billigt bra

Billigt är dåligt, eller är det ekonomiskt?

Att uttrycka att något är billigt, är det dåligt eller inte? Vi tycker det beror på sammanhanget.

I inlägget om vår kärlek till Mercadona fick vi en kommentar om att det är negativt att skriva ”billigt”. Vi har funderat lite på det och det vore härligt om vi du också ville kommentera med din reflektion kring det här.

Billiga tjänster eller produkter

Sammanhanget vi tycker styr om ordet ”billigt” är positivt eller inte är ifall det är människor involverade eller inte. En tjänst som ska utföras av en person – där skulle vi aldrig använda ordet billigt. Där blir det ord som prisvärt eller skäligt vi använder.

Vi har ordet ”billigt” med på vår webbplats för företaget, där vi hänvisar eventuella kunder vidare om de söker en billig tjänst. Så detta är något vi reflekterat över för längesen och alltså markerar att vi inte har billiga tjänster. På vår webbplats står det så här:

Vill du ha en billig WordPress hemsida?
Då behöver du nog leta lite till. Men söker du en webbyrå som fokuserar på att göra rätt webbplats för ditt behov utifrån de resurser som finns, ja då kan vi vara rätt för dig! Vi vill alltid göra våra kunder mer än nöjda.

Om det handlar om en produkt, som t.ex. ”billigt rödvin på Mercadona”, är det annorlunda i vår värld. Att tycka att det billiga röda vinet på Mercadona är bra är nog exakt vad Mercadona vill att vi ska tycka. För då väljer vi att åka dit och handla. Det är en lockelsevara. Precis som Jumbo´s och Intermarche´s bensinstationer i Portugal, de tjänar inga stora pengar på drivmedlet men folk väljer att handla maten i deras affärer när de ändå tankar billigt.

Om priserna är billiga, så är det så i jämförelse med andra affärer eller bensinstationer. Att det är billigt är inte samma sak som att vi inte är beredda att betala mer, även om vi väljer det billiga alternativet.

Ekonomiskt beteende

För oss är det en sport att hålla koll på våra utgifter. Det är också en sport att se vad vi kan landa på i totalsumma varje månad. Vi väljer att inte konsumera särskilt mycket annat än mat, diesel och boplatser. Men visst blir det någon pryl ibland. Som minimalister handlar vi hög kvalitet på produkterna så de håller länge, vilket sällan är billigt.

Mat handlar vi gärna ekologiskt och direkt av odlaren om vi kan. Vi handlar inte större mängd än vad vi gör av med. Ibland är det billigt ibland är det inte det. Vinet på Mercadona är billigt och det är också gott.

Vi har ingen slit och släng mentalitet med våra inköp. Att ha koll på utgifterna och göra aktiva val när vi handlar ser vi som ett smart ekonomiskt beteende. Vi gör research och bedömer priserna, ibland handlar vi billigt, ibland inte. Vi är medvetna om priser och därmed också på vår ekonomi.

Så vi förstår absolut resonemanget men tycker alltså det är skillnad på billiga tjänster och billiga produkter. Hur tänker du? 

Sen har vi även uttrycket ”gratis är gott” –  men det tar vi i ett annat inlägg!

Bilden är från stranden vid Miramar Camping.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

10 svar till ”Billigt är dåligt, eller är det ekonomiskt?”

 1. Profilbild för Christel

  Detta är inte lätt och vilka tankar du sätter mig i nu. Pengar, vilket svårt ämne och så mycket tabu och åsikter. Jag upplever det som att människor som har obegränsat med pengar inte ens vill höra att det finns de som har väldigt lite pengar att röra sig med. Jag skäms alltid lite över att vi inte kan hänga med vänner ut på krogen till ex och att säga nej, vi har inte råd just nu. Billigt kan vara bra och samtidigt sämre kvalitet, dåligt för miljön osv, så svårt, men ofta väljer jag billigt ändå pga omständigheterna. Prioriteringar utifrån det en har, så är det.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Pengar är svårt, håller med. Däremot inget en ska behöva skämmas för varje sig en har mkt el lite, tycker jag. Som du vet gillar jag inte skambeläggande:) Intressant att du tänker att ordet billigt kan passa i jmf till ens ekonomiska situation, så har jag inte tänkt. Tack!

 2. Profilbild för Ama de casa

  Jag som strävar efter Nobels ekonomipris försöker såklart handla så billigt som möjligt 😉 Men sen är det kvalitet också, det billiga är inte alltid det mest ekonomiska.

  Men när det kommer till tjänster så är det prisvärt som gäller. Man kan köpa en billig AC och få en prisvärd installation. (Ja, vi måste nog snart köpa en nu AC. Förmodligen lär vi inte köpa den billigaste 😉 ).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Då hoppas vi att ni hittar en billig och bra AC och får den mest prisvärda installationen! 😀

 3. Profilbild för Elisabeth
  Elisabeth

  Det är ju sammanhangsberoende. Både användandet av ordet, vad man köper, och hur man sätter saker i relation till varandra. Om paprikorna eller favoritmärket på flingor är billigare på Mercadona än på en annan mataffär är det ju i allmänhet endast positivt. Då har Mercadona lyckats effektivisera sin logistik så de kan hålla lägre priser på likvärdiga produkter. Om Mercadona säljer lågprismärken, där innehållet är annorlunda än för högprismärkena i andra affärer, så är det väl upp till var och en vad man vill prioritera, då kanske en person väljer lågprisvin men högprisflingor och en annan tvärtom. Och samma sak gäller för tjänster. Får jag exakt samma tjänst för ett lägre pris? Eller får jag en tjänst med mindre innehåll för det lägre priset? Jag väljer hur jag prioriterar. Svårigheten med både produkter och tjänster är att det är svårt att jämföra i förväg, innan man testat. Och risken att bli besviken kan vara större om man väljer det billiga alternativet än det dyrare. Men å andra sidan kanske man är mer beredd på det då, och har tagit med det i beräkningen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så du använder ordet ”billigt” på tjänster oxå om jag tolkar din kommentar rätt? Ja det är upp till var och en vad en prioriterar 🙂

   1. Profilbild för Elisabeth
    Elisabeth

    Ja, jag kan använda billigt både om varor och tjänster, och både i positiv och negativ bemärkelse. Antag tjänsten ”hårklippning”: Frisör 1 tar 300 kr, frisör 2 tar 200 kr. Frisör 2 är billigare. I detta ligger inga värderingar, priset är lägre helt enkelt. Men vad innehåller tjänsten? Antag att frisör 1 är mer kompetent, även tvättar och blåser håret, och har en fin lokal centralt i stan, medan frisör 2 är nybörjare, inte inkluderar tvätt och fön, och har en ruffig lokal i en förort. Då får jag olika innehåll på min tjänst. Är jag fattig student kanske jag väljer frisör 2, för att jag tänker att jag kan tvätta och föna själv, att jag har tid att cykla ut till förorten (eller redan bor där), och att klippningen ändå blir tillräckligt bra för mina krav. Är jag välavlönad och prioriterar att få en lyxig stund med avkoppling väljer jag frisör 1. I detta läge finns ingen konflikt, förutsatt att jag vet vad som ingår i tjänsten innan jag beställer den. Problem blir det om jag får betala lika mycket hos frisör 2 som frisör 1, för en tjänst som innehåller mindre.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Tack för din kommentar om hur du resonerar kring ”billigt”!

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst kan det vara bra med billigt men ofta sämre kvalitet!
  När vi åker utomlands så satsar vi ofta på bättre hotell 🙂
  Som nu sist på Tenerife,vuxenhotell med toppen kvalité!

  Ha det gott……

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad skönt att ni hittat ett hotell ni gillar och som håller hög kvalitet!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.