inhägnad tomt

En inhägnad tomt är så bra!

En stor skillnad med att bo här i jämförelse mot de tidigare boendena vi haft i Sverige är att hela tomten är inhägnad med låst port.

Först tyckte jag det kändes märkligt att allt skulle vara inhägnat, dessutom med taggtråd längst upp. Det kändes som vi stängde in oss och gömde oss på något sätt. Jag undrade verkligen varför det var inhägnat, särskilt eftersom kriminaliteten är så låg här. Men jag ser ju att det är väldigt vanligt att det är inhägnade tomter.

Varför ha inhägnad tomt?

Det finns kanske någon gammal lag eller liknande som är grundorsaken till att tomter hägnas in här, kanske hur en myntade sin egendom. När jag frågar en portugisisk vän får jag svaret att anledningen är att slippa få in grannens eller lösgående djur på sin tomt.

I Sverige är det ju precis tvärtom, det vanligaste är att det inte är inhägnade tomter.

De anledningarna jag själv kommit på och även hört av andra är:

 • om tomten inte är inhägnad kan vem som helst beträda den vid jakt till exempel.
 • hålla sina djur från att springa iväg
 • förhindra vilda djur att komma in och äta upp odlingarna
 • hindra lösgående hundar från att vara på tomten
 • hindra fåren som vallas förbi att komma in
 • insynsskydd
 • ökad trygghet

Har du några teorier?

Ökad trygghet

Det är just den här punkten som jag vill berätta om. För jag insåg det häromdagen att tack vare vår låsta port, murar samt staket som inhägnar hela tomten så är det som om vår ytterdörr är flyttad ut till porten.

I Sverige så hade vi alltid låst ytterdörr när vi var på övervåningen i huset eller när vi satt på altanen. Rädslan för att någon skulle gå in i huset och stjäla var stor. Vi hade också larm i ett av husen vi bodde, då det var inbrottsräder i området emellanåt, särskilt när folk var i trädgården.

Här har jag ingen tanke alls på att installera larm. Tack vare vår låsta port och inhägnaden av tomten (i översta bilden från januari syns en del av hur inhägnaden ser ut på en sida av tomten) så känner jag mig väldigt trygg, även när jag sitter på balkongen (som alltså vetter åt motsatt håll från ytterdörren) eller sover med öppna fönster. Jag kan befinna mig var som helst i trädgården utan att känna att någon (eller ett får!) skulle kunna överraska mig.

Sitter lugnt och njuter av vyerna på balkongen. Här ser du även en del av staketet som hägnar in fältet bakom huset.

Det är en omvälvande känsla att även trädgården ingår i den trygga zonen som är vårt hem. Det är inte så att jag varit otrygg i våra trädgårdar förut. Men jag har nog alltid haft ögon i nacken, liksom haft koll omkring mig. Här kan jag vara utomhus och ändå ha exakt samma känsla av trygghet som när jag är inomhus bakom en låst dörr. Det är svårt att förklara, men hoppas du förstår skillnaden.

När porten står på vid gavel här (när vi väntar på leverans eller besök) har jag kommit på mig själv med att ha ett öga åt det hållet ”hela tiden”.

Det är häftigt att göra såna här upptäckter om mig själv. Hur lätt jag anpassar mig till nya saker och hur jag ändras och omvärderar med nya förutsättningar. Jag tror inte jag skulle vilja ha en trädgård som inte är inhägnad igen!

Sen kan den ju vara snyggare än den är nu.. men det är en annan historia.

Publicerat:

i:

,

34 svar till ”En inhägnad tomt är så bra!”

 1. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Jag förstår precis hur du upplever din trygga zon större. Hade exakt samma upplevelse under mitt år i Malmö. Hemma var inte bara insidan av huset, det är en härlig känsla.
  Ha det bäst ni två ❤️Njut och njut ännu en runda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi njuter på, både för dig och oss själva! Kram

 2. Profilbild för Madde

  Inte helt naturligt här, och ser man det undrar man ju varför. Däremot har jag sett det flera gånger utomlands. Klart man vänjer sig vid allt, och att det är en ökad trygghet. Detta med vilda djur låter ju bra, för dom kanske man inte vill ha in i trädgården.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä vi vill inte ens ha in grannens hönor eller den söta räven. Så det är bra med inhägnaden ur den aspekten också.

 3. Profilbild för Znogge

  Jag tycker det är vanligt söderöver att tomterna är inhägnade precis som er är. I Grekland är det dessutom väldigt vanligt med vakthundar så min tanke har hela tiden varit att det är en trygghetsaspekt. I Sverige tycker jag det blir vanligare och vanligare med höga trädstaket eller staket av armeringsjärn som man sedan planterar murgröna invid.
  I städerna är det numera porttelefon eller portkod i väldigt många hus, i alla fall i Malmö. Det tror jag handlar om ren säkerhet och att man inte vill att obehörig ska uppehålla sig i trapphusen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här finns också vakthundar. Jag har inte rört mig så mycket på landsbygden i utlandet så får nog erkänna att jag inte har koll på att hus mitt ute på landsbygden är inhägnat i andra länder söderut. I städerna ser det ju annorlunda ut, där vet jag inte hur det är med portkoder etc

 4. Profilbild för Marianne

  Så grinden är låst också, då förstår jag att du känner dej trygg och inte behöver vara orolig. Roligt med insikten att du har flyttat ytterdörren, vad jag förstår så är ni mestadels utomhus och då räknas väl trädgården in i ”boytan” om jag kan uttrycka mej så?!
  Jag får en flashback när jag läser att en av anledningarna du hört är att hindra fåren att komma in, när jag var barn här på Öland hämtade bonden sina kor till kvällsmjölkningen, de smet ofta in på tomten och la ett visitkort, mor var inte så glad och gjorde en grind till infarten, vi barn tyckte det var kul med kossorna i trädgården 🙂

  För min egen del skulle jag gärna ha hägnat för att slippa ovälkomna både två- och fyr-fotade besök. Jag ogillar skarpt att bli överraskad av folk, är nog lite nojig sen tidigare.
  På gården var det förstås bara hagarna som var hägnande och ganska ofta fick vi besök av främmande hundar som jagade och ibland bet ihjäl mina höns.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, porten är låst. Exakt, vi är ju ute jämt så det är skönt att ha ytterdörren längre ut 🙂 Djur är härliga men inte alltid kul att ha dem i trädgården.. Vi hade grannens tjurar som trampade ner i vår trädgård en natt när de rymt från sin inhägnad.

 5. Profilbild för Anita

  Förhindra vilda djur att komma in och äta upp odlingarna. Oj, som vi försökt det med diverse stängsel men dom letar sig in ändå, rådjuren. Kan annars tänka mig att det är en av de största anledningarna även hos er kanske men då inte rådjur. Men jag förstår dig när du känner att du har en trygg zon och att du lite sneglar mot porten när ni väntar leverans eller besök.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inga rådjur, men kaniner och får. Det är så annorlunda att känna att jag egentligen skulle kunna ha ytterdörren olåst jämt eftersom trädgården är inlåst.

 6. Profilbild för LillaSyster

  Förstår precis =)
  Vi har alltid låst in till huset både när vi är inne och ute i trädgården – det känns bäst så. Idag vet man aldrig vem som kan dyka upp. Något staket eller port har vi ju inte, men en häck som snart behöver klippas och sänkas 1dm, det börjar bli svårt att se ordentligt när man kör ut bilen. Men jag lugnar mig lite till och ser om jag kan få hjälp av syrrans stora flicka till att ta upp klippet från backen. Hon kanske har lust att tjäna några kronor i början av sommarlovet och samtidigt skonar jag knäna =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju bra för både dig och flickan om du väntar lite tänker jag 🙂

 7. Profilbild för Lillan Kind

  Jag förstår hur du tänker och känner. Själv bor jag lyckligtvis på en plats där jag aldrig ens tänker tanken att jag skulle vara otrygg varesig på tomten eller i huset. Har inga andra inhägnader än hästarnas hagar. Men kan tänka mig att det i Portugal är praktiskt med inhägnad tomt så man slipper diverse djur på sin tomt, som trampar i och smaskar på ens odlingar 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är praktiskt, men jag har nu i efterhand insett att det hade varit väldigt bra på även de boenden vi hade i Sverige. Både gård och villa.

 8. Profilbild för Anita Bergglund

  Tycker det känns jätteskönt att ha hela tomten inhängnad, kanske främst för våra hundars skull, så de inte smiter ut på egna äventyr. 🐕🐕 Några vakthundar är de inte och jag skulle aldrig tänka tanken att sätta upp en skylt ”Varning för hund”. Haha.. de skulle istället bli glatt överraskade om det kom nya besökare. 😅

  Tack förresten för informationen om hur man gör för att följa din blogg via ”Läsaren”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om en har hundar så är en inhägnad guld värd, det förstår jag! Att de inte är vakthundar vet ju inte besökaren, så det får ju bli en glad överraskning att bli väl mottagen tänker jag 🙂 Kul du följer!

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Det är nog ett vanligt fenomen tror jag, inte enbart här i vårt land som vi har gemensamt nu, utan även i andra länder. Det är kanske speciellt öppet i Norden mot vad det är redan på andra sidan Öresund. I Tyskland där vi har varit och hälsat på goda vänner är det också säkrat på samma sätt med murar, staket, etc. Privat område helt enkelt.
  Här är det samma sak, man ser knappt in till folks trädgårdar annat än genom gallergrindar. Alla värnar om sitt och dessutom ser man inmurat glas, krossat glas uppe på murarna, för att ingen ska ta sig över. Jag har också funderat mycket på fenomenet med all inhägnad som finns. Kanske det är av hävd, så har man alltid gjort?
  Vakthundar finns hur mycket som helst här på denna ö. Även öde tomter är ingärdade och försedda med hänglås på många ställen, kanske för att ingen ockupant ska ta över…det finns någon passus i någon lag om detta men jag är osäker på om det bara är prat eller inte, så bäst att inte skriva mera om detta nu 🙂 .

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men är det så även på landsbygden? I städer och byar har jag sett det, men inte reflekterat över det på landsbygden. Här finns också en massa vakthundar, vaktandet består av att avskräcka genom att skälla. Hela tiden. Typ. Jag har också hört det där om ockupanter.

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Kan verkligen förstå känslan av trygghet när ni är ute i trädgården och vet att grinden är låst. Vi var istället noga att alltid låsa dörren om vi var ute i trädgården, till skillnad från min barndom då ytterdörrarna alltid var upplåsta och var den låst låg nyckeln under dörrmattan precis som hos alla grannar… Lite andra tider!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är andra tider. När vi kollade på huset i Vimle så stod det olåst, det var tomt också, men ändå. Vi blev helt chockade!

 11. Profilbild för Ingrid

  Mina boenden har varit av den sorten att jag aldrig har känt någon oro för säkerheten. När jag kom till Stenstugu och långt in på 80-talet låste vi inte ens ytterdörren när vi åkte bort. Någon kunde ju komma, någon som hade behov att komma in. Nå. den naiva godtrogenheten har jag lämnat för länge sedan och nu låser jag alltid om mig och har tittöga i dörren, så jag kan se vem jag låser upp för.
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du aldrig känt någon oro för din säkerhet där du har bott. Och att vara försiktig och låsa om sig tror jag är bra.

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Trygghetskänslan är viktig och vad skönt att du har insett att du faktiskt känner dig tryggare med den låsta porten i inhägnaden. Vi har mestadels bott på landet och har inte känt oss otrygga, kanske pga de hundar vi har haft, men just för hundarnas skull har vi haft hela eller en del av tomten inhägnad. Då har de kunnat gå in och ut som de vill på somrarna och vi har kunnat ha dörrarna öppna. När jag och min syster köpte ett gemensamt hus var ett staket för hundarnas skull det första vi lät bygga. Frihet både för oss och hundarna 😀 Rådjur har vi aldrig kunnat stänga ute med staket men kossor däremot har vi kunnat hålla utanför tomten med staketets hjälp.
  Vad härligt att du kan sitta på din balkong och bara njuta utan någon oro för objudna gäster 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju viktigt att känna sig trygg där en bor. Och jag har nog alltid haft grundtryggheten. Men tankar på inbrott och annat har absolut funnits och det är obehagligt. Men har tack och lov aldrig drabbats.

 13. Profilbild för Kraka

  Förstår känslan av tryggheten med att inte någon kommer in. I området där jag har min stuga har folk till och med gått in och stulit pengar, plånböcker, och laptop när folk varit inomhus och tagit en tupplur. Det går inte att gå på andra sidan huset utan att låsa och jag råkade ju ut för en obehaglig sak sommaren 2021. Men sedan några år får vi inte sätta upp staket, de som redan hade får behålla sina. Däremot måste man hägna in om man har lös hund på tomten. Det har resulterat i att folk satt upp diverse verkligt fula nät. Vore så mycket bättre med staket. Men det är arrenderad tomt så man får inte göra som man vill.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är otäckt att det kommer in personer när en är hemma! Att inte få göra som en vill är ju tråkigt, men förstår det när det är arrenderat.

 14. Profilbild för Susjos

  Förstår att du känner dej tryggare med inhägnaden, man får ta sedan dit man kommer såklart!
  Vi borde ju känna oss trygga i vår lägenhet, men vet att det nyligen varit tjuvar som klättrat på stuprören in i lägenheter! Nu bor vi på våning 4, så förhoppningsvis klättrar de inte så högt upp, peppar peppar!

  Svar: Nej , vi hör ingenting av de stora konserterna på Friends Arena, inte ens när det spelas fotboll och taken är öppna så hör vi ingenting, vi bor ju ändå ganska nära…

  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad läskigt att de klättrar in via stuprören! Skönt ni slipper höra något från arenan. Detsamma!

 15. Profilbild för Micke

  Att känna sig trygg är ju en mänsklig rättighet egentligen, bra att ha lite runt om så man har lite koll.
  Att ev djur inte heller kan smita ut är ju ett plus.

  Ha en fin afton. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här handlar det om att djuren inte får smita in 🙂 Detsamma!

 16. Profilbild för Hanneles bokparadis

  kanske för att lyckas hålla barn på plats, men det gick bara utan 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det skulle så klart kunna vara en anledning också, särskilt om en bor utmed en trafikerad väg. Här passerar 3 bilar per dag, max. Och väldigt sakta då det är en dålig väg.

 17. Profilbild för Paula Merio

  Hur stor är tomten? den ser väldigt öppen ut, alltså inga träddungar eller andra hinder visuellt. Visst förstår jag känsla av trygghet och säkerhet, men vet inte om ni har många får och andra djur där ni bor som strövar omkring och betar? Hur är det med rovdjur?
  Jag är en godtrogen tant som aldrig låser dörren. Eller jo, nu gör jag det, men det är mest för att om jag glömmer att ta med nyckeln ut så kommer jag inte in i huset igen. Så har jag aldrig tidigare bott, i Sundborn låste jag bara när jag var hemma så ingen kunde komma in medan jag t.ex satt på dass! När jag åkte till stan och lämnade hunden hemma var dörren olåst för om något hade hänt mig skulle grannarna kunna gå in och hämta hunden. Men jag håller med dig om att man kan ändra uppfattning när man flyttar, beroende på omständigheterna. Det viktiga är att ni känner er trygga för då trivs ni bäst!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har en tomt på 3800kvm. Hälften är trädgård och hus och resten är ett fält där vi planterat träd, så det kommer bli träddungar där. Jo vi har massor av får i de här trakterna och de flyttas mellan hagar och springer förbi vår tomt mest hela tiden. Det är den främsta anledningen till att alla hus är inhägndade här. Vi har rävar och rovfåglar. Jag har alltid låst dörren på natten och när vi varit borta. Men på dagen var dörren öppen tills den där inbrottsvågen kom när vi bodde i Partille.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.