Chili, storkar & tvätt

Fem olika rubriker med helt olika ämnen, sånt som inte får ett eget inlägg. Var ett tag sedan jag samlade ihop till ett sånt här inlägg, men nu är det dags!

Tvättställning

Jag har haft tvätt hängde på framsidan av huset. Se bild nedan. Men har flyttat tvättlinorna till balkongen istället. I östläge. Det gör att tvätten inte får sol mer än en stund på morgonen. Men det gör också att tvätten inte utsätts för den starka solen på eftermiddagen på sommaren.

Så här såg det ut. Nu är de på balkongen istället

Så för att verkligen få torrt tvätt på fuktiga vintern har jag köpt en tvättställning som kan stå inne. Jag kan också ställa ut den på altanen och sedan bära in den när ev. regn eller kväll kommer. Är det väldigt fuktigt så kan jag köra igång avfuktaren också för att torka det fortare.

Det har funkat utmärkt i vinter, trots allt regn!

Takfläktar

Jag kan inte nog understryka hur viktiga våra takfläktar är. Även på vintern faktiskt. Vi har köpt en takfläkt till, monterat i taket i vardagsrummet. Det är en annan variant än de andra, men funkar utmärkt. Krävs en mindre där då den inte får vara vägen för ”kanonen” som skickar film till vår filmduk.

Takfläktarna svalkar när det är varmt på sommaren, så klart. Men på vintern när det är lite fuktigare är det skönt att få lite fart på luften inne en stund här och där. Särskilt när det inte är så kallt att elementen värmer bort fukten.

Nya kategorier

Jag har gjort två nya kategorier på bloggen.

I kategorin ”Ourique” hamnar alla inlägg med bilder från mina promenader, inlägg där jag berättar om affärer eller tjänster. Eller annat som är specifikt för just vårt område.

Kategorin ”Kreativitet” är för inlägg om mina olika kreativa grejer. Jag ägnar mig ganska mycket åt sånt men bloggar kanske inte så mycket om det, men det kommer troligen få mer plats framöver och därför har de nu en egen kategori istället för att ligga tillsammans med bokläsning, filmer etc i Aktiviteter.

Chilin är god!

Jag fick ett par chili av vännen Catinka förr förra året. Smakade aldrig på dem eftersom vi hade så många i frysen av det jag själv odlat, så tog frö på en av dem och la in de andra i frysen.

Förra året i januari sådde jag fröna och vi har nu skördat ett antal månader och fortfarande mognar det frukter.

En chili som jag trodde var piri-piri. Men det är det inte. Den heter Bishops Crown och är så otroligt god. Inte brinnande het, de ger en lagom hetta och en fantastisk god smak.

Usel bild.. men bildbevis 🙂

Sädesärlor & storkar

Den 30/12 kom Fernando och plöjde vårt fält bakom huset. Vände ner allt ogräs som växte där (sånt som fåren ratat) och på det viset gröngödslade åkern.

En stund senare kom sädesärlorna! Första gången vi såg dem för den här säsongen och dagen efter var storkarna på åkern och letade mat. Vi har ganska mycket storkar omkring oss, och de flyger över huset ibland. Men vi har aldrig sett dem så nära tidigare, det är häftigt!

Publicerat:

i:

26 svar till ”Chili, storkar & tvätt”

 1. Profilbild för Madde

  Härligt liv ni lever. Jag som inte gillar stark mat älskar chili. Konstigt men så är det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jodå, vi har det bra! Den här chilin kanske hade passat dig fint då, eftersom den verkligen inte är så stark, men väldigt god.

 2. Profilbild för LillaSyster

  Alla som odlar chili verkar få mängder. Har faktiskt aldrig testat själv, men jag tror att jag sparade lite frö från chilin jag fick av min frissa. Idag märks det att det är vinter även på GC bara 16gr, men det rättar kanske till sig och blir svensksommarvärme då solen kommer över berget. Fläktar är bra, det har vi hemma också används mest på sommaren- men det går att köra dem baklänges på vintern och trycka ner varmluften. Ha en bra fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir alltid mycket chili 🙂 Hoppas ni får lite varmare igen, vi har 15-16 grader nu och sol. Det är skönt, men vill gärna ha det varmare. Ja vi kan köra våra baklänges också, men jag gillar främst att de viftar runt luften. Varit en härlig fredag här, hos dig med hoppas jag!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  jag anpassar mig ganska bra i den svenska sommarhettan, behöver inga fläktar… nu är vi bara två, de fyra idrottande barnen har egna hem, tvätten är inte så stort längre 🙂 Torkar på sommaren på altanen, utan tvättställ

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tvättar också sällan, vi är ju också bara två. Svenska sommaren ser lite annorlunda ut än här 🙂

 4. Profilbild för Anita

  Härligt att kunna torka tvätt utomhus. Här körde vi tumlare förr men den har vi nu skippat för att spara el och hänger istället tvätten i tvättstugan där vi har gott om plats.

  Chili ja, jag odlar chili och min favoritsort är den du har odlat. Det är en s.k. bärpeppar, Caspicum baccatum och säljs tydligen under flera namn, bland annat ’Jamaican Bell’, ’Nepalese Bell’, ’Christmas Bell’, ’Bishops Crown’ m.fl. Jag har odlat dom där fröna sålts under namnen ’Jamiacan Bell’ och ’Nepalese Bell’ och dom har varit identiska. Jag brukar fylla mina med ost och gratinera i ugnen och ha som tilltugg när vi lagar mat eller som en enklare förrätt. Dom som inte går åt direkt (det blir enorma skördar nämligen) gör jag iordning med ost och lägger i en låda i frysen. Sedan tar jag fram mina ”ostfyllda klockor” under mörka vinterdagar, gratinerar dom i ugnen och minns sommaren. Dom smakar som nyskördade. Det är ett av mina mest lästa inlägg på min blogg faktiskt.

  Roligt med storkarna …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men så glad jag blev för din kommentar! Jag ska absolut ladda frysen med ostfyllda chilis!! Hittade inlägget hos dig och har sparat ner det så jag kan ta tag i detta. Här skördar jag fortfarande massa frukter nämligen..

 5. Profilbild för Kraka

  Att leva nära fågellivet är fint. Jag ser väldigt få fåglar här, med tanke på att det är på landet och nära skog. Men vid min stuga i Stockholm är det mycket fåglar. Trots närhet till staden och mycket trafik.
  Jag skulle vilja odla chili, men det får bli ett annat år. Det är en hel del pyssel med det och nu blir jag ju inte hemmahemma som jag tänkt mig.

  Ha en fin epifaniadag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så glad för alla fåglar vi har här, stora som små. Det tar om annat inte lång tid där plantorna ska skötas om och pysslas med. Var en fin dag idag här, hos dig med hoppas jag.

 6. Profilbild för Micke

  Man får ju göra vad man kan för att få sin tvätt torr, luftfuktigheten är ju också bra att få lite kontroll över.
  En mild chill föredrar jag nog själv, får kika på det nån gång när frugan är bortrest, hon gillar det inte alls.

  Fågellivet är ju alltid kul att titta på, intressant också.

  Ha det jättefint nu. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut och alla sätt är bra utom de dåliga. Fåglar älskar vi att kolla på. Detsamma!

 7. Profilbild för Znogge

  Sommartid torkar vi alltid tvätten ute men under vinterhalvåret fungerar det så klart inte. Numera använder vi tumlaren ytterst sällan utan hänger tvätten på en väggmonterad ställning vilket fungerar bra för allt utom sängkläder.
  Chili verkar det vara många som odlar så kanske är det dags att ge det en chans…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul med chiliplantor eftersom det alltid är så stora skördar.

 8. Profilbild för Bokdamen

  Härligt liv verkar det som, chili är jag inte förtjust i, aldrig varit det, men mildare smak låter bättre 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har det himla bra. Milda med ost (som Anita föreslår) är underbart gott. Och smaken är fin även i grytor eller liknande även när en inte vill ha styrka.

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Man hittar sina lösningar vartefter som tiden går. Som jag visade tidigare har jag en reservplats i trappuppgången för att hänga tvätt när det regnar. Suveränt och enkelt.
  Chilisorten har jag läst om men aldrig testat. Mitt i allt så…händer det;) men jag har lovat mig själv att reducera odlandet och ägna mig åt det som trivs bra och är lättskött så få se om jag kan hålla mitt löfte.
  Ni har ett härligt liv, på så många olika sätt! Njutbart att få följa med från sidan om är det också!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så att lösningarna växer fram efter hand. Din torkningsplats är ju toppen! Kan säga att chiliplantorna är väldigt lättskötta här i alla fall 🙂 Tack, ja vi trivs med vårt liv riktigt bra. Glad du hänger med Karin.

 10. Profilbild för Ingrid

  För min del hänger jag tvätten i badrummet, men sommartid finns en torkställning och är den ledig försöker jag hänga åtminstone lakan och handdukar där. ”småtvätt” fördrar jag att inte skylta med.
  Ha en fin trettondedag. Heter den Epifania i Portugal? I Italien säger man Befana!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det heter Epifania här också. Fast även Dia de Reis (kungens dag).

 11. Profilbild för Ditte

  Att bli av med fukten och att få svalka när det är varmt är ju viktigt. I Spanien hade vi två ”Convertrar” som fungerade jättebra. Tystgående dessutom. Tog bort all fukt som ens närmade sig. Men även ett par liknande fläktar som ni har. Tvätten hängde vi på ”pation ” på baksidan där den snabbt torkade och inte minst med hjälp av det flyttbara oljeelementet som vi inland lånade från badrummet. Men oftast fungerade det fint att hänga ut tvätten .
  Kul med chilin. Odlar lite hemma i krukor och det har gått bra. Lagar mycket asiatisk mat och då är chilin viktig spm krydda.
  Roligt med storkarna och kanske boar de också i närheten. Kanske på ert tak.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här torkar tvätten fint utomhus året om. Men inte om det regnar så klart. Chili är så gott! Nej de kommer inte att bygga hus på vårt tak, de har sina bon på stolpar runt omkring oss.

 12. Profilbild för Susjos

  Så trevligt med lite besök av fåglar, och av storkar minsann, de är ju lite speciella! 😉
  Chili är gott, men tyvärr gillar min man inte det, så här hemma blir det oftast inte så stark mat (smyger ner lite chili flakes ibland i maten…)
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de är verkligen säregna, särskilt med sitt läte! Sicken buse som smyger ner chili i maten 🙂

 13. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Torkställning har vi alltid haft, med husbilen torkade vi alltid ute. Nu inne på ställning även om det finns torktumlare i lägenheten, så använder jag den aldrig. Chilli kan jag tyvärr inte äta i någon form, men alla vänner odlar massor 🙂
  Hade någon smugglat ner det i min mat, hade ambulans fått hämta tyvärr. MÅNGA gånger har jag fått sända ut mat på restaurang som de lovat vara, fri från chilli. Men jag märker det omedelbart. Storkar ja fåglar är charmiga. I Spanien hade vi vita smäckra fåglar som såg ut som små storkar men inte var det, vi kallade dem tonåringar, minns inte varför 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gjorde vi också i husbilen. Gillar inte torktumlare, aldrig gjort. Ajdå, då ska vi se till att vi inte har chili i maten när ni kommer och hälsar på 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.