Återkoppling på höstens frösådder

Publicerat den

I början av oktober berättade jag att jag hade slängt ner en massa fröer i en odlingslåda, för jag kan inte slänga fröer, och nu tänkte jag berätta hur det gick med det.

Jordmandeln, den gillade inte riktigt läget, det var kanske för torrt för att den skulle utvecklas ordentligt. Det blev en hel del små ärtor, och jag smakade på ett par men de var svåra att få rena och smaken var inte något speciellt så jag slängde faktiskt den 1/2 dl. jag kunde skörda.

Kaprifolen, tog sig till slut, har nu planterat om flera av plantorna i krukor och en har även planterats vid vårt klätterstöd vid grinden. Har planer för de andra också. Ska bli så roligt att se om de trivs här hos oss.

Palsternacka, blev många plantor och jag skördar. Men de blir inte så stora, samma som med morötterna. Har väl inte rätt jord för de där rotsakerna tänker jag. Kanske för näringsrik? Får kanske prova igen till hösten men då i en låda med mer sand i.

Palsternacka

Rädisor, funkade bättre att odla det på hösten, för jag fick ingen ohyra på de här. När jag sår på våren så är det ofta små maskar i.

Lupin, det var flera plantor som tog sig, men de dog så fort de planterades om. Andra gången jag provat dem nu och det blir inte några fler försök.

Tatsoikålen, som jag skrev i höstas åts den upp av någon oschysst besökare.

Rabarber, blev inget. Andra försöket och provar inte igen.

Koriander, funkar alltid bra. Så gott!

Duvärt, tog sig och jag planterade ut dem i en annan odlingslåda. De kämpar fortfarande på, några har dött. Får se om de finns kvar när värmen kommer åter, skulle nog såtts på våren istället.

Luktärtor, tog sig fint och planterade dem tillsammans med duvärten. De är gröna och fina, kanske vi kan få luktärtsblommor tidigt till våren.

Lila broccoli, är så härligt färgglad, den växer fint och jag skördar. Njuter av broccoli flera gånger i veckan nu. Vackert och gott!

Oregano, tog sig till slut och har nu planterat ut på ett par ställen i rabatterna och i ett par krukor (ifall de i rabatterna inte överlever).

Röd pipört, bidde inget

Cikoria, bidde inget, eller så har jag ryckt bort det i tron att det var ogräs

Dill, grodde fint och jag har skördat och lagt i frysen.

Salvia, många plantor blev det. Skördat och lagt i frysen samt planterat om ett par plantor. Finns många småplantor kvar som jag ska ta hand om.

Kattmynta, blev många plantor men katterna bryr sig inte alls om den!

Blåklint, tog sig och växer på bra. De flesta står kvar i odlingslådan, men några plantor har jag flyttat till planteringen framför huset. Hoppas på att få en hel hög med fina blåa blommor om ett tag.

Kålrabbi, flytten gick bra men det blev inte så stora kålhuvuden, allt uppätet

Gul/vit kranskrage, massor tog sig och det är trångt i odlingslådan. Har även flyttat en del av plantorna till planteringen framför huset och nu börjar de blomma så sakteliga.

Så det funkade visst bra med fröodlingen ändå. Faktiskt bättre än med de pluggplantor jag köpte i höstas. Det blir mer fröodling framöver.

34 svar till ”Återkoppling på höstens frösådder”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Broccolin ser verkligen läcker ut. Tycker alltid att kålväxter är knepiga att odla. Mycket tog sig ju. Bara att experimentera med jorden till morötter och palsternacka. Ha en bra måndag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Här funkar kål väldigt bra, de gillar väl de svalare nätterna kanske? Tack varit en bra dag här, hos dig med hoppas jag.

  2. Profilbild för Monnah

    Kul att det gick så bra! Är grön av avund gällande din lila broccoli. Vi älskar broccoli, men odlingen av den har inte lyckats särdeles bra. Vi får väl nöja oss med spetskål och vitkål… Bra jobbat! Kram.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi älskar också broccoli, och nu blir det broccolirätter av alla slag. Har du någon favorit du vill dela med dig av? Det är inte fel med spetskål och vitkål, mkt coleslaw blir det av det här. Kram

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Tack, det ska jag testa med vitkålen!

  3. Profilbild för Anita

    Roligt att läsa din redovisning. Rädisor är ju gott så det var väl bra att du kom på att de passar bra att odla på hösten/vintern. Den lila broccoli är ju hur vacker som helst. Broccoli är en favorit här, det äter vi ofta. Roligt att kaprifolen tog sig. Blir nog fint vid grinden.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Väldigt gott med både rädisor och broccoli. Har du något favoritrecept du vill dela med dig av för broccoli? Kram

      1. Profilbild för Anita

        Nej, inget speciellt recept. Använder ofta broccoli i gratänger eller när jag gör en grönsakspasta. Något jag äter ibland när jag är sugen på något är grönsaksdip, då ofta med broccoli. En liten skål med en fin olivolja på botten och lite salt och peppar. Till det morotsstavar, blomkål och broccoli. Och … stjälkarna har jag gjort soppa på. Supergod blev den minns jag. Det måste jag nog ta och göra igen.

        Kram

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Det är gott att dippa broccoli! Har ett par favoritrecept med broccoli men det går ju alltid att utöka reportoaren 🙂 Kram

  4. Profilbild för Znogge

    Lite blandat resultat men ändå mycket som tog sig och gav utdelning.
    Den lila broccolin tycker jag är fantastiskt vacker och dessutom är broccoli så gott.
    Kommer att bli fint med kaprifol vid grinden. Om de trivs så blir blomningen så fin.

    Önskar en bra start på den nya veckan!

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tänker så det är i odlingen så jag är jättenöjd. Den är fantastiskt vacker den lila. Hoppas också kaprifolen kommer trivas. Tack detsamma, började bra med en heldagsutflykt, kram!

  5. Profilbild för Marianne

    Förstod jag rätt att du har drivit upp kaprifol av frö? Det blev en hel del av dina frön 🙂 ett gäng Blåklint i rabatten blir vackert.
    Vad gör du med jordmandeln? Har jag frågat det tidigare kanske? Broccolin ser jättefin ut, kul med lite annan färg.
    Mina katter har aldrig brytt sej om kattmynta heller, men Stefans katt blev galen i klösbrädorna när han sprayade det på de.
    Ha en fin dag,
    kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja kaprifol från frön. Jag gjorde inget med den, den var svår att rengöra så jag slängde den faktiskt, var inte så mkt och väldigt små. Varit en bra dag, önskar dig en fin kväll. Kram

  6. Profilbild för Ulla

    Vad läcker den ser ut den lila broccolin! Vacker bara att se på. Vi äter mycket broccoli och det är gott. Är kanske ingen skillnad i smaken på den lila mot den gröna?

    PS. Jag skrev ett svar till dig på min blogg angående pelargonerna, vet inte om du såg det, men jag skickar gärna längre fram om jag får några sticklingar att rota sig. Ska göra ett försök. DS

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag kan inte avgöra om det är en annan smak än den gröna. Kanske något mildare, men nej, jag vet inte. Jajamen, jag såg ditt svar, tack! Vore urgulligt om du får några sticklingar som rotar sig.

  7. Profilbild för Mamma C

    Det var ju rätt mycket som det gick rätt bra för av dina fröodlingar, så himla kul.
    Vilken vacker färg det var på broccolin och broccoli är jättegott.
    Ha en ny bra vecka.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det var himla kul, tack! Broccoli är supergott. Detsamma, kram

  8. Profilbild för Helena FREEDOMtravel

    Den lila broccolin är ju otroligt vacker!! Smakar den som vanlig broccoli eller annorlunda?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Svårt att avgöra för jag äter dem inte samtidigt 🙂 Men kanske något mildare i smaken.

  9. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Kaprifol doftar fint på vårt berg, men sniglarna mumsar alla frösådder så det blir inget. om det inte är självsått, då kan det funka ibland.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Hoppas de jag dragit upp också kommer dofta underbart. Elaka sniglar!

  10. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Kul att det är en del som funkar bra från frö! Och det är ju bara att räkna med att inte allt funkar varje år – så känns det här i alla fall. 😁Jag har lärt mig att palsternackor behöver man rätt färskt frö till (efter att ha sått äldre frö och googlat när de gick väldigt dåligt…) och åtminstone här tycker jag de har lång utvecklingstid innan det blir någon vidare storlek på dem. Du kanske är för otålig? 😉

    På tal om morot: har du testat ”Purple Haze”? Om du ser den sorten så rekommenderar jag den verkligen! Morötterna är lila, men med orange mitt. Väldigt söta och def. de godaste som vi testat! Broccolin ser ju helt fantastisk ut – blir också lite avundsjuk på den. Men i år skall jag göra ett nytt försök med broccoli och en tidigare sort! Och pallkrageväxthus med finmaskigt nät för att slippa en del ohyra. 🤞Det är då väldigt kul att odla och testa olika varianter och vilken lycka när man kan gå ut och skörda till matlagningen. Underbart! Ska bli spännande att läsa framöver om nya odlingar…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jamen så är det ju, allt funkar ju inte. Och det är bara att testa och testa. Trial and error. Mina palsternackor tog sig i af, även om de inte blir så stor skörd. Nog är jag otålig alltid. Nej Purple Haze har jag inte provat. Jag har fel jord för morötter, provat så många olika sorter, men de blir som palsternackan 2-3 cm lång och 4-5 cm bred :D.

  11. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Så skoj att mycket tog sig och växte fint. Tänk att kunna skörda rädisor och broccoli den här årstiden och den lila är ju så vacker.
    Då får det bli experiment med jordmånen till morot och palsternacka, visst är det så att morot trivs i ganska mager sandblandad jord.
    Vi får fortsätta att följa dina odlarmödor.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det krävs annan jord, eller så skippar jag det och fokuserar på andra grödor, Vi får se! Tack!

  12. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Jag tror att du är på rätt spår med att blanda sand i jorden för morötter och palsternackor. Tänk att du får palsternackor att växa där överhuvudtaget. De är ju aningen knepiga men givetvis så har ni kallt där på nätterna och det gillar de ju.
    Så vacker broccoli, som ett smycke rakt av.
    Lycka till med odlandet!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jaha, då är det kylan de gillar då. Kul att veta. Fantastisk fin broccoli och ihop med rödkålen och rödbetorna blir det färgglada måltider. Tack, kram

  13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Det var ju många frön som tog sig rejält och det är klart att du är glad och nöjd över det resultatet. Att en del inte tog sig hade du ju räknat med så det var nog ingen större besvikelsen. Broccolin är så fin och säkert väldigt god också.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Helt rätt tolkat 🙂 Kram

  14. Profilbild för Piglet in Portugal

    Your purple brocolli looks amazing! With regards to rhubarb I have tried on numerous occasions without success. I don’t know why I fail because a friend who lives just up the road so same climate has so much rhubarb it is grwoing out of her ears.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      And it tastes lovely too. Rhubarb I cant get to grow either. If you neighbour want to dig upp a clump for me I would be very happy 🙂

  15. Profilbild för Susjos

    Lila broccoli, så vackert, och säkert gott också!
    Oj så mycket du har sått och skördar!
    Ha det fint 😉

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Den är väldigt vacker och god den lila! Tack detsamma

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
07:2918:04 WET
LörSönMånTisOns
17°C / 8°C
18°C / 8°C
18°C / 10°C
16°C / 10°C
16°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.