vågor i medelhavet

Barn måste få leka…

Att leka är roligt, både för vuxna och barn. Men barn kan behöva hjälp med omdömet ibland.

I fredags satt jag på stranden och tittade på Roger som var ute och SUPade, det var molnigt och inga andra hängde på stranden alldeles utanför campingen.

Kasta sten på duvor-leken

Det lekte barn, som bor på campingen, på strandpromenaden. Några av dem gick ner på stranden och plockade stenar. Duvorna hängde på stranden och pickade. Rätt var det är ser jag hur barnen börjar kasta stenar mot duvorna. Innan jag hinner öppna munnen kastar ett av barnen en stor sten mot en duva, som flyger undan tack och lov. Men jag skriker till ”Heeey! Don´t do that!” Jag visste ju att barnen var tysktalande så var övertygad om att de inte förstod vad jag sa, men mitt tonläge sa allt.

Inga vuxna var i närheten, men efter mitt utrop kom det en person, som inte tittade åt mitt håll ens, men tog med sig barnen därifrån. Jag gissar barnen sa något i stil med att de inte fick leka där för mig. Eller så erkände de att de kastat sten mot djuren och att jag sagt ifrån om det. Men det mest troliga är att de ljög för sina föräldrar för att inte bli utskällda igen.

Spela fotboll vid gasolgrill-leken

Framåt kvällningen satt jag utanför FrankieBoy och läste, väntade på att vi skulle dra igång vår gasolgrill och Lenas & Bosses elgrill. Det var dags för en gemensam middag innan de rullade vidare. Då ser jag typ 8 barn komma med en fotboll och så börjar de spela fotboll precis vid vår pitch. Det var mycket tomma pitchar omkring oss så de tyckte nog det var det bästa stället att spela på.

Först blev jag irriterad för att jag inte fick någon lugn och ro, men jag tänkte att jag inte ville säga ifrån igen. Det var ju samma barn som jag höjt rösten åt på stranden. Och jag får acceptera att det är liv och rörelse av alla de slag på en camping. Men när bollen flyger in på vår tomt mot grillen så utbryter jag igen. ”Hey!!” Dels för att jag var irriterad redan och dels för att jag tänkte att om vi hade haft grillen igång redan så skulle det kunna bli en olycka. Jag tillade ”please dont play here”. De gick efter bollen, som rullat under vår bil och vidare på andra sidan.

Sen kommer det en person från disken som högt och tydligt säger, utan att titta på mig när hen går förbi, ”Kinder muss spielen” (Barn måste få leka). Eftersom jag inte är duktig på tyska så låtsades jag inte höra, ville inte gå in i en argumentation. Men jag utgår från att det var en av föräldrarna. Och de tänkte säkert att jag är en surkärring som inte gillar barn.

Jag tycker att det är viktigt att visa hänsyn till andra och på en camping lever vi livet väldigt inpå varandra. Jag hade inte tillåtit mina barn att spela fotboll mitt ibland alla pitchar i alla fall. Men att säga ”Självklart, men inte här på vår pitch, där vi dessutom snart sätter igång grillar.” på tyska kan jag inte. Om mina barn gjort ovan utan att min vetskap så skulle i alla fall jag som föräldrar varit tacksam om andra vuxna markerade när gränser passerades och jag hade frågat den vuxna vad som hänt. Men det är jag.

Tappa badbyxor i havet-leken

En person lekte i de höga vågorna igår, vi var nog många på stranden som höll koll, för säkerhets skull. Badbyxor satt på när hen klev i, men inte när hen kom upp. De hade åkt av kroppen av vågornas kraft. Partnern (?) gick till campingen och hämtade ett annat par byxor. De lämnade stranden direkt efter att klädesplagget kommit på.. Det var en kul lek! Bilden ovan är från dagen innan, det var väldigt mycket högre vågor än så.

SUPa i. höga vågor
Roger längtar ut igen

SUPa i höga vågor-leken

Längtan var så stor att SUPa så vi verkligen ville försöka trots att det inte var direkt ett stilla hav. Men det såg inte ut att vara sååå höga vågor, men det var det när vi väl var ute på brädorna. Det var omöjligt för oss att ställa oss upp på brädorna, att sitta på knä funkade men det är inte lika kul och det gör ont i knäna ganska snabbt. På bilden kanske det ser kav lugnt ut, men det var det inte.

Vi har alltså även behovet av en ganska lugn sjö att uppfylla när vi letar boplatser! I alla fall innan vi blivit stadigare på brädorna.

/Anna

Publicerat:

i:

4 svar till ”Barn måste få leka…”

 1. Profilbild för Rolle o Carina
  Rolle o Carina

  Visst måste ju barn få leka,men dom måste ju tåla att tillrätta visas också!
  Även deras föräldrar utan att bli sura 🙂

  Ha det gott…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja, så tycker jag med. Efter i fredags är det bättre ordning i alla fall. Och de leker fortfarande men inom de mest uppenbara gränserna 🙂

 2. Profilbild för Henry Laitinen
  Henry Laitinen

  Håller med och vist måste barn få ta utrymme men alltför ofta så verkar inte dagens föräldrar ha några riktlinjer om vad som är ok.att göra. De flesta barnen sköter sig nog men de är ju de som inte sköter sig som märks. Påtalar man om olämpligt uppförande så blir föräldrarna kränkta men o andra sidan finns det ju även ”äldre” som gnäller för det minsta lilla och då kanske man ska välja en camping som ej är barnvänlig. Vi älskar barn men ibland så väljer vi medvetet anläggningar som är stillsamma eller så fricampar vi om det är lugn o ro vi vill ha. Har vi familjen och barnbarn med oss väljer vi ställen där det finns möjlighet till sysselsättning samt möjlighet till lite bus.
  Hade bra MVH Hempa

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi väljer också boplatser beroende på behov. Detta kändes som en stillsam och barnovänlig plats, men havet och stranden är intill och det lockar ju alla, både vuxna och barn 🙂 Och stranden är ju en utmärkt lekplats, mycket bättre än att tränga sig in bland bilarna och spela fotboll. Ha det bra ni med!

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.