Ettåringar på trädgårdsfredag #51

Publicerat den

I dagens trädgårdsfredag så handlar det om ettåringar. Blommor, gräs och ätbart!

Blåklint

Blåklint anses vara ett ogräs av många. Den frösår sig lätt och fröna kan vara ”vid liv” i marken i flera år. Jag tycker blomman är otroligt läcker, där färgnyanserna varierar med ljuset och ålder. Själva växten är dock ganska risig, åtminstone här hos oss. Här blommar inte alla blommor samtidigt heller så det blir lite för glest med blommorna i mitt tycke.

Jag kommer inte så blåklint i växthuset igen, däremot slänger jag nog ut en del frön på terassen till vintern!

Bondbönor

Bondbönor är en väldigt bra växt! Den binder kväve i marken, bina gillar blommorna, den är inte känslig för lite frost, plantan står för sig själv utan stöd eller något att slingra sig på, den täcker jorden bra och dessutom är bondbönor ätbart med mycket bra näringsinnehåll.

Jag tycker inte bondbönor är särskilt gott i och för sig. Men, jag låter plantorna stå kvar och så tar jag bönorna när de torkat istället och så sår jag dem till vintern igen, för hos mig är det alla de andra egenskaperna jag vill ta tillvara på. Skörda fröerna torkade och sedan ”chop and drop” plantan där den växt.

Italienskt darrgräs

På terassen upptäckte jag ett gräs jag aldrig tidigare sett. Så läckert! Det kom kanske med i de där ängsblommorspåsarna jag hällde ut där. Så här fint är det i alla fall och helt klart en ny favorit för mig!

Såg att det går att köpa frön till italienskt darrgräs i Sverige! Jag kommer definitivt att försöka ta fröer så jag kan få fler ax av detta fina ettåriga gräs nästa år.

Ringblommor

Denna starka orange färgen på ringblomman vi har precis överallt i full blom just nu tycker jag väldigt mycket om. Trots att jag haft trädgård från och till i snart 30 år har jag aldrig haft ringblommor. Nu tar jag igen det med råge!

Här är det ringblommorna på hugelbädden som är motiv.

Gröna ärtor

Detta är också något jag aldrig odlat tidigare. Vi är inte så förtjusta i att äta ärtor, annat än kikärtor som mjöl och hummus. Men det här är ”vanliga” ärtor som jag planterade för att jag lärt mig att ärtor är bra växter för jorden. Och så tänkte jag de skulle få klättra och bli ett naturligt skuggskydd för avokadoträden bland annat.

De växte inte så högt, inte än i alla fall, de står alla kvar i jorden. Andra djur gillar bevisligen växterna för det försvinner blad både här och där och flera har helt blivit uppätna eller stammen avbiten.

Men en deciliter kunde jag skörda i måndags. Jag tog ut ärtorna och saltade lite vatten och kokade dem i några minuter. Sen åt jag dem med smör och salt som förrätt. Jag tror jag kan vänja mig vid konsistensen. I alla fall på mina färskplockade! Nästa år får jag helt enkelt så mer och testa mig fram. Har ju ätit en grön ärtsoppa på restaurang en gång som var väldigt god t.ex.

26 svar till ”Ettåringar på trädgårdsfredag #51”

  1. Profilbild för Anette

    Grön ärtsoppa är både lätt att laga och gott, det måste du testa.
    Min pappa odlade alltid ärtor när jag var barn. Vi plockade och och åt färska med skida.
    Ärtskott är är också goda och nyttiga.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag har ätit färska ärtor, det var gott! Ja jag ska göra grön ärtsoppa när jag har tillräckligt med ärtor 🙂 Ärtskott har jag sått tidigare, innan vi bodde här och det är också gott.

  2. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Så oerhört vackra bilder på darrgräset! Det finns verkligen väldigt många vackra gräs. Och visst blir man glad av starka färger som hos ringblommorna? I fjol hade vi lite klint i ett hörn av grönsakslandet – blandade färger: blå, rosa och vita. Vackert och uppskattat av insekterna. Att de växer lite spretigt kan jag leva med.

    Vad gäller ärtor så undrar jag om du upptäckt hur stor smakskillnad det är på olika sorters ärtor (som med det mesta annat!). Vi gillar ärtor och brukar köpa djupdrysta – alltid samma märke (Findus små fina ärtor), men nån gång fanns inte det. Köpte ett annat märke som tydligen var en annan namnsort av ärtor. De var ju inte alls lika goda. Smaklösa och inte alls så där söta och mumsiga. 😒Så det är STOR skillnad. I fjol fick jag för mig att prova att odla märgärtor – annars brukar vi bara odla typ sugarsnap där man äter hela ärtskidan. Googlade och hittade en sort som heter ”Lincoln” och sådde ett par rader. Succé! De var jättegoda! Så i år blir det mer av den sorten. Vi lär inte kunna odla så att vi har att frysa in direkt, men lite för direkt konsumption som extra lyx i tillvaron. Så jag undrar om du skulle tycka bättre om ärtor om du provade ”rätt” sort! 😋

    Sen på tal om ärtsoppa så borde du (som ju gillar indisk mat) testa vår favorit vad gäller ärtsoppa: indisk ärtsoppa. Mums! Madhur Jaffrey har väldigt bra recept och vi har några av hennes böcker som vi lagar ur när vi lagar indiskt. Googlade nu och hittade hennes recept på ärtsoppa på en blogg. Den innehåller även potatis, så om ni har det kvar så kan du ju passa på… Här är en länk till det receptet.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Färska ärtor är gott, det åkte allt ner några av dessa innan jag gick in och kokade dessa. Så sorten är det nog inget fel på, även om det helt säkert är olika smak på dem. Dessa hade ingen sortbenämning, ”ervilhas verde” var allt som står på påsen. Men ska vara mer nogräknad när jag köper nya till höstens sådd. Här kan jag ju så ärtor okt-mars.

      Tack för receptet!

  3. Profilbild för Znogge

    Blåklint tycker jag är väldigt fint och förr fanns det gott om den varan bland annat i rågåkrar. Numera är utsädet renare och blåklinten färre vilket jag tycker är synd.
    Gröna ärtor brukar jag koka och sedan mixa med crème fraiche. Därefter kryddar jag med salt och peppar. Jag tycker det är en god röra att servera kall till olika rätter.

    Ha en fin fredag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack för tips på röra – det gillas mycket här så det ska jag prova! Tack detsamma!

  4. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Ärtor och ringblommor är alltid ett måste hos mig. Älskar att äta ärtorna rakt av ute i landet. Fina bilder- ha en skön fredag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Nu har det blivit det hos mig också 🙂 Tack detsamma!

  5. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

    Bondbönor odlade jag massor av när vi bodde på Åland. Älskar den bönan för smaken också, även om den behöver skalas efter förvällning. Mera jobb men det är det värt. Är glad att den är stapelvara här också. Jag brukade så en bondböna mellan potatisarna ibland blev det en potatis, en bondböna, en strömming enligt gammal odlingsteknik. Kväve och fosfor tillkom på naturligt sätt.
    Darrgräs är så vackert, blåklint, ringblomma detsamma.

    Ha en bra fredag!
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det fanns massor av bondbönor planterat när vi köpte huset här, så vi åt bondbönor mycket då. Jag hade sen liggande i frysen länge. Provade dem i olika sallader, göra röror bland annat, men nej, jag använder hellre deras andra förmågor, än att mätta. Tack detsamma, kram

  6. Profilbild för Marianne

    Du äter väl fisk om jag minns rätt? Ärtor till torsk med äggsås brukar vara gott, och till wallenbergare är det obligatoriskt, och vi har gjort wallenbergare på clarias flera gånger, mums!
    För övrigt är ärtor inget för mej,
    Blåklint hör till de finare sommarblommorna vid vägkanten, tyvärr blir det glesare och glesare med åren. Kul med fina överraskningar så som starrgräset, jättefint!
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja jag äter fisk, men oftast på restaurang om det ska vara tillagad. Hemma är det mest kallrökt lax 🙂 Bönderna har väl utrotat blåklinten … Kram

  7. Profilbild för Mamma C

    Växte mycket blåklint på åkrarna runt omkring vårt hus när vi bodde i Sverige och de plockade jag hem och satte i en vas.
    Darrgräset var jättevackert tycker jag.
    Gröna ärtor gillar jag men jag har aldrig gjort grön ärtsoppa på dem.
    Ha en fin fredag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Väldigt vackert är darrgräset, blev så glad när jag upptäckte det. Tack detsamma, kram

  8. Profilbild för Monnah

    Bondbönor odlade jag förra året, men aldrig mer (TROR jag). Mjöldagg, bökigt att förbereda innan de ska ätas – nej, här blir det sockerärter och brytbönor för hela slanten i de lådorna.

    Ringblommor däremot! Sparade fröer från fars sista ringblommor och har låtit dem självså sig här hemma sedan dess. Känns både fint och roligt, för jag kunde för min värld inte fatta varför han var så förtjust i dem då jag var yngre. Nu fattar jag precis. Vackra, lättskötta, goda och så tacksamma.

    Ditt darrgräs – har knappt sett något vackrare gräs?! Helt underbart! 🥰

    Klint i olika färger har jag alltid lite i ettårsrabatten. Förra året hade jag en mörk version som bara gav och gav och som inte blev så skräpig som de vanliga. Jag tänker som du. Trevliga ”trots” några minus, så jag fortsätter. Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Sockerärtor är gott. Vad fint att ha frön från fars sista ringblommor! Det är så vackert med den färgprakten. Visst är det ljuvligt darrgräset, så glad att jag såg det in emellan på terassen. Kram

  9. Profilbild för Sara i Barcelona

    Gomorron!

    Jag älskar blåklint, faktiskt tycker jag att det mesta som kallas ogräs är vackert och somrigt i min värld, äkta på nåt vis 🙂
    Darrgräset var vackert, påminner om små puppor, hihi 🙂
    Ärtor är mums i alla former tycker jag, här ör det dessvärre svårt att få tag på sockerärtor, som jag älskar, men oftast finns det i de asiatiska butikerna iaf 😀

    Kramar!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag håller med om ”ogräs”, det är ju så vackert många gånger. Men de tar väl över där de försöker odla gröda av olika slag och så har de fått den benämningen. Glad du kan hitta sockerärtor någonstans ibland iaf. Kramar

  10. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Blåklint är så vackert men helst ska det vara massor i kanten på en rågåker. Ärtor är nog en av de grönsaker vi äter mest vintertid eftersom de djupfrysta är riktigt ok om man bara häller lite potatisvatten på dem så de inte kokar. Som barn gick vi ute i landet och åt ärtorna direkt så gott det är. Gräset var också vackert!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kanske jag får anledning att prova att tina egna frysta ärtor nästa vinter 🙂 Väldigt fint gräs hittade jag.

  11. Profilbild för Anita

    Blåklint …. såå vackert och vilka fina bilder! Men min favorit blev nog ändå det italienska darrgräset. Vilken otroligt fin växt och så fotogenisk den är.
    Gröna ärter äter vi mest till fisk. Jag har ofta tänkt att göra grön ärtsoppa men det har inte blivit av.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är en väldigt fin blomma den där blåklinten, och darrgräset är definitivt en favorit hos mig också. Vi får helt enkelt ta oss i kragen båda två och prova göra en grön ärtsoppa en dag. Kram

  12. Profilbild för Marika

    Bondböna är inte heller min favorit men äter den då och då. Här sätter de upp skyltar i affärerna om att de säljer bondbönor för att den är så starkt allergiframkallande. Kul med italienska darrgräset! Blåklint gör mig glad. Visst själva plantan ser inte så kul ut men blommorna är fantastiska.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Bondböna som starkt allergiframkallande? Menar du kanske hämmande? För annars är det ju inte riktigt något att skylta med tänker jag 🙂 Ja har du sett det italienska darrgräset på din italienska mark någonstans? Kram

  13. Profilbild för Micke

    Blåklint är en vacker växt tycker jag, hade mycket sådant runt föräldrahemmet när jag var liten, det och maskrosor, jösses va mycket det var.
    Ärtor kokar jag ofta tillsammans med nudlar, gott gott, kul att du har egen odling, ja, du har ju allt möjligt förstås.
    Bravo…ha det bäst nu.

  14. Profilbild för Annika

    Blåklinten är vacker, så fin. Färgen verkligen drömmig. Blåklint och vallmo i kombo … ååå!!!
    Darrgräset är verkligen speciellt, påminner om humle.
    Ärtor är gott, grön ärtsoppa är mums så det måste du göra sedan.
    Sockerärter går nästan att äta som godis, men jag har märkt att det börjar klia i min mun av dem (tror det är skidorna) när jag äter dem. Tål inte dess ärtskidor fullt ut tydligen.
    Odlar du vaxbönor? det är bland det godaste jag vet.

    Anna, ha en fin och bra helg.
    Kramar från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.