Ett par träd som jag har stora förväntningar på håller nu på att bilda frukter! Äpple och kvitten (inte rosenkvitten), eller marmelo som det heter här är frukter jag gärna njuter av!
Båda träden blommar ljuvligt med skira blad. Båda ger ljuvlig frukt, den ena äter vi helst färsk den andra tillagar vi. Det ena kräver mycket vatten, det andra behöver inte en droppe. Den ena skördas på sommaren, den andra i början på hösten.
Royal Gala äppleträd
Jag har inte alltid kunnat äta äpple, på grund av allergi. Idag kan jag njuta av äpple i alla dess former. Men det färska äpplet behöver vara hårt, minsta mjöligt och allergin kommer direkt. Därför planterade vi ett Royal Gala, en sort som jag kan äta utan problem.
Förra året fick vi några små äpplen av det unga trädet. I år hoppas jag på en större skörd. Den 18 april kom de första små knytena av löv och blomknoppar, den 3 maj stod trädet i full blom och även vissa kart hade börjat bildats.










Vårt äppleträd drabbas varje år av bladlöss, men jag är där tidigt och njuter av blomningen och då ser jag dem, klämmer igen dem och sen är problemet ur världen. Nu när trädet är så litet är det i alla fall hanterbart.
Marmeleiro
Marmelo heter frukten, marmeleiro är trädet, (cydonia oblonga). Det är ett fantastiskt träd som tål torka och ändå ger frukt. Vi vattnar dock ett par gånger under sommaren för att få stora och fina frukter, samt mindre problem med ohyra på frukterna.
Frukten är inte god att äta som den är, tycker vi. Oftast används den för att göra en marmelad som skärs med kniv (här kan du se bild och följa ett recept om du vill prova, extern länk). En vacker dag kanske jag provar det.






Ännu har vi inte överdrivet mycket frukt så jag gör en knäckig äpplepaj med kanel några gånger under hösten. Alltså det är så gott. Går ju utmärkt att använda vanliga äpplen till det också, men vi använder alltså marmelo-frukten.
Vi var på en vingård förra sommaren där de hade kokat ner marmelo i typ 9 timmar och gjort en fantastisk god (men väldigt seg och svår att applicera) marmelosirap, utan att ha tillsatt socker eller något annat. Bara marmelo. Det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra också. Om jag hade flera träd.. får se om mina sticklingar tar sig.

32 svar till ”Äpple & Marmelo”
Det kallar jag låååångkok. Hoppas att alla dina sticklingar tar sig så att du kan koka egen sirap.
Underbara äppelblommor. Önskar dig en fin onsdag!
Ja det är verkligen ett långkok, tack så mycket! Detamma!
Go’morron Anna! Ljuvliga bilder på dina fruktträd! Visst är det en härlig känsla när de ger frukt! Hur gulligt är det inte att ert lilla blommande äppelträd bjuder på en paj till hösten! Kvitten, tänker direkt på marmelad. Tror den är släkt med rosenkvittens. Visst ser de ut som päron? Spännande med nya frukter.
Sen vill jag tacka för ditt jobb med Spotifylistan! En känsla av en svunnen tid när en kompis hade lagt tid på att göra ett blandband som jag fick och spelade på min kassettbandspelare! Så kul! Du är en pärla!
KRAM till Dig! Anna
Godmorgon! Tack! Att göra äpplepaj av marmelon är så himla gott, äpplena (flera stycken kart ser jag) äter vi färska, så länge det inte är för många, men det är ingen risk i år i alla fall. Vad roligt du gillar listan! Kram
Den första bilden golvade mig direkt, såååå vacker.
Alla andra med men den tog priset!
Kram
Hoppas du rest dig upp nu 🙂 Tack! Kram
Vilken ljuvlig bild överst på det blommande trädet! Härligt med egen frukt även om det inte blir så stor skörd till en början.
Det är nog inte helt ovanligt med allergi mot äpplen. Min syster tål gröna men inte röda. Skalar hon röda så fungerar det däremot. Lite klurigt men man får prova sig fram.
Kram
Tack! Ja det är underbart med egen frukt. Om en är allergisk mot pollen kommer stenfrukter ofta med i paketet. Bara att testa som du säger. Kram
Våra små Lidl-”spön” har inte vuxit sedan vi satte dem för några år sedan, så i år struntade vi i att plocka bort blommorna och hoppas på både körsbär och äpplen från de träden. Blir inspirerad av era träd, sticklingar och att utöka Skogsgläntan! 🥰 Lycka till med årets skörd. Kram.
Hoppas ni får en massa fin och god frukt! Tack, kram
Äppelblom är verkligen ljuvligt. Har en del minnen från min första tid i Stockholm där just blommande äppelträdären del.
Ha en fin dag!
Det är det verkligen! Tack detsamma!
Den översta bilden är som en ljuv dröm! Så bra att du hittat en äppelsort som du tål och att ni kan odla den själva. Hoppas det blir en bra skörd även om trädet ännu är ungt. Intressant att läsa lite mer om marmelo. Vilket bra träd som tål torka.
Kram
Tack, roligt du tycker det. Glad för vårt lilla äppleträd, hoppas på fler och större frukter i år. Idag har det fått vatten iaf. Fantastiskt med ett fruktträd som accepterar torka. Precis som granatäpplet. Kram
Så bra att du hittat en sort som du kan äta utan problem.
Äpplepaj är så gott och marmelad med. Jösses vilket långkok det var som ni fick smaka på.
Jättefina bilder som alltid hos dig.
Kram Carin
Väldigt bra! Äpplepaj är en favorit här hos oss, så längtar redan till hösten då vi skördar marmelon 🙂 Tack! Kram
Alldeles underbara bilder! Speciellt de daggiga bilderna på Mermeleiroblommor där man även ser daggbeströdda spindelvävstrådar. 😍 Och vilka gulliga små ludna kart!
Härligt att se fram emot skörd av egenodlat. Visst känner man sig rik när man odlar ätbart? 😄
Tack för titten! Här är det bara knoppar på äppelträden ännu, men intet är som väntans tider…
Tack så mycket! Jättesöta kart, på båda träden tycker jag. Ni får jättefina äpplen i Sverige, bara njuta av lång blomning och goda frukter.
Ja visst ger fruktträden skira och vackra blommor!
Koka marmelad kan ta tid, men 9 timmar är VÄLDIGT lång tid, hoppas du får frukt så det lönar sej att koka den marmeladen.
Tråkigt med allergier av alla slag, men positivt att du tål Royal Gala,
de är blad de få äppelsorter jag äter, inte på grund av annat än att det är få andra sorter jag tycker om.
Kram
Vi får väl se om det blir någon sirap eller marmelad av marmelon något år, inte än iaf. Glad för vårt Royal Gala, och alla kart som finns där, hoppas de utvecklas till fina frukter. Kram
Vackra bilder. Visst blir man glad när de små träden blommar och sedan ger frukt. Vi har två olika äppelträd som blommar för andra året. Förra året gav redan det ena äpplen men tyvärr var vi inte hemma när det var dags för skörd. Spännande med Kvitten, en frukt som Jakob har minnen av, kvittenmarmelad. Men kokas i 9 timmar, jösses så länge.
Tack! Det är en stor rikedom med egna fruktträd. Så typiskt att ni inte var hemma då det var skördetid. Ja det är länge att koka om en vill ha den där sirapen, men ruskigt god är den.
Underbart med era fruktträd som snart ger lite frukt förhoppningsvis 🙂
Royal Gala och Granny Smith är mina favoritäpplen, minns när jag var barn och vi bodde i vårt gamla hus med jätteträdgård fullt av fruktträd, och jag var sååå trött på våra trädgårdsäpplen, haha, ville ha köpeäpplen, ja suck vad man inte hade vett att uppskatta saker ibland när man var ung och dum 😉
Kvittenmarmelad låter spännande men tidskrävande att laga… 😀
Stor kram!!
Väldigt glad för våra fruktträd, Royal Gala hoppas jag få skörda i sommar och marmelon i september/oktober. Hade inte heller vett att uppskatta våra äpplen, men vi hade minigrisar som gjord edet 🙂 Du hittar nog kvittenmarmelad i dina livsmedelsbutiker, är vanligt med marmelo i Spanien och den där röda marmeladen som en skär där också. Kram
Royal Gala köper jag ofta här, de är goda. Så bra att du kan äta dem utan att få besvär av dem. Gott.
Äppelblom är så vackert, här har jag paradisäpplen om våren som blommar sååå vackert.
Skulle gärna smaka den marmeladen ni gör också med nöje.
Som alla andra säger, den bilden du har i headern idag är smashing!!
Kramar!!!
Jättegod äpplesort tycker jag! Jag gör inte den marmeladen, men skulle gärna göra sirapen någon gång. Tack! Kramar
Jag gillar Royal gala, en lagom söt och inte mjölig sort vilket är vad jag vill ha om jag ska äta ett äpple. Däremot kan jag välja t ex Granny smith i t ex rödbetssallad och även ibland i bakning. Lite syrlighet är inte så dumt då. Jag hoppas att ert söta lilla äppelträd ska ge lagom mycket frukt i år. Ni vill ju inte att grenarna ska gå av. Men förhoppningsvis växer det rejält och får starka, rejäla grenar som klarar massor av frukt.
Marmelo låter spännande men jag tror aldrig att jag har smakat. Marmelopaj är säkert gott och blir den knäckig så desto bättre 😀
Kram
Mjöliga äpplen går bort direkt, kan inte med dem alls. Granny Smith är hårt och gott också. Vi hoppas verkligen vi får några goda äpplen i år. Knäckig paj är väldigt gott 🙂 Kram
Äppelblom är väl bara för underbara, översta fotot, mmmm så vackert. Härligt att du hittat en sorts äpplen du tål. Hos oss är Aroma favoriten och vi har varit så lyckligt lottade att f d grannar har ett sådant träd som är rent välsignat och ger så stora skördar att vi bara har fått komma och hämta kasse efter kasse. Äppelpaj med knäckigt skal är en riktig delikatess. Det får vi nog försöka åstadkomma i husbilen i höst…
Tack, väldigt glad för att kunna äta äpplen. Underbart med sådana grannar ju! Kom hit så får ni smaka marmelopaj 🙂
Det är ju underbart med egen frukt och skönhet bjuder träden på också. Den stora äppelblomsbilden blir favoriten med dropparna på och även de på marmeleiroblommorna med dagg, så fina. Vi är bortskämda med två stora träd i stan och tre på torpet så det både räcker och blir över. Jag gör osötat äppelmos som sedan räcker ända till våren, i lunchyoughurten varje dag. En lyx. Läser om Aroman i kommentaren ovan och våra grannar älskar dem så de är inbjudna att plocka varje höst av delikatessäpplet.
Tack så mycket! Härligt att ni har massor av äpplen och är självförsörjande på äpplemos!