9. Mental styrka

Vad innebär det att vara mental stark? Är det en antingen eller egenskap eller kan en vara både stark och skör?

Det finns ett begrepp som heter starkskör, en annan benämning på att ha en högkänslig personlighet Hittade en artikel om det om du vill läsa.

Kanske en faller in under personligheten starkskör eller så är en antingen stark eller skör. Eller stark, men svag ibland eller tvärtom.

I am a strong person but every now and then I also need someone to take my hand and say everything will be alright.

Jag vill även lägga med ett annat citat som går hand i hand med det här. För båda handlar om styrka, eller brist av densamma när en liksom inte orkar.

You´ve done enough. It’s okej to be tired. You can take a break.

Vad innebär det att vara stark?

Det är säkert olika för olika personer, men jag researchade lite och här är några av de sakerna som präglar starka personer. Det finns säkert mer att lägga till här.

 1. gillar förändringar
 2. tycker inte synd om sig själv
 3. lägger inte energi på sånt en inte kan påverka
 4. bryr sig inte om andras åsikter
 5. förstår att de kontrollerar sina egna handlingar och känslor
 6. tar risker
 7. gnäller och klagar inte
 8. ältar inte det förflutna
 9. lär sig av tidigare misstag
 10. känner glädje för andras framgång
 11. ger inte upp så lätt
 12. vet hur en säger ”nej”
 13. trivs i sin ensamhet, inte beroende av andra för att känna glädje
 14. förstår att egen framgång & lycka ligger i ens egna händer
 15. förstår att bra saker tar tid, och njuter av tiden dit
 16. gläds åt det de har

Men är en mentalt stark person alla dessa saker? Och är en alltid stark? Det finns så klart nyanser och det är de som så lätt glöms bort. Tänker jag.

Kryddbuske i Sverige från september

Jag då?

Jag är definitivt en stark person. Klockren beskrivning av mig: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16

Men de andra punkterna är inte lika glasklara:

4. Generellt gör jag inte det. Men vissa personers åsikter är viktiga för mig.

11. Jag kan absolut ge upp. Lägger inte ner en massa energi om jag känner att det inte är för mig eller att det är för tidsödande. Men jag ger inte upp om jag lovat mig själv eller någon annan att något ska göras.

13. Jag trivs inte om jag är ensam hemma. Däremot gillar jag att vara själv, om Roger är hemma. Vi behöver inte vara i samma rum eller i samma del av trädgården, men han är min trygghet. Jag vet varför det är så, och det kanske jag berättar någon dag.

15. Jag är otålig. Visst förstår jag att det tar tid att t.ex. renovera ett badrum. Men inte sjutton njuter jag under tiden. Det tar tid att bygga upp ett företag, och det njöt jag av. Så det här beror väldigt mycket på omständligheterna.

Jag behöver mycket kärlek. Bekräftelse för att jag duger som jag är. Det hänger ihop med punkt 13. När jag har det så är jag superwoman.

När tvivlen kommer faller jag som ett korthus. Rogers kärlek tvivlar jag aldrig på tack och lov. Men det finns andra situationer där detta är väldigt tydligt. Där jag är väldigt skör. Och alla punkterna varierar i styrka beroende på var jag är, vem jag är med och andra omständligheter.

Du då?

Känner du igen dig i den här beskrivningen av den mentalt starka personen? Saknar du någon punkt? Trivs du med starka personer i din omgivning? Vill du berätta om någon punkt, hur den är för dig?

Och jag vill också idag säga att jag inte riktigt hinner med att kommentera på alla bloggar som jag brukar göra. De här inläggen tar mycket tid att skriva och jag hoppas ni har överseende med att jag inte är lika aktiv på era bloggar under december. Men jag försöker åtminstone läsa ikapp, även om jag inte kommenterar.

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

,

28 svar till ”9. Mental styrka”

 1. Profilbild för Madde
  Madde

  Jag är nog högkänslig. Däremot är jag extremt stark, då jag ser att många klappar ihop för mindre. Däremot önskar jag att något gick min väg för en gång skull. Gillar starka personer, men många upplever att starka är de som alltid hörs och syns och måste få sin vilja igenom. Jag upplever inte de som starka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion!

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  9:e december och grattis på Anna-dagen.
  Bra citat och listan beror på var i livet man är känner jag =)
  Njut av din namnsdag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det tror jag med, kram

 3. Profilbild för en vanlig man

  Erfarenheter om mental styrka på min sida nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppar dit direkt!

 4. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Anna-dagen, ett datum jag alltid minns särskilt väl just för att det är Anna-dagen av olika skäl. Grattis på namnsdagen!
  Åter en bra lucka, en som jag gärna reflekterar till. Jag hör av mig om det blir så ..och när det blir. Givetvis förstår jag mycket väl att du inte hinner kommentera som vanligt. Det tar tid att skriva och skapa inlägg av det här slaget som du gör just nu.
  Jag är stark, kan jag konstatera när jag läser din lista. Men för att vara stark så måste man också kunna vara svag. Det hör ihop enligt mitt förmenande. En människa som står rak som en fura när det stormar, knäcks lätt …kan man böja sig, följa med stormvindarna så håller man. Ungefär så. Inget är svart och vitt, det finns en skala på styrka, på svaghet och vad som är styrka och vad som är svaghet. Båda komponenterna behövs. Som sagt att kunna vara svag, att våga visa sig svag är också en styrka.

  Anna-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag håller med om att det finns nyanser. Och att visa sig svar är en styrka, även om andra kanske inte tycker det. Förväntan är svart eller vit många gånger. Kram!

 5. Profilbild för Tove
  Tove

  Starkskört inlägg därtill mentalt. Tumme upp 🙂 Bilden är så passande!
  Väl bekant med starkskör, högkänslig personlighet och viss mental träning för just det samma. I tidernas begynnelse av att behandla mitt sämre mående – så var det här så jävligt påfrestande då jag helt klart trodde på vad jag läste, jag såg möjligheten till god förändring- processen att få det in i hjärnan och ut i kroppensjälen tog sin tid. Mitt i alt skulle jag andas rätt och bygga målbilder enligt Uneståhl och min mentala coach’s peppande – jag skulle bli en fri och stark människa. Som övning i gruppen fick vi uppgiften som bevisade om vi trodde tillräckligt på konceptet och oss själv så skulle vi utan problem knäcka en vanlig gul blyertspenna i två. 9 av 10 lyckades på första försöket. Min gula blyerts var hel.
  Jag gav faktiskt upp. Jag hamnade nere i källaren. Men jag kom upp ur den, med annan hjälp – och då kom de där guldkornen från processen bli frisk och stark människa verklighet. Det sköra blev starkt.
  Inget byggs för evigt, det där bygget starkskör är hela tiden levande och byggs om och till och från. Antingen av mig medvetet eller omedvetet på egna eller omgivningens signaler.
  Min erfarenhet är att det skörstarka ger de förtecken som finns där när en går ner sig och går upp sig – igen.
  Bekräftelsebehovet är grundläggande, några av oss har det i omedelbar närhet – andra har det en bit ifrån. De finns också de som inte har alls.
  Gnälla, älta, självömkan ur listan är finurliga ”fulord”. Sköra ord! När en gnällt, ältat och självömkad klart så kommer styrkan. Dessa egennedlåtande känslor behöver ha sitt hos några av oss.
  Dessa ord kom ju att ge innehåll åt begreppet energitjuvar – där har vi ju en utmaning för även de behöver något. Nånstans tror jag att vi nån gång alla är där.
  Tungt sorgearbete sägs behöva ett visst ältande för att komma ur.
  Även gnällande har sitt, kruxet är att göra något kreativt av det.
  Stark och skör är balansen mellan passande mängd, för mycket och för lite. De går hand i hand – men släpper taget ibland. För så att mötas igen.
  Min mormor sa: Det är inte alls så lätt att vara människa – den kan prova den som vill. På riktigt la hon till ibland.
  Ja, då så har jag jag kommit till punkt för denna dagens reflektion.
  Riktigt fin dag på starten eller om det är tvärt om 🙂 Tack och kram på Anna dagen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion Tove! Vad fint att ditt sköra blev starkt. Och som du säger, inget är för evigt. Varken det sköra eller det starka. Absolut behövs både ältande och självömkan i vissa situationer och under vissa perioder. När jag säger att jag inte ältar så gör jag inte det med det förflutna, men det kan ju finnas saker som jag är mitt upp i som ältas. När jag dock packat ihop det och lagt det bakom mig tar jag inte fram det igen. Att vara människa är svårt, verkligen. Glad för alla dina ord, tack och kram!

 6. Profilbild för Mamma C

  Jag har vuxit med åren till att bli en starkare person och det var många punkter som jag kunde göra check på, på din lista.
  Ha en bra lördag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fint att känna att du blivit starkare! Detsamma!

 7. Profilbild för Micke

  Att vara stark inom olika områden men mest för att vara en människa är ju det ultimata men att falla är ju ändå början till att resa sig på nytt.

  Bra lista där, många rätt där även för mig.

  Ha det bäst Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att falla är absolut början på att resa sig på nytt. Bra reflektion! Detsamma!

 8. Profilbild för Znogge

  Ett vanligt citat är ”Att man måste vara stark för att kunna visa sig svag”. Personligen kan jag tycka att det ligger mycket i det. Jag kan också känna att man kan vara väldigt stark som person inom vissa områden men betydligt svagare när det gäller andra. Inget är svart eller vitt. Jag tycker också att det är en styrka att vara rak och tydlig för det kommer man långt med. Själv har jag haft stor nytta av den egenskapen i mitt arbete som lärare. Det har gällt både i kontakten med elever, föräldrar och andra personalkategorier.

  Punkt nummer 4 tycker jag inte alls stämmer in på en stark person. Jag tycker tvärtom att det är en styrka att kunna lyssna in andra personers åsikter. Det innebär inte att vi behöver tycka lika men eftersom mycket sker i ett samspel så ”no man is an island”.
  Punkt nummer 15 är verkligen inte jag. När jag har bestämt mig för något så vill jag helst att det skulle varit klart för en kvart sedan

  Att kunna säga nej tycker jag är oerhört viktigt. När jag var ung kunde jag tycka det var lite svårt i vissa lägen men det gör jag absolut inte längre. Frågan är fri men nej är ett svar som man måste vara beredd på att kunna få och att kunna ta.

  Grattis på namnsdagen! Glöm inte att det är i dag som det nybryggda julölet ska provas och lutfisken läggas i blöt 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion! Ja en blandning av stark och svag är jag också. Håller med om att en kommer långt med att vara rak och tydlig. Jag tänker att punkt 4 inte gäller i gruppsammanhang för då ska självklart allas åsikter finnas plats för, utan att det gäller andras åsikter om en själv. Öppet för tolkning helt klart. Tack, varken öl eller lutfisk finns här 🙂 Blir ett glas vin och grill istället!

 9. Profilbild för Ajli

  Härlig lucka idag, och spännande tankar. Jag tror alla är starka. Om de inte är det så är det nog mer ofta än sällan någon annans fel eller påverkan som förskörat dem, t.ex. att de blivit curlade och bortskämda, att de dras med sjukdom och trauma som inte getts stöd eller återhämtning för, att man är förtryckt i något eller några sammanhang t.ex. Väldigt väldigt förenklat såklart, och jag tror givetvis att man kan vara både och.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion, intressant att läsa!

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Slutat gilla förändringar, stark annars. Verkligen inte gnällig, nästan flat. Ger inte upp, har universitets rekord på 9 (nio!) misslyckade muntliga tentor, då var jag 60 år, upptäckte att jag har kvar min finska lärareskräck (fick göra skriftlig). Barnen impade att jag inte gav upp 🙂

  Trivs i min ensamhet, men så har jag ju stor familj, och make 💕

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du berättar lite om dig! Också imponerad av att du inte gav upp!

 11. Profilbild för Marianne

  Börjar med ett grattis på namnsdagen!
  Många säger att jag är stark, men det är inte mycket av det på listan som stämmer med mej, det som absolut stämmer är 4 – jag bryr mej inte om vad andra säger om mej, 5 – jag går min egen väg och tar eget ansvar för det som händer jag ser mej inte som ett offer, 12- jag har lärt mej att säga nej, att bestämma över mej själv och 13 – jag trivs nog bäst när jag ska vara ensam den mesta tiden.
  Några punkter hamnar i gråzon och några är totalt tvärtemot.
  Om en tror alla om gott och får smäll efter smäll men inte går under, utan reser sej varje gång, det är den största styrkan för mej, som citatet Znogge skriver, ”man måste vara stark för att visa sej svag”
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket för både grattis och din reflektion! Kul att läsa! Gråzonen blir ganska välfylld tror jag, för det är ju så mycket som beror på. Men jag tänker att vissa saker väger över lite mer åt ena hållet. I alla fall för mig. Håller med dig och Znogge! Kram

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  På mig stämmer minst 10 punkter in och några stämmer in till viss del så jag måste nog anses vara en ganska stark person. Kanske lite för stark emellanåt och kanske behövar jag inse att jag inte måste vara det. Jag gillar båda citaten och många av oss borde ta till oss av dem. Jag ska inte skriva en hel uppsats den här gången så det får räcka så här. Kärlek, bekräftelse och trygghet mår vi alla bra av och vad skönt att du får allt det av Roger.
  Grattis på Anna-dagen. En av mina döttrar heter så i andra namn så det har jag koll på 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är roligt att läsa dina reflektioner, du får skriva hur mycket du vill. Eller gå all-in på din egen blogg om du känner att du vill det. Jag tror också det är många som skulle må bra av att ta till sig de där citaten. Och kanske särskilt de som tror att någon annan klarar allt. Att finnas där för en stark person är extra starkt! Tack och grattis till dottern! Kram

 13. Profilbild för Anita

  En del punkter stämmer in på mig känner jag, andra inte. Jag har alltid trivts i min ensamhet samtidigt som jag tycker om att träffa andra. Det där med förändringar är knepigt. Många gånger tycker jag nog inte om förändringar men när dom väl skett så upptäcker jag att det kanske var bra. I varje fall vissa. Inget är svart eller vitt.
  Och till sist! Grattis på Anna-dagen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion! Intressant att läsa, och visst har du rätt i att det inte är svart eller vitt. Jag älskar förändringar 🙂 Tack igen!

 14. Profilbild för Paula Merio

  Ja du, så här dags på dygnet vill jag påstå att den enda punkten som inte stämmer är att jag inte lärt mig av mina misstag, stångar mig blodig gång efter annan., men nu är kraften och orken slut och jag har hissat vit flagg.
  Godtrogen och naiv har jag varit, alltför impulsiv likaså, men jag har haft roligt längs vägen. Hade jag varit lite klokare hade jag varit piggare och raskare i kropp o knopp idag, men det är inget jag går och ältar. Jag ältar varken det förflutna eller degar…. Grattis på Anna-dagen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Godtrogen, naiv och impulsiv stämmer fint på mig också. Fortfarande. Tack så mycket och igen tack för din reflektion!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.