädgård

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.