Diskussion kontra dialog

Gillar du att diskutera? Det gör inte jag. Jag älskar däremot dialog. Jag förklarar skillnaderna som jag fått lära mig det.

När jag gick utbildningen i våras på Academy of Excellence i Göteborg så höll Thomas Lundqvist från BrainScan en intressant föreläsning om försäljning och lönsamhet. Han visade på en del olika teorier över hur vi människor fungerar – vilka man ska ha i åtanke när man gör sina säljsamtal. Nu är jag ingen säljare och har aldrig gått någon marknadsföringskurs eller utbildning så det var en mycket bra föreläsning över lag för mig.

Men det var en sak som slog till som ett blixtnedslag i huvudet på mig och som jag inte kunnat släppa sedan dess. Nämligen skillnaderna mellan diskussion och dialog. Jag har inte riktigt sett det på det viset förut. Men nu har det blivit väldigt tydligt för mig varför jag gillar att diskutera (ha dialog) med vissa människor och varför diskussion med andra människor får mig att genast må dåligt.

Trenden på Twitter, som för mig är ett dialogverktyg,  tycker jag är att allt fler diskuterar hellre än för dialog. Det gör att jag sällan ger mig in i åsiktsdialoger längre.

Skillnaderna

vi – jag

i dialogen vill man tillfredställa allas behov för man ser varandra som vänner medan man i en diskussion vill tillfredsställa sitt eget ego för de andra är ens fiender.

veta – upptäcka

i dialogen är man nyfiken på att upptäcka nya saker och få se och höra nya vinklar och horisonter då man vet att det finns flera lösningar och sanningar medan man i en diskussion redan vet både vad man tycker och vad som är rätt, det finns bara en sanning. Man behöver i en diskussion bevisa något.

svar – frågor

i dialogen ställer man gärna frågor och öppnar upp för andras intryck medans man i diskussionen redan har alla svaren och måste försvara sin position och övertyga de andra.

vinna/förlora – dela med sig

i diskussionen är det tydligt att det handlar om att vinna eller förlora diskussionen, medan man i en dialog känner att det inte behöver sluta med att någon vann. Man är nöjd med att ha pratat om att vi tänker och tycker olika och att det har vidgat våra vyer.

ojämlik – jämlik

i en diskussion ser man sig inte jämlik med de andra medan man i en dialog känner att alla har lika värde och har lika mycket att tillföra

makt – respekt

vanligt med härskartekniker  i en diskussion medan man i en dialog visar varandra respekt.

Vad tänker och känner du när du läser detta? Var det kanske redan solklart för dig? Gillar du dialog eller diskussioner – kanske du gillar båda fast i olika situationer?

Vill du ha dialog med mig om detta använd gärna kommentatorsfältet eller Twitter.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Diskussion kontra dialog”

 1. Profilbild för Lage Wikstrand
  Lage Wikstrand

  Hej Anna! Bra du tar upp detta tema. Alltför många tror att ”vinna” en diskussion är livet. I själva verket har de negligerat motparten och skadat sig själva för evig tid. Om alla barn lär sig vad en dialog är kommer de att gå vinnande ut i livet och få vänner runt hela jordklotet. Att bara ”veta” att någon kommer att lyssna på vad jag har att säga, gör varje människa nyfiken att få veta mer. Tänk vilken förståelse detta leder till, inte minst över alla landgränser. Tänk om alla politiker kunde lära sig att lyssna, vara öppen för en dialog. Med vänlig hälsning, Lage Wikstrand

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Tack Lage!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.