Att uttrycka att något är billigt, är det dåligt eller inte? Vi tycker det beror på sammanhanget.

I inlägget om vår kärlek till Mercadona fick vi en kommentar om att det är negativt att skriva ”billigt”. Vi har funderat lite på det och det vore härligt om vi du också ville kommentera med din reflektion kring det här.

Billiga tjänster eller produkter

Sammanhanget vi tycker styr om ordet ”billigt” är positivt eller inte är ifall det är människor involverade eller inte. En tjänst som ska utföras av en person – där skulle vi aldrig använda ordet billigt. Där blir det ord som prisvärt eller skäligt vi använder.

Vi har ordet ”billigt” med på vår webbplats för företaget, där vi hänvisar eventuella kunder vidare om de söker en billig tjänst. Så detta är något vi reflekterat över för längesen och alltså markerar att vi inte har billiga tjänster. På vår webbplats står det så här:

Vill du ha en billig WordPress hemsida?
Då behöver du nog leta lite till. Men söker du en webbyrå som fokuserar på att göra rätt webbplats för ditt behov utifrån de resurser som finns, ja då kan vi vara rätt för dig! Vi vill alltid göra våra kunder mer än nöjda.

Om det handlar om en produkt, som t.ex. ”billigt rödvin på Mercadona”, är det annorlunda i vår värld. Att tycka att det billiga röda vinet på Mercadona är bra är nog exakt vad Mercadona vill att vi ska tycka. För då väljer vi att åka dit och handla. Det är en lockelsevara. Precis som Jumbo´s och Intermarche´s bensinstationer i Portugal, de tjänar inga stora pengar på drivmedlet men folk väljer att handla maten i deras affärer när de ändå tankar billigt.

Om priserna är billiga, så är det så i jämförelse med andra affärer eller bensinstationer. Att det är billigt är inte samma sak som att vi inte är beredda att betala mer, även om vi väljer det billiga alternativet.

Ekonomiskt beteende

För oss är det en sport att hålla koll på våra utgifter. Det är också en sport att se vad vi kan landa på i totalsumma varje månad. Vi väljer att inte konsumera särskilt mycket annat än mat, diesel och boplatser. Men visst blir det någon pryl ibland. Som minimalister handlar vi hög kvalitet på produkterna så de håller länge, vilket sällan är billigt.

Mat handlar vi gärna ekologiskt och direkt av odlaren om vi kan. Vi handlar inte större mängd än vad vi gör av med. Ibland är det billigt ibland är det inte det. Vinet på Mercadona är billigt och det är också gott.

Vi har ingen slit och släng mentalitet med våra inköp. Att ha koll på utgifterna och göra aktiva val när vi handlar ser vi som ett smart ekonomiskt beteende. Vi gör research och bedömer priserna, ibland handlar vi billigt, ibland inte. Vi är medvetna om priser och därmed också på vår ekonomi.

Så vi förstår absolut resonemanget men tycker alltså det är skillnad på billiga tjänster och billiga produkter. Hur tänker du? 

Sen har vi även uttrycket ”gratis är gott” –  men det tar vi i ett annat inlägg!

Bilden är från stranden vid Miramar Camping.

/Anna & Roger