Vi nöjer oss inte med mindre

Hack4Europe aktiverade många i förra veckan. Tanken med Hack4Europe var att de 30 utvecklarna som deltog skulle testa sina kreativa lösningar för att visa de ekonomiska och sociala fördelarna med öppen kulturarvsdata. Jag deltog via nätet och lyssnade på en del av föreläsningarna, bland annat på @jocke.

Joakim Jardenberg pratade om att Aristoteles visste allt som var värt att veta, där i hans tid. Han hade allt i sitt huvud. Jag tror att  Jocke har rätt när han säger att vi lär inte nöja oss med mindre än så idag heller. Det är delvis därför som vi har och använder prylar som hjälper oss att kunna veta allt som är värt att veta, precis som Aristoteles. Fast vi har det inte i vår hjärna, inte i den som är inbyggd i kroppen i alla fall, utan i våra telefoner, ipads och datorer. Prylar vi bär med oss eftersom hjärnan inte klarar av att bevara all information som vi dag vill ha.

Men för att all information och all data ska finnas tillgänglig jämt för oss alla, så kan det inte vara låst bakom lösenord (och andra bättre tekniska lösningar) på Nätet. Kommer våra barn, den generationen som växt upp med en iphone i sin hand, att acceptera att data undanhålls för dem? Förhandlingar bakom låsta dörrar, rättegångar bakom lyckta dörrar, företagshemligheter och hemligstämplade dokument. Förr eller senare får vi reda på sanningen, det har ju visat sig och det gör ju mycket ondare att stå för sanningen om man först ljugit.

Jag gillar den framtiden. Transparens och öppenhet. Tydlighet och ärlighet. I like! Indeed.

Som @jocke sa ”not online = total waste”

Vill du se föreläsningen också, kan du göra det här!

 

 

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
Fair
06:5718:30 WET
OnsTorFreLörSön
18°C / 9°C
12°C / 7°C
14°C / 9°C
12°C / 7°C
13°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.