Detta odlar jag inte mer

När jag äntligen kom igång att börja odla igen så drog jag igång alla möjliga och omöjliga sådder.

Hur gärna jag än odlar allt så är det inte en möjlighet. Varken vettigt ur vattningsåtgång kontra skördemängd eller ens smakmässigt. Och utrymmet räcker så klart inte till allt. Så även i odlingen krävs det aktiva val med andra ord, vi kommer inte vara självförsörjande ändå och då gäller det att odla det som funkar bäst.

Kronärtskocka

En perenn som jag har drivit upp från frö. Tre plantor har jag vattnat i ett år och jag har skördat 5 kockor, men jag lät plantorna dö i värmen.

Tycker nämligen inte det är en sensationell smak. Och eftersom de stora plantorna behöver rätt mycket vatten tycker jag inte det är vettigt att odla dem. Dessutom gillar myrorna dem, så det är lite osmakligt och meckigt innan tillagningen kan sek. Men nu har jag provat både att odla och att tillaga dem och är en erfarenhet rikare.

När jag ska äta kronärtskocka så blir det på restaurang istället för hemma.

Kronärtskocka på gång!

Savoy kål

Nä, tycker bättre om vitkål och spetskål. Så det blir inte mer odlat av savoykål även om vi skördat många fina huvuden i år.

Smågurkor

Fick frön på små pyttegurkor. Men de var inte goda, så de odlar vi inte igen. Men kul att ha provat så klart 🙂 Kanske de är extra känsliga mot väderskiftningarna här och därför inte utvecklade rätt smak, men vi tyckte inte de smakade bra alls.

Jordgubbar

I Sverige är det ju väldigt enkelt att odla jordgubbar, det är det inte här. Borde ju bero på klimatet, men kanske även på sorterna. Jag har drivit fram från frö och de dog förra sommaren.

Jag har köpt färdiga plantor som inte visade glädje förrän jag satte upp och ner vända vattendunkar över. Trots att det var 15-20 grader ute så tyckte de att det var för kallt.

Vi köper jordgubbar i affären istället. Vet att jag fått en kommentar tidigare av någon annan som upptäckt samma sak, men jag ville ju själv testa först och nu håller jag med den personen. Det är för omständligt helt enkelt.

Har sparat fyra plantor som står i balkonglådor i skuggan på balkongen, där trivs de fint nu.. Men när (om) de dör så blir det inga fler försök, men har inte hjärta att slänga de som lever.

Broccoli

Broccoli

Lång väntan och alldeles för dålig skörd. Provat både vinter och sommar. Nä, låter andra odla den.

Polka rödbetor

Älskar rödbetor och tyckte det var kul att även prova polkafärgade. Men de var alldeles för milda i smaken för oss. Så det blir bara de vanliga rödbetorna hädanefter.

Misstänker den här listan kommer att bli längre.. men då blir det nya inlägg!

Publicerat:

i:

8 svar till ”Detta odlar jag inte mer”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det är det här man får lära sig den första tiden i ett annat land med andra odlingsvillkor än dem man är van med från Norden. Här åker en hel del också bort, så gott som alla grönsaker. Men våra odlingar är så pyttepyttesmå i jämförelse med era och att odla i kruka på terrass har visat sig vara en dålig lösning. Jag går till Sopronto och handlar mera eller mindre från bonden direkt. Kryddor däremot ska jag satsa på.
  Allt smakar annorlunda här också än vad man är van med att det ska göra.
  Kronärskocka är gott men det är mycket skrik för lite ull så att säga. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä odla i kruka är inte lätt, jag har bara basilika i kruka 🙂 Att handla direkt av bonden är ju toppen, det gör vi på marknader ibland också. Men får erkänna att det mest blir i mataffärerna när vi behöver komplettera vår egen skörd. Kul uttryck, aldrig hört det förut 🙂

 2. Profilbild för Ditte

  Kul att testa och se vad som fungerar. Och onödigt att slita med det som ni ändå inte gillar så mycket och som inte heller växer så bra.
  Vi har ju i Spanien inte odlat mycket alls men roligt är att vi kunnat skörda lite potatis och kryddor.. Å andra sidan har vi nära till lokala små butiker så där brukar vi handla och det är helt ok. Men vi bor ju i stan och har även bra marknader nära med mycket lokalt producerat. Vi är ju heller inte på plats hela året så vi är nöjda som det är.
  Väldigt roligt att se så mycket gott du fått till. Men mycket jobb är det ju och antar att ni knappast kan ge er ut på resor nu sommartid om ingen vattnar hos er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag är en väldigt nyfiken människa så testar på. Sen är jag realist också, så om det inte ger det resultat jag önskar så har jag lätt för att släppa taget. Nej det blir inga resor sommartid, men å andra sidan är det inte intressant för oss heller, då det är för varmt och för mycket folk i rörelse. Har en god vän som kan vattna åt oss, men det är ju något som ska skördas varje dag också och tas om hand. Så nej, vi väntar med att resa till andra månader. Helt enligt plan.

 3. Profilbild för Anette

  Bra ändå att ni testat, annars vet man ju inte. Ni kommer att hitta favoriter men kommer säkert också att prova nytt som ni antingen gillar eller ratar.
  Kul att prova olika.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut! Är för nyfiken för att inte prova 😀

 4. Profilbild för Susjos

  Snacka om att du har provat både det ena och det andra, imponerande läsning!
  Ha en fin vecka!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja här provas det hela tiden, av allt. Så nyfiken 🙂 Detsamma!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
10°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 9°C
26°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.