10 år av tysnad

Idag är det 10 år sedan Björn Afzelius dog.

Jag vill hedra honom med att ge er texten till hans låt ”Ikaros”, en låt som har betytt mycket för mig när jag var ung. Den gav mig en enorm styrka och även en trygghet i att inte vara ensam. Tack Björn!

När jag tänker tillbaka på min barndom
ser jag skräckbilder tydligast av allt.
Ja, dom gånger dom skrämde eller slog mej
är dom minnen som hårdast sitter fast.

För som barn tar man kärleken för given;
allting annat är mot ens natur.
I den stund man tar steget ut i livet
är man bara ett tillgivet djur.

Ändå står snart dom vuxna där och pekar
ut den riktning dom tycker man skall ta.
Alla drömmar dom själva har förvägrats
vill dom förverkliga genom sina barn.

Är man lydig belönas man och hyllas,
revolterar man mister man allt.
Ingen älskar ett barn som inte lyckas,
ingen älskar ett barn som är stärkt.

Men vem besitter förmågan att veta
vad som ryms i en ny individ?
Och vem kan säj’ till nå’n annan hur lyckan ser ut,
vem kan säj’ vad nå’n annan vill bli?

Låt dina blommor slå rot där det finns jordmån,
låt dina växter får leva där dom trivs.
Lås inte in dina plantor i ett drivhus,
låt dom få slippa ett onaturligt liv.

Låt den du älskar få pröva sina vingar,
en dag så flyger din älskade rätt.
Vill du bli respekterad av din avbild
får du visa din avbild respekt.

Publicerat:

i:

6 svar till ”10 år av tysnad”

 1. Profilbild för Uffematten

  Den texten behöver egentligen inga kommentarer!
  Så sant och så klokt!!!

  Kramen till dig!

 2. Profilbild för BrittMarie

  Jag tyckte också mycket om att lyssna på Björn Afzelius. Två samlings-cd har jag, så jag var tvungen att gå och kolla om Ikaros var med där. Så var det inte, men många andra, där man kan begrunda texten flera gånger. Ha det bra
  Kram

 3. Profilbild för Fina

  Åh är det så längesen redan. Vilka minnen du väckte hos mig nu. Minns hur jag älskade ”Tusen bitar” som liten, återvänder till husvagnssemester där pappas blandband snurrade om och om igen i bilstereon… rysningar! Blev tvungen att köra låten på youtube…
  Kram!!

 4. Profilbild för Lotten

  Tycker om den sången och många av hans andra, men nu när jag läser texten får den en helt ny mening! Tack!
  Kram

 5. Profilbild för Cornelias Cottage

  Försökte maila dig, men min mail vill inte. Vill du verkligen läsa igenom boken =) När hinner du det i så fall, vill gärna lägga ut den så snabbt som möjligt så att folk kan börja rösta…eller hmmm..öppna upp för möjligheten i alla fall. Kram!

 6. Profilbild för Lotta

  Har aldrig riktigt lyssnat på hela denna texten men när jag ser den blir jag berörd vilket man blir av mycket som han skrivit.
  Vad fin ”vår” banner blev!
  Kram L

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 10°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
22°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.