Äpple & Marmelo

Publicerat den

Ett par träd som jag har stora förväntningar på håller nu på att bilda frukter! Äpple och kvitten (inte rosenkvitten), eller marmelo som det heter här är frukter jag gärna njuter av!

Båda träden blommar ljuvligt med skira blad. Båda ger ljuvlig frukt, den ena äter vi helst färsk den andra tillagar vi. Det ena kräver mycket vatten, det andra behöver inte en droppe. Den ena skördas på sommaren, den andra i början på hösten.

Royal Gala äppleträd

Jag har inte alltid kunnat äta äpple, på grund av allergi. Idag kan jag njuta av äpple i alla dess former. Men det färska äpplet behöver vara hårt, minsta mjöligt och allergin kommer direkt. Därför planterade vi ett Royal Gala, en sort som jag kan äta utan problem.

Förra året fick vi några små äpplen av det unga trädet. I år hoppas jag på en större skörd. Den 18 april kom de första små knytena av löv och blomknoppar, den 3 maj stod trädet i full blom och även vissa kart hade börjat bildats.

Vårt äppleträd drabbas varje år av bladlöss, men jag är där tidigt och njuter av blomningen och då ser jag dem, klämmer igen dem och sen är problemet ur världen. Nu när trädet är så litet är det i alla fall hanterbart.

Marmeleiro

Marmelo heter frukten, marmeleiro är trädet, (cydonia oblonga). Det är ett fantastiskt träd som tål torka och ändå ger frukt. Vi vattnar dock ett par gånger under sommaren för att få stora och fina frukter, samt mindre problem med ohyra på frukterna.

Frukten är inte god att äta som den är, tycker vi. Oftast används den för att göra en marmelad som skärs med kniv (här kan du se bild och följa ett recept om du vill prova, extern länk). En vacker dag kanske jag provar det.

Ännu har vi inte överdrivet mycket frukt så jag gör en knäckig äpplepaj med kanel några gånger under hösten. Alltså det är så gott. Går ju utmärkt att använda vanliga äpplen till det också, men vi använder alltså marmelo-frukten.

Vi var på en vingård förra sommaren där de hade kokat ner marmelo i typ 9 timmar och gjort en fantastisk god (men väldigt seg och svår att applicera) marmelosirap, utan att ha tillsatt socker eller något annat. Bara marmelo. Det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra också. Om jag hade flera träd.. får se om mina sticklingar tar sig.

32 svar till ”Äpple & Marmelo”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det kallar jag låååångkok. Hoppas att alla dina sticklingar tar sig så att du kan koka egen sirap.
    Underbara äppelblommor. Önskar dig en fin onsdag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja det är verkligen ett långkok, tack så mycket! Detamma!

  2. Profilbild för Channal

    Go’morron Anna! Ljuvliga bilder på dina fruktträd! Visst är det en härlig känsla när de ger frukt! Hur gulligt är det inte att ert lilla blommande äppelträd bjuder på en paj till hösten! Kvitten, tänker direkt på marmelad. Tror den är släkt med rosenkvittens. Visst ser de ut som päron? Spännande med nya frukter.

    Sen vill jag tacka för ditt jobb med Spotifylistan! En känsla av en svunnen tid när en kompis hade lagt tid på att göra ett blandband som jag fick och spelade på min kassettbandspelare! Så kul! Du är en pärla!

    KRAM till Dig! Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Godmorgon! Tack! Att göra äpplepaj av marmelon är så himla gott, äpplena (flera stycken kart ser jag) äter vi färska, så länge det inte är för många, men det är ingen risk i år i alla fall. Vad roligt du gillar listan! Kram

  3. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

    Den första bilden golvade mig direkt, såååå vacker.
    Alla andra med men den tog priset!

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Hoppas du rest dig upp nu 🙂 Tack! Kram

  4. Profilbild för Znogge

    Vilken ljuvlig bild överst på det blommande trädet! Härligt med egen frukt även om det inte blir så stor skörd till en början.
    Det är nog inte helt ovanligt med allergi mot äpplen. Min syster tål gröna men inte röda. Skalar hon röda så fungerar det däremot. Lite klurigt men man får prova sig fram.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack! Ja det är underbart med egen frukt. Om en är allergisk mot pollen kommer stenfrukter ofta med i paketet. Bara att testa som du säger. Kram

  5. Profilbild för Monnah

    Våra små Lidl-”spön” har inte vuxit sedan vi satte dem för några år sedan, så i år struntade vi i att plocka bort blommorna och hoppas på både körsbär och äpplen från de träden. Blir inspirerad av era träd, sticklingar och att utöka Skogsgläntan! 🥰 Lycka till med årets skörd. Kram.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Hoppas ni får en massa fin och god frukt! Tack, kram

  6. Profilbild för Kraka

    Äppelblom är verkligen ljuvligt. Har en del minnen från min första tid i Stockholm där just blommande äppelträdären del.

    Ha en fin dag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är det verkligen! Tack detsamma!

  7. Profilbild för Anita

    Den översta bilden är som en ljuv dröm! Så bra att du hittat en äppelsort som du tål och att ni kan odla den själva. Hoppas det blir en bra skörd även om trädet ännu är ungt. Intressant att läsa lite mer om marmelo. Vilket bra träd som tål torka.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack, roligt du tycker det. Glad för vårt lilla äppleträd, hoppas på fler och större frukter i år. Idag har det fått vatten iaf. Fantastiskt med ett fruktträd som accepterar torka. Precis som granatäpplet. Kram

  8. Profilbild för Mamma C

    Så bra att du hittat en sort som du kan äta utan problem.
    Äpplepaj är så gott och marmelad med. Jösses vilket långkok det var som ni fick smaka på.
    Jättefina bilder som alltid hos dig.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Väldigt bra! Äpplepaj är en favorit här hos oss, så längtar redan till hösten då vi skördar marmelon 🙂 Tack! Kram

  9. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Alldeles underbara bilder! Speciellt de daggiga bilderna på Mermeleiroblommor där man även ser daggbeströdda spindelvävstrådar. 😍 Och vilka gulliga små ludna kart!
    Härligt att se fram emot skörd av egenodlat. Visst känner man sig rik när man odlar ätbart? 😄

    Tack för titten! Här är det bara knoppar på äppelträden ännu, men intet är som väntans tider…

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack så mycket! Jättesöta kart, på båda träden tycker jag. Ni får jättefina äpplen i Sverige, bara njuta av lång blomning och goda frukter.

  10. Profilbild för Marianne

    Ja visst ger fruktträden skira och vackra blommor!
    Koka marmelad kan ta tid, men 9 timmar är VÄLDIGT lång tid, hoppas du får frukt så det lönar sej att koka den marmeladen.
    Tråkigt med allergier av alla slag, men positivt att du tål Royal Gala,
    de är blad de få äppelsorter jag äter, inte på grund av annat än att det är få andra sorter jag tycker om.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vi får väl se om det blir någon sirap eller marmelad av marmelon något år, inte än iaf. Glad för vårt Royal Gala, och alla kart som finns där, hoppas de utvecklas till fina frukter. Kram

  11. Profilbild för JoY

    Vackra bilder. Visst blir man glad när de små träden blommar och sedan ger frukt. Vi har två olika äppelträd som blommar för andra året. Förra året gav redan det ena äpplen men tyvärr var vi inte hemma när det var dags för skörd. Spännande med Kvitten, en frukt som Jakob har minnen av, kvittenmarmelad. Men kokas i 9 timmar, jösses så länge.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack! Det är en stor rikedom med egna fruktträd. Så typiskt att ni inte var hemma då det var skördetid. Ja det är länge att koka om en vill ha den där sirapen, men ruskigt god är den.

  12. Profilbild för Sara i Barcelona

    Underbart med era fruktträd som snart ger lite frukt förhoppningsvis 🙂
    Royal Gala och Granny Smith är mina favoritäpplen, minns när jag var barn och vi bodde i vårt gamla hus med jätteträdgård fullt av fruktträd, och jag var sååå trött på våra trädgårdsäpplen, haha, ville ha köpeäpplen, ja suck vad man inte hade vett att uppskatta saker ibland när man var ung och dum 😉
    Kvittenmarmelad låter spännande men tidskrävande att laga… 😀

    Stor kram!!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Väldigt glad för våra fruktträd, Royal Gala hoppas jag få skörda i sommar och marmelon i september/oktober. Hade inte heller vett att uppskatta våra äpplen, men vi hade minigrisar som gjord edet 🙂 Du hittar nog kvittenmarmelad i dina livsmedelsbutiker, är vanligt med marmelo i Spanien och den där röda marmeladen som en skär där också. Kram

  13. Profilbild för Annika

    Royal Gala köper jag ofta här, de är goda. Så bra att du kan äta dem utan att få besvär av dem. Gott.
    Äppelblom är så vackert, här har jag paradisäpplen om våren som blommar sååå vackert.
    Skulle gärna smaka den marmeladen ni gör också med nöje.
    Som alla andra säger, den bilden du har i headern idag är smashing!!
    Kramar!!!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jättegod äpplesort tycker jag! Jag gör inte den marmeladen, men skulle gärna göra sirapen någon gång. Tack! Kramar

  14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Jag gillar Royal gala, en lagom söt och inte mjölig sort vilket är vad jag vill ha om jag ska äta ett äpple. Däremot kan jag välja t ex Granny smith i t ex rödbetssallad och även ibland i bakning. Lite syrlighet är inte så dumt då. Jag hoppas att ert söta lilla äppelträd ska ge lagom mycket frukt i år. Ni vill ju inte att grenarna ska gå av. Men förhoppningsvis växer det rejält och får starka, rejäla grenar som klarar massor av frukt.
    Marmelo låter spännande men jag tror aldrig att jag har smakat. Marmelopaj är säkert gott och blir den knäckig så desto bättre 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Mjöliga äpplen går bort direkt, kan inte med dem alls. Granny Smith är hårt och gott också. Vi hoppas verkligen vi får några goda äpplen i år. Knäckig paj är väldigt gott 🙂 Kram

  15. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Äppelblom är väl bara för underbara, översta fotot, mmmm så vackert. Härligt att du hittat en sorts äpplen du tål. Hos oss är Aroma favoriten och vi har varit så lyckligt lottade att f d grannar har ett sådant träd som är rent välsignat och ger så stora skördar att vi bara har fått komma och hämta kasse efter kasse. Äppelpaj med knäckigt skal är en riktig delikatess. Det får vi nog försöka åstadkomma i husbilen i höst…

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack, väldigt glad för att kunna äta äpplen. Underbart med sådana grannar ju! Kom hit så får ni smaka marmelopaj 🙂

  16. Profilbild för Jag

    Det är ju underbart med egen frukt och skönhet bjuder träden på också. Den stora äppelblomsbilden blir favoriten med dropparna på och även de på marmeleiroblommorna med dagg, så fina. Vi är bortskämda med två stora träd i stan och tre på torpet så det både räcker och blir över. Jag gör osötat äppelmos som sedan räcker ända till våren, i lunchyoughurten varje dag. En lyx. Läser om Aroman i kommentaren ovan och våra grannar älskar dem så de är inbjudna att plocka varje höst av delikatessäpplet.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack så mycket! Härligt att ni har massor av äpplen och är självförsörjande på äpplemos!

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.