bygga carport med solceller

Carport med ett tak av solceller

Beslutet är nu taget att vi ska bygga en carport med ett tak av solceller. Det behövs inget bygglov eftersom det inte är några väggar på den konstruktionen.

Vi behöver en carport för att skydda bilen mot den starka solen, dessutom är det olidligt varmt att kliva in i en bil i den sommarhettan vi har. Så om den stått i skuggan så är det ”doable” i alla fall.

Eftersom vi också velat fram och tillbaka om vi ska ha solceller eller inte (köper ju 100% förnyelsebar el) så slår vi två flugor samtidigt genom att använda solcellerna som tak till carporten, vi får både tak och egen solproduktion.

Vi kanske aldrig kommer att tjäna in kostnaden för solcellerna, men vi kommer att få lägre rörliga utgifter och det är en bra investering då tycker vi. Dessutom blir elen stabilare, vilket gör att vi förhoppningsvis slipper elavbrott på samma sätt som vi har idag, där elen kommer och går så snabbt att maskinerna inte hinner stängas av innan de dras igång igen, vilket skadar mer än vad långa strömavbrott gör.

Exakt hur det ska byggas är inte klart. Inte heller om vi ska köpa solcellerna från elbolaget eller om vi ska köpa via elektrikern. Ska det vara en stålställning eller betongpelare med en stålställning för solcellerna kanske. Ja, vi har som sagt inte landat i hur det ska se ut och exakta storlekar etc. Men vi vet var, och det är vid entrén, vid den stora grusade planen vi idag använder som parkering.

Här är inlägget om när vi skapade parkeringen, med före- och efterbilder.

Tidsplanen är inte heller klart, vi kan inte börja planera för detta just nu då Roger fokuserar på andra saker. Men snart hoppas jag vi kan börja rita upp och fundera på hur det ska bli.

Känns bra att ha tagit beslutet i alla fall – jag tror det blir jättebra!

I bilden ovan, som är tagen från verandan på framsidan av huset så ser du vår bil in emellan några av grenarna på citronträdet. Där kommer vi bygga carporten.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Carport med ett tak av solceller”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Smart att bygga carport och att placera solceller på taket! Så görs på många byggen här i Sverige också, bl a på sjukhuset i Skövde, där jag jobbade, byggdes tak över stora delar av personalparkeringen vilket sedan täcktes med solceller.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns dumt att köpa ett annat tak som bara har en enda funktion. Här byggs det så överallt också.

 2. Profilbild för Micke

  Egen produktion av el är ju en självklarhet om man har möjlighet…absolut.
  På min arbetsplats har vi täckt taken på mellanstadiet med detta, det ligger ju i tiden och man tjänar ju på det…verkligen…miljön är ju något vi måste utnyttja för att kunna rädda den i slutändan.

  Ha en fin lördag. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns vettigt, perfekt att skolan fixar det också. Tack detsamma!

 3. Profilbild för Mamma C

  Så bra att slå två flugor i en smäll.
  Ha en fin och bra lördag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det tycker vi med. Detsamma, kram

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Många projekt ni har, blir säker bra även denna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror vi också 🙂

 5. Profilbild för Znogge

  Det låter väldigt smart att bygga en carport och att sedan utnyttja taket genom att sätta solceller där. Perfekt med tanke på var ni bor. Det måste kännas skönt också att inget bygglov krävs för ibland kan pappersexercisen vara tungrodd.

  Önskar en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns vettigt när vi ändå behöver köpa ett tak. Skönt att slippa bygglovet verkligen. Tack detsamma!

 6. Profilbild för Marianne

  Perfekt tillfälle att skaffa solceller! Det minskar visst med installationerna här i Sverige, läste jag någonstans.
  Att sätta sej i en varm bil är verkligen inte behagligt.
  Ha en fin helg,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tråkigt att solcellsinstallationerna minskar i Sverige, men jag kan förstå det samtidigt eftersom det är så mycket mindre soltimmar där. Tack detsamma, kram

 7. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Det kommer att bli kanon! Tänk nu lite större än vad bilen är, kan ju vara bra att få in även lite annat under tak tänker jag…. Stabil el vill man verkligen ha, det är vi ju faktiskt bortskämda med här hemma i Sverige=) Ha en riktigt bra lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror vi också. Det är ett bra tips att tänka lite större 🙂 Tack detsamma!

 8. Profilbild för Kenneth Långström
  Kenneth Långström

  Ska ni klara elavbrott krävs lite mer pryttlar än solceller & växelriktare. Vid elavbrott ”dör” växelriktaren = ingen solel. Ungefär detta behövs, ett eget jordtag/jordningspunkt, frånskiljare som fysiskt kopplar bort er från det publika nätet, vid avbrott. Ska ni klara avbrott på natten krävs även ett lämpligt batteri. Sen vet jag inget om hur den Portugisiska byråkratin ser på en sådan lösning.
  I Portugal borde det inte vara något större problem att ha ett offgridsystem för el. Det finns ju de som fixar detta i Sverige.
  Lycka till

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din info. Jag kanske har för höga förväntningar vad gäller elavbrotten då, men jag är övertygad om att vår elektriker fixar det bästa som går. Vi tänker inte investera i något batteri, har inget behov av att vara helt off-grid.

 9. Profilbild för Lillan Kind
  Lillan Kind

  Det låter som en toppenbra idé. Att kliva in i en solstekt och skållhet bil är ju fullkomligt olidligt. Dessutom är det ju perfekt att kunna producera egen el, och särskilt om det är en massa strömavbrott hela tiden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä det är verkligen inte roligt. Egen el gillar vi!

 10. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Perfekt att kombinera skuggning av bilen med produktion av egen el! Hos er borde det ju ge en hel del under stora delar av året. Hur funkar det i Portugal med att sälja tillbaka överskott av egenproducerad el till nätägaren? Är det en massa byråkrati involverad i det eller är det lätt att fixa?

  Vad gäller skador på elektronik – har ni funderat på att installera inledningsskydd på inkommande el? Vi gjorde det 2010 när vi gjorde om köket och även installerade jordfelsbrytare. Inledningsskyddet är väl främst tänkt för att skydda vid åska, men det skyddar ju mot transienter. Både spikar och dippar i spänningen – om jag fattat rätt. Jag är verkligen ingen expert på området! Vi bor på landet och elavbrott är inte direkt ovanliga (hade ett kort senast i förrgår), men efter att inledningsskyddet kom på plats har ingen elektronik gått sönder i samband med elavbrott. (Peppar, peppar – nu har jag väl jinxat det!) Innan dess var det några saker som gav upp just vid strömavbrott. (Åtminstone ett par transformatorer och en dect-telefon vad jag minns på rak arm. Tror det är fler prylar som strukit med genom åren.)

  Om ni ändå skall anlita en elektriker kanske det kan vara värt att kolla upp eftersom det inte är en så stor investering heller. Det är ju även bra skydd mot skador vid åska, så det känns ju rätt skönt att ha tycker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan absolut ge el under hela året, olika mycket olika årstider så klart. Ja det går att sälja tillbaka överskottet, men exakt hur det funkar har vi inte kollat upp än. Vår elektriker har installerat något i proppskåpet… jag vet inte vad dock, men det ska hjälpa mot sånt här. Sen har vi även spänningsutjämnare i eluttagen där vi har känsliga apparater.

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Att ta ett beslut är en bra början och det är nog bra att ta god tid på sig, både för att hinna färdigt med annat och för att hinna ta reda på så många fakta som möjligt. Det låter väldigt klokt att bygga en carport just för värmens skull. Jag vet ju hur varm en bil kan bli här och då måste det kunna bli väldigt mycket varmare hos er. Solceller applåderar jag 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, vi börjar med ett beslut, sen får arbetet komma när det kommer. Jag gillar verkligen solel! Kram

 12. Profilbild för Karen
  Karen

  That sounds like a great compromise guys. Kx

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thanks, yes we think so too! xx

 13. Profilbild för Anneli

  Fantastiskt bra beslut! Jag skulle absolut ha solceller om jag bodde som ni gör och hade så där mycket sol. Vi bytte precis tak och många frågade om vi skulle sätta dit solceller också. Svar: NEJ, eftersom jag inte hade råd. Taket gick på över två hundra tusen och när det var betalt var pengarna slut. Jag tycker att det är synd att det är dyrt att vara miljövänlig. Elbilar är svindyra till exempel, men så är det ju också med ekologiskt odlad och ren mat. Mycket dyrare än vanlig mat.

  All lycka till med bygget!

  HA en fin dag!

  Kram,

  Anneli

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har i alla fall tagit beslutet, nu ska det projekteras, researchas och beställas. Det är mycket pengar och tråkiga pengar att renovera ett tak. Elbil hade vi gärna haft också, men som du säger är de jättedyra. Tack! Kram

 14. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag tror också att det blir jättebra när ni väl är i hamn med och beslutet är genomfört.
  Ni ÄR verkligen duktiga ni två tillsammans.
  Karinkram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, känns bra att beslutet är taget. Nu kan vi researcha och börja förbereda så smått när vi tycker vi vill. Kram

 15. Profilbild för Anni

  Tänk så skönt det är när man väl har fattat ett beslut (även om man senare kan ändra sig). Lycka till med fortsatta planer!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt, tack, det roliga börjar nu 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.