I dagens trädgårdsfredag så handlar det om ettåringar. Blommor, gräs och ätbart!
Blåklint
Blåklint anses vara ett ogräs av många. Den frösår sig lätt och fröna kan vara ”vid liv” i marken i flera år. Jag tycker blomman är otroligt läcker, där färgnyanserna varierar med ljuset och ålder. Själva växten är dock ganska risig, åtminstone här hos oss. Här blommar inte alla blommor samtidigt heller så det blir lite för glest med blommorna i mitt tycke.







Jag kommer inte så blåklint i växthuset igen, däremot slänger jag nog ut en del frön på terassen till vintern!
Bondbönor
Bondbönor är en väldigt bra växt! Den binder kväve i marken, bina gillar blommorna, den är inte känslig för lite frost, plantan står för sig själv utan stöd eller något att slingra sig på, den täcker jorden bra och dessutom är bondbönor ätbart med mycket bra näringsinnehåll.




Jag tycker inte bondbönor är särskilt gott i och för sig. Men, jag låter plantorna stå kvar och så tar jag bönorna när de torkat istället och så sår jag dem till vintern igen, för hos mig är det alla de andra egenskaperna jag vill ta tillvara på. Skörda fröerna torkade och sedan ”chop and drop” plantan där den växt.
Italienskt darrgräs
På terassen upptäckte jag ett gräs jag aldrig tidigare sett. Så läckert! Det kom kanske med i de där ängsblommorspåsarna jag hällde ut där. Så här fint är det i alla fall och helt klart en ny favorit för mig!



Såg att det går att köpa frön till italienskt darrgräs i Sverige! Jag kommer definitivt att försöka ta fröer så jag kan få fler ax av detta fina ettåriga gräs nästa år.
Ringblommor
Denna starka orange färgen på ringblomman vi har precis överallt i full blom just nu tycker jag väldigt mycket om. Trots att jag haft trädgård från och till i snart 30 år har jag aldrig haft ringblommor. Nu tar jag igen det med råge!



Här är det ringblommorna på hugelbädden som är motiv.
Gröna ärtor
Detta är också något jag aldrig odlat tidigare. Vi är inte så förtjusta i att äta ärtor, annat än kikärtor som mjöl och hummus. Men det här är ”vanliga” ärtor som jag planterade för att jag lärt mig att ärtor är bra växter för jorden. Och så tänkte jag de skulle få klättra och bli ett naturligt skuggskydd för avokadoträden bland annat.
De växte inte så högt, inte än i alla fall, de står alla kvar i jorden. Andra djur gillar bevisligen växterna för det försvinner blad både här och där och flera har helt blivit uppätna eller stammen avbiten.



Men en deciliter kunde jag skörda i måndags. Jag tog ut ärtorna och saltade lite vatten och kokade dem i några minuter. Sen åt jag dem med smör och salt som förrätt. Jag tror jag kan vänja mig vid konsistensen. I alla fall på mina färskplockade! Nästa år får jag helt enkelt så mer och testa mig fram. Har ju ätit en grön ärtsoppa på restaurang en gång som var väldigt god t.ex.
Vill du också blogga om Trädgårdsfredag?
Kul, det är bara att hänga på med bilder och text som har en trädgårdsanknytning på något sätt. Inga regler, inga krav på länkning – bara kul med mer färg och växtlighet på internet!

Lämna ett svar