16. Släpp taget

Vi har berört detta lite tidigare i citaten om beslut och vår frihet att välja reaktion. Men många gånger går det ju lite om varandra med såna här citat.

Så även om vi har friheten att välja vår reaktion och ta egna beslut, så fokuserar vi nu på just det där beslutet att släppa taget. Det första jag tänker på när jag hör frasen Släppa taget är faktiskt scenen i slutet på Titanic när Rose släpper taget om sin älskades hand i vattnet.

Det illustrerar svårigheten för mig. Men också kärleken i att göra det. Nu kan en släppa taget om mycket olika saker. Och det finns mängder av citat kring det här. Men eftersom frihet är en viktig faktor i mitt liv så väljer jag orden jag fastnade för i boken ”Jag är pilgrimen” (som jag varmt kan rekommendera).

Allt man behöver göra för att bli fri är att släppa taget

Det låter väldigt enkelt, men det är det inte. Men oavsett hur svårt det är att släppa taget så är frihetskänslan enorm när det är gjort. För även om det är något som försvinner så finns det sen plats för något nytt.

Det finns tankar, saker, känslor och personer som en behöver släppa taget om. Men när och varför? Några exempel kommer här, du kan säkert hjälpa till att göra listan längre.

Släpp taget om

 • det inte ger dig glädje
 • det inte hjälper dig att utvecklas
 • du inte kan vara den du vill vara
 • du tror du måste göra något för att duga
 • din önskan om att vara perfekt (vi är människor, inte perfekta)
 • din önskan att förändra en annan person
 • du blir sviken gång på gång
 • du jämt offrar dina behov
 • den som inte vill stanna kvar

One of the happiest moments in life is when you find the courage to let go of what you can’t change.

Att ta det där steget att verkligen släppa taget är jättesvårt. Att stänga dörren om något/någon. Trösten är dock att det finns öppna dörrar på andra ställen. Om en vill. Och om en verkligen lyckats stänga dörren om det där en släppt taget om.

Så glöm inte öppna nya dörrar, släpp in ljus och frisk luft! Nya tankar, saker, känslor samt nya personer.

Jag då?

Jag har tagit beslut att släppa taget om sånt jag aldrig trodde jag skulle behöva släppa taget om. Men så mycket bättre jag har mått när jag gått igenom processen och stängt dörren. Så enormt mycket friare jag känt mig.

Sen finns det en specifik dörr som jag lämnat på glänt, som jag inte vill stänga helt. Ett eget val som kanske inte är det sundaste, men det är det enda jag klarar av att göra.

Du då?

Har du släppt taget? Finns det något som du just nu bearbetar som du känner att det snart är dags att släppa taget om? Hur tänker du kring det här citatet?

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

32 svar till ”16. Släpp taget”

 1. Profilbild för Titti

  Tänkvärt! På alla sätt och vis…
  KRAM, Titti

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du tycker det! Kram

 2. Profilbild för Tove
  Tove

  Jag har stött på släppa taget i en rekommenderad andnings/meditationsövning under en tid i behandling för utmattning. 12 stegsprogrammet har det också. Släpp taget – Lev och låt leva. Jag har följt programmet som närmast anhörig till beroende. Bra för medberoende.
  Jo, jag har släppt tag, men kanske inte stängt alla dörrar. De stänger sig själv de där dörrarna om så behövs har jag märkt. Så har också dörrar öppnats igen. Vissa beslut och val jag tagit har fått en dimension till efter att ha släppt, som kanske leder längre fram än just när släppet är aktuellt.
  När taget har släppt tas nya omtag – tror människan funkar så, ju längre jag lever ser jag det tydligt. Det bästa med livet är någon dörr på glänt, som sagt, de som behövs stänger sig. Ibland får en jobba med det.
  Bilden är inte så långsökt i mina ögon – det är i fint kvällsljus som insikter kommer till en. Även morgonljus har den förmånen. Skymning och gryning följs åt. Friheten finns där. Men också i en grå dag.
  Tack för dagens Annalucka 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion. Det kanske är så att dörrarna stänger sig av sig själv till slut, inte tänkt så. Jag är aktiv med att stänga dörrar, men som sagt inte alla. 12 stegs programmet är säkert användbart i många situationer! Tack för bildkopplingen med! Kram

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag vet så väl vad du talar om. Ett fint fint inlägg. Jag sparar dina citat, tar till mig och skriver kanske något senare, länkar till dig.
  Att släppa taget gör man då man skiljer sig, då någon dör osv.. men också på annat sätt. Livet är fullt av utmaningar som för en vidare och som utvecklar en. Många gånger är det väldigt smärtsamt och sorgligt men nödvändigt för det som du beskriver så bra, att släppa in ljuset, nya friska vindar etc.
  Mycket fint inlägg, jag tog det till mig rakt av.
  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt om du skriver något kring citaten, oavsett när det blir! Och jag blir ju glad när jag rör om i tankarna hos dig 🙂 Kram

 4. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Att släppa taget kräver mod.
  Din ”lista” är en bra tankeställare.
  Ha nu en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så kan det vara! Tack! Detsamma 🙂

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Tuff fråga. Ibland i livet behöver man väl göra det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo, det tror jag de flesta av oss behöver i alla fall.

 6. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Svar: Än står snögubben kvar. Får se vad som händer idag då det är +5 och blåst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt den ändå fått stå så länge tänker jag!

 7. Profilbild för Åke Blomqvist

  Jag tänker spontat tillbaka på de arbetsplatser jag har släppt. Det här med att inte få glädje, att inte få utvecklas och inte få ut sina krav på det arbete man vill utföra. Beröm har jag fått i alla dagar och vad det innebär. men jag har sett för många som inte kan byta arbete och de har jag tagit mycket illa till mods av. Jag har haft en stor fördel där, men tagit min chans när man blir tillfrågad också. Det är upp till en själv att må bäst alla dagar i veckan. Här gäller det att puffa fram andra också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt Åke, tack för din reflektion och din sista mening är klockren!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Ännu ett citat som det finns många tankar kring!
  En otroligt läsvärd och fin adventskalender har du gjort dom jag förstår att du gått lägga ner mycket tid på.
  När jag tänker till är det nog så att de gånger en till slut bestämt sig för att släppa taget vid t ex en separation eller när en har insett att en inte kan göra mer för att hjälpa en annan människa så har jag känt en lättnad just för att beslutet är tagit, sedan kan man ibland lämna dörren lite på glänt….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du får igång tankarna, tack för att du kommenterar med din reflektion! Så roligt du uppskattar min julkalender, visst tar det mycket tid, men jag gillar ju verkligen att reflektera så det har mestadels varit roligt.

 9. Profilbild för Znogge

  Att släppa taget kan i vissa situationer vara väldigt svårt men kan verkligen generera en stor lättnad. I vissa lägen är det dessutom det enda rätt valet om man ska må bra själv. Många gånger är det så att stänger man en dörr öppnas en annan.

  Önskar en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan vara väldigt svårt som du säger, men lättnaden är befriande. Tack detsamma!

 10. Profilbild för Mamma C

  Ett fint och tänkvärt inlägg.
  Carin

 11. Profilbild för Marianne

  Ett bra citat men jag har lite allergi mot det 🙁

  Jag har släppt taget många gånger, då jag hängt löst i sadeln,
  Men ska jag vara allvarlig – det är lättare att uttala orden än att handla,
  och att någon försöker få en att göra det är mest irriterande, även om det är välmenade.
  Ja, det var min reflektion 😉
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad kul att du är allergisk ändå. Många citat passar ju de flesta så när det inte gör det blir det extra kul och spännande! Roligt att du delar med dig av det också. Visst är det absolut lättare att uttala än att göra, som med det mesta. Kram!

 12. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Att släppa taget är nånting jag både har lätt för och samtidigt enormt svårt för. Det beror ju på vad det är. Gå från ett jobb till ett annat – inga som helst problem. Saker – inte heller några problem. Oftast ska jag tillägga för det finns nån sak som har funnits i släkten i över hundra år. Den släpper jag inte.

  En del människor har jag svårare att släppa i allafall om jag får respons på att jag finns. Är kommunikationen helt slut och jag den som hört av mej senast, då går jag vidare utan den personen. Men är det nån som finns i mitt hjärta, då går det inte att släppa till hundra. Då finns en springa kvar i dörren och den blir inte helt stängd.

  Du får mej att tänka till. Igen.
  Kramar

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag känner som du, vissa saker går lätt andra inte. Prylar är verkligen lätt! Blir så glad för att jag får igång tankarna. Kram!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag tänker direkt på alla energitjuvar jag har släppt taget om. Då menar jag inte personer i första hand utan allt möjligt som ställer krav. Jag tror att jag har låtit det framgå förut, kanske flera gånger, så den här gången blir det ett relativt kort svar.
  Jag blir glad av att läsa om hur mycket friare du känner dig efter att ha släppt taget om mycket. Precis så känner jag också. En stor lättnad och en frihet att inte behöva bry mig om de där energitjuvarna längre.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart att göra sig av med energitjuvar, oavsett om det är personer eller prylar. Ja citaten går ju lite ihop här och där. Härligt att vi är friare båda två. Kram

 14. Profilbild för Micke

  Mycket tänkvärt blogginlägg, släppa taget kan ju vara svårt men oftast så befriande när det väl är gjort.
  Har väl inget att släppa taget om just nu men man vet ju aldrig när något får grus i maskineriet.
  Har släppt taget om en del gamla vänner dock, deras sätt att leva var långt ifrån den vägen jag ville gå, befriande i efterhand.

  Ha nu en fin kväll Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vad bra du släppt taget om de vännerna som inte gick åt samma håll som du, och det är verkligen befriande efteråt. Detsamma!

 15. Profilbild för Carita Liljendahl

  Det var riktigt många kloka ord och goda råd.
  Jag försöker lära mig släppa taget. Ibland går det bra, ibland sämre.
  Jag känner att jag kunde göra det helt, om jag skulle klara ekonomin.
  Men slutar jag jobba betalar ingen min hyra och andra kostnader och i dag får vi inte längre bidrag hur lätt som helst i Finland. Pensionär kan jag bli om 2-3 år tidigast.
  Har du tips om hur jag bara ska kunna släppa allt som stressar och tynger?
  Då jag sade upp mig från fast anställning 2016 var jag jätterädd och jag hade supersmå inkomster, visste att jag klarar mig 6 månader på besparingar…
  Att släppa taget om dem som inte gillar mig är en annan sak. Men det här med att säga upp sig och hej då till allt… hitta nytt boende, billigare? Svårt. Många funderingar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillar citatet! Ekonomin styr så klart många beslut, att ta bort utgifter är nyckeln till mycket. Vi har alla olika förutsättningar. Men det finns massor av inlägg både här hos mig och hos många andra som beskriver hur jag (vi) gjort. För vår del har vi stängt och öppnat dörrar väldigt mycket. Vi har hoppat på det som lockat, inte varit rädda för att ångra oss. Bara kört. Flyttat till ett land där vi har råd att gå i pension tidigare etc. Visst kan det svårt att ta livsomvälvande beslut, men för mig är det så roligt att uppleva något helt annat. Efter att första beslutet är taget så går det mycket lättare. Lycka till!

 16. Profilbild för Paula Merio

  Jag är nog en mästare på att släppa taget…kanske för lättvindligt, i alla fall i ungdomen då man var tuff och oövervinnerlig. Byta land, byta jobb, byta allt, inga problem. Med 26 flyttar och 4 föredetta makar har jag bytt det mesta. Och jag ångrar ingenting. Inte för att jag kanske aldrig gjort fel val, men alla val har lett mig framåt. Så även nu som gammal. Nu kör jag mitt eget race, utan en tanke på vad andra säger eller tycker. Livet är mitt att leva, eller hur

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fantastiskt Paula, jag gillar ju det där att gå framåt. Hur en gör det är ju så klart olika. Tack för att du så generöst delar med dig av dina reflektioner.

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.