hop on buss I lissabon

Åkte hop-on buss i Lissabon

Det finns två aktiva hop-on-hop-off bussföretag i Lissabon just nu. Gula och röda bussar.

För oss är en hop-on buss ett utmärkt sätt att få en överblick av en ny stor stad, så vi börjar gärna ett besök i en storstad med en busstur. Den här gången började vi dock med att promenera i flera timmar i centrum den första eftermiddagen.

Vilken hop-on bus?

Det är alltid svårt att välja vilken av de olika hop-on bussarna en ska välja. Det beror så klart på hur länge en ska stanna, hur många olika turer en hinner med och vilka stop som finns utmed vägen. Samt hur ofta bussarna går.

Vi valde Yellow Bus Tours för att hotellet rekommenderade det och nu i efterhand har jag läst att det ägs av det lokala bussbolaget i Lissabon. Det andra bolaget är Lisbon sightseeing, de har röda bussar. Jag försökte hitta information om deras turer eller länk men hittar inte deras egen webbplats så kan inte länka dit.

Yellow hop-on i Lissabon

I broschyren vi fick i receptionen kunde vi se att Yellow erbjöd flera linjer och olika biljettyper.

De erbjuder en Belém-rutt, en annan linje som går i de moderna kvarteren samt turer till Sintra och Cascais. Dessutom båtturer. 24, 48 och 72 timmars biljetter. I biljetten ingår fri tillgång till spårvagnarna, inträde till Santa Justa hissen samt ”bergbanorna” (spårvagnar som klättrar upp för branta backar).

Det var fräscha bussar och trevlig service på bussen. Dessvärre var mina hörlurar trasiga så vi delade Rogers men det var låg volym så det var svårt med samlyssning. Det var inte riktigt läge att förflytta oss ner för att hämta nya hörlurar då vi ju rullade hela tiden. Så vi missade en del av berättandet som brukar ge en bra överblick av byggnader och historien.

Så här åkte vi

Vi valde Belém Lisbon Bus Tour och en 24 timmars biljett. Med den fick vi en tur genom centrum och bort till Belém tornet, som ligger en bit från citykärnan. Pris €17,-/pp. Vi hoppade på bussen klockan 10 från Praça da Figueira (dagens första tur) och kunde ta plats längst upp och längst fram. Perfekt plats med utsikt och dessutom var vi skyddade mot den kalla morgonvinden.

Många faktorer påverkar om och när vi hoppar av bussen under resan: bussresans längd, vädret, tidtabellen, hunger och sevärdheter.

Turens hållplatser är: Praça da Figueira, Restauradores, Marquês de Pombal, Av. José Malhoa Sul, Jardim Zoológico / Zoo, Praça de Espanha / Gulbenkian, El Corte Inglês, Parque Eduardo VII, Amoreiras Shopping, Basílica da Estrela, Torre de Belém, Padrão dos Descobrimentos, MAAT, Docas (Terminal Cruzeiros / Cruise Terminal), Cais do Sodré, Rua do Comércio och sen tillbaka till Praça da Figueira. Och om en inte hoppar av tar bussen ca 2 timmar.

Vi hoppade av vid Torre de Belém och kollade in tornet, sedan gick vi in från vattnet några hundra meter för att se några andra byggnader innan vi åter gick ut mot floden igen. Klev på bussen vid MAAT ett par timmar senare. Sen klev vi av vid Cais do Sodré för att åka spårvagn nr 28 till Pizza Gira. Det gäller att hålla i sig när en åker gamla spårvagnar, det är väldigt ryckigt! Och det var trångt ombord.

Efter lunchen tog vi spårvagn igen en liten bit tills vi blev ombedda att lämna vagnen, då den skulle tas ur trafik. Vi promenerade då på en gågata med affärer och hittade ett litet köpcentrum där vi kunde låna toaletter. Ut igen och hittade den gamla spårvagnen igen som tog oss igenom Alfamadistriktet. Vi åkte med runt hela turen och gick av när vi kom nära hotellet.

Vi tycker vi nyttjade våra biljetter väl och fick en bra överblick av både sevärdheter och stan. Så vi är nu bättre rustade inför vårt nästa besök då vi kan uppleva Lissabon på ett annat sätt.

Beakta att vi var i Lissabon i förra veckan, alltså i november månad. På sommaren är det nog väldigt fulla bussar och kanske inte alls så gott om plats och enkelt att få plats på de turer en planerat.

Kommer ett separat inlägg med sevärdheter.

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
12°
Växlande molnighet
07:1218:19 WET
LörSönMånTisOns
15°C / 9°C
17°C / 9°C
13°C / 5°C
15°C / 4°C
17°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.