vinprovning santa vitoria

En lyckad vinprovning på Santa Vitória

Så var det då dags för vinprovningen vi ville göra, huvudattraktionen i att fira vår bröllopsdag. Vi valde Santa Vitória främst på grund av läget.

Och med läget menar vi närheten till vårt hem men också närheten till ett hotell där vi kunde övernatta. Vi vill nämligen inte spotta ut vinet för att kunna köra hem, utan ville göra det som en komplett upplevelse med god middag och övernattning.

Mycket vindruvor i omgivningarna, snart dags för plockning!

Santa Vitória

Vin- och olivgården Santa Vitória grundades 2002 och ingår i Group Vila Galé (som har ett gäng hotell i Portugal och Brasilien).

Jag hittade vingården via googling och bokade vinprovningen genom ett telefonsamtal. Jag upplevde samtalet stressat och visste knappt om bokningen verkligen gått fram och inte heller om det ingick guidning. Men allt tvivel om eventuella missförstånd eller kass service försvann snabbt när vi kom dit.

Vingårdens webbplats

Möttes av två trevliga personer som delade upp vår lilla grupp i engelsktalande och portugisiska. Sen gick vi ner i vinkällaren och vi fick se en film (med engelsk text). Däremot ingen rundvandring inne i produktionen eftersom det var storstädning där just nu då alla druvorna plockas om ett par veckor. På vintern kan vi återvända och då få se hela anläggningen.

Butik och rum för vinprovningen
Vinkällaren med ekfat
Olivolja och bröd (inte glutenfritt så klart) att neutralisera munnen med.

Vinprovningen

Det finns flera varianter av deras vinprovningar, men vi valde den med 5 röda viner (vi gillar ju inte vitt eller rosévin) för €18,-. Vi fick en skål med deras olivolja och en korg med bröd att använda som neutralisering mellan provningarna. Jag använde fingrarna till att slurpa i mig olivolja och drack vatten, medan Roger njöt av brödet.

Vi fick berättat för oss om hur processen går till och lärde oss mer om röda viner än vi gjort hittills nånsin. Här är de vinerna vi provade, informationen är hämtad från deras e-butik och från vad de berättade under vinprovningen.

Versátil

Ett mångsidigt vin (som titeln visar) av druvorna Touriga Nacional, Tinta Caiada, Aragonês och Trincadeira.

Smakrikt och lent vin som kan drickas direkt eller lagras i upp till tre år. Flera utmärkelser.

Seleçào

Druvor Aragonez och Touriga Nacional, lagrats i 9 månader och kan lagras ytterligare upp till 6 år.

Reserva Tinto, 2018

Druvor Touriga Nacional, Trincadeira, Syrah och Cabernet Sauvignon som lagrats i 9 månader på ekfat.

Många utmärkelser och till och med jag kände vaniljtonerna i detta vin.

Grande Reserva Tinto, 2017

Ett premium vin där de manuellt plockar druvorna och har ett manuellt urval. Mixen av druvorna, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon och Syrah, görs först i slutet av processen.

Lagring 13 månader i nya franska ekfat och ett år på flaska. Naturlig kork.

Många utmärkelser. Kan lagras vidare i upp till 10 år.

Touriga National, 2018

Ytterligare ett premium vin med manuell plockning och manuellt urval. Innehåller endast den portugisiska druvan Touriga nacional som är den mest prisade druvan i landet.

Lagrats i 14 månader i nya franska ekfat och kan lagras vidare i 10 år. Naturlig kork. Flera utmärkelser.

Vinprovning
Vinprovningen!

Favoriter

Vi gillade ytterligheterna bäst. Så köpte med oss två flaskor av vardera av Versátil och Touriga National. Samt en stor flaska med olivolja, de säljer bara extra virgin.

Det är väldigt bra att de även har en e-butik med gratis leverans hem till oss, för deras vin levereras inte till några mataffärer, utan säljs via Garcias, som har butiker bland annat i Algarve. Och vi lär definitivt dricka mer av deras viner, och kommer faktiskt även testa att lagra Touriga National.

Eftersom vi var sista vinprovningen för veckan så fick vi plocka med oss flaskorna som öppnats för oss. Vi tog bara våra favoriter, kände att det skulle bli för mycket med 5 flaskor. Så generöst!

Här ligger vin- & olivgården Santa Vitória

Publicerat:

i:

,

8 svar till ”En lyckad vinprovning på Santa Vitória”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Ni valde ett mycket trevligt sätt att fira er bröllopsdag på!
  Vinprovning är kul.
  Vitóriavin har jag inte hört talas om tidigare men nu vet jag mera om det vinet också. Portugisiska viner är för övrigt ofta väldigt goda.
  Tack för ett trevligt inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tycker också i fick en väldigt fin bröllopsdag. Håller med, portugisiska viner är riktigt bra.

 2. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vilket trevligt firande! Och fint berättat! Själv kan jag tyvärr inte dricka rött vin pga migrän, men med tiden har det gjort att jag gillar vitt vin mer 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker vi med 🙂 Tack! Jag gick åt andra hållet, började med vitt, men sen kunde jag inte dricka vitt (efter en ungdomlig fylla…) och nu är det bara rödvin som är gott 🙂

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilket härligt firande! Vinprovning är både gott, kul och lärorikt. Nu är vi på en liten husbilstur i Skåne och på onsdag ska vi möta goda vänner på Arilds Vingård för vinprovning, middag och övernattning. Det ska bli kul att se hur svenska viner smakar…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Spännande med Arilds vingård. Verkar ha fått sig ett lyft av alla husbilister som är där 🙂 Hoppas det blir en smakfull upplevelse!

 4. Profilbild för Ditte

  Vilken bra kombination och trevligt firande. Och god! Vinprovningar tycker vi är trevliga och har testat en del vingårdar i Spanien och hittat många favoriter bland dessa. Inte minst bland de mindre vingårdarna.
  Tack för besöket! Jättetrevligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi går på vinprovningar ibland, men inte för ofta 🙂

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.