Efter nästan 9 månader utan Instagram så har jag faktiskt återvänt. Men i annan skepnad.

När jag i oktober bestämde mig för att sluta med Instagram så var det vissa starka anledningar som avgjorde det beslutet. De anledningarna finns fortfarande kvar hos mig, så när jag nu börjat använda Instagram igen är det med viss försiktighet.

Syftet med Instagram har ändrats – förut handlade det om att främst inspirera andra, nu handlar det om att bli inspirerad själv.

Varför tillbaka?

Den största anledningen till att jag aktiverade mitt konto igen är att jag saknar att ”prata” på engelska och att se världen utanför Sverige. Det har blivit extra påtagligt under pandemin att Sverige inte räcker för mig. Genom Instagram matas jag med Europa.

Viktigt förhållningssätt

Det är väldigt viktigt för mig att Instagram inte tar mitt fokus igen så som det gjorde sist. Därför kommer jag hantera flödet på ett nytt sätt.

Nytt nickname

Bytt mitt användarnamn från Webbtanten till @anna_on_wheels. Det är på engelska och signalerar också till  andra vad kontot handlar om och att det är på engelska. Tydligt att jag och @roger_on_wheels hänger ihop också.

Engelska

Mitt konto kommer bara vara på engelska. Kommer främst följa konton med engelsk caption.

Inga stories

När jag började använda stories så var det starten på mitt överanvändande. Därför blir det inga stories, jag kommer dessutom dölja stories från de jag följer (bortsett från familj). Kommer fokusera på bilder, både mina egna och andras.

Lägre frekvens

Förut la jag ut stories flera gånger varje dag och ofta en bild om dagen. Nu blir det inte alls så. Det kommer så klart komma bilder, men jag kommer inte alls lägga ut lika mycket som förut.

Följa andra

Jag kommer att minska antal konton jag följer. Det har absolut inget med personerna bakom kontona att göra, utan det handlar om mig. Vad jag vill se och vad jag kan hantera. Det är viktigt för mig att inte matas med bilder som engagerar mig på ett sätt som jag inte önskar av flödet.

Troligen kommer jag vara mer intresserad av att följa hashtaggar än personer.

Reklamen är ett problem

Att undvika reklam så mycket jag kan känns viktigt. Genom att gå tillbaka till Instagram så gör jag tvärtemot, jag öppnar dörren för massor av reklam. Det känns inte bra. Men just nu väljer jag att acceptera det för att få tillgång till världen igen.

Om jag märker att jag inte kan hantera Instagram trots dessa ändringar så kommer jag stänga ner kontot igen. För det är fortfarande viktigt för mig att ha en balans, men jag saknar verkligen Europa samt det engelska språket och jag hoppas Instagram kan fylla den tomheten för mig.

Hur hanterar du de sociala flödena? Hur undviker du att fastna?

/Anna & Roger