Fel katter på balkongen!

Dagens bilder är på våra pälsklingar Sombri & Assi, men dessvärre används huset och balkongen av andra katter nattetid.

Våra älsklingar har jagats bort från sitt hem. Det gör så ont i mig att de tvingas dela med sig till andra katter. Vi har ju sett och hört pappa här emellanåt men har alltid jagat bort honom. Semlan har vi inte sett på ett tag och jag tror det beror på att hon fött ungar.

Jag reagerade över att våra bebbar inte längre sov i huset, inte ens dagtid, vilket de brukar göra. Tänkte det hade med värmen att göra, huset får ju morgonsolen på taket och kanske det är varmare därinne än vad vi trott.

Men en dag så lyfte jag locket för att se om det låg någon död kattunge eller liknande där.. då upptäckte jag att någon katt (gissningsvis pappan) kissat där inne! Det var rinn av kiss på väggarna och sängen var blöt. Det luktade, men inte så förfärligt som kattpiss kan lukta. Jag tog ut allt och tvättade rent så klart. Men på det viset så tvättade jag ju även bort dofterna från Sombri & Assi.

Efter några dagar, i tisdags, så såg jag Sombri ligga där inne under dagen. Jag blev så glad och kände att bra, nu var det som vanligt igen.

Men redan samma kväll så hörde jag pappan gnälla i trädgården. Höll utkik ut på balkongen men han kom aldrig upp. Däremot dök det lite senare upp en annan katt! En som jag inte sett förut. Samma storlek som våra pälsklingar, liknande Sombris färger men mycket starkare svarta ränder. Först blev jag osäker om det var Sombri eller inte, ljuset var ju dåligt. Men när jag tände upp utebelysningen så såg jag att den gick omkring och luktade på allt på balkongen och blev helt säker på att det inte var Sombri. Då öppnade jag dörren och den flög iväg! En gul katt satt på räcket och tittade, jag är ganska säker på att det var Assi, men den sprang iväg samtidigt med den andra.

På morgonen efter så vaknade jag i skymningen och gick och kollade på balkongen. Då låg Semlan där i en av stolarna! Först var jag osäker på om det var hon eller Assi, de är väldigt lika, fast Semlan är mörkare i ansiktet. Jag iakttog henne lite först, för jag såg att det var någon katt i huset. Jag tänkte att jag ville se hur våra pälsklingar reagerade när de kom ut (det var nära matdags) när mamma Semlan var där.

Men sen ångrade jag mig, jag ville inte att hon ska se mig och sedan inte bli bortjagad. Så jag öppnade dörren och då hoppade hon upp på räcket, hon flög inte iväg som alla andra gör. Däremot så flög pappa ut ur katthuset och iväg! Då hoppade Semlan ner på taket till vattentankarna och lunkade sakta efter honom. Hon såg inte längre dräktig ut och hon hade inga ungar med sig.

Jag blir så ledsen och arg. Jag vet inte vad jag ska göra.

Det finns ingen mat tillgänglig till någon annan än våra katter. Den kommer ut på bestämda tider och bara dagtid. När vi är hemma, vilket vi nästan alltid är, så har vi koll så det inte är någon annan katt som tar deras mat. Så det är inte mat som lockar hit dem.

Att bygga in balkongen med kattlucka för våra chippade bebbar är inte ett alternativ. Att låta våra bebbar sova inne i vårt hus är inte ett alternativ. Nu har pappan bevisligen fått smak på den mjuka bädden i det lilla isolerade katthuset.

Den enda lösningen vi kan komma på är att sätta dit kattluckan (har bara tyg som hänger för ingången, för våra bebbar inte gillade kattluckan) och stänga huset (går att låsa kattluckan) ett tag. Så det är en av dagens uppgifter.

Alla tips mottages gladeligen!

Publicerat:

i:

,

34 svar till ”Fel katter på balkongen!”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Inte ovanligt att få oväntat besök. När vi haft sonen katt här, så fick vi andra besök. Igår kom en av dessa katter till vår trädgård… även om sonens katt inte varit här på länge. Vi tar in alla kuddar för natten, kan bli regn, eller någon kissar…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår att det inte är ovanligt med katter på besök. Det säger jag inget om. Det är just att de jagar bort våra som gör så ont. Att våra inte längre har sin sovplats fredad.

 2. Profilbild för Znogge

  Tyvärr är det inte ett helt ovanligt fenomen. Katter är fria själar och det är svårt att styra dem. Förmodligen lockas de till er av doften från era katter men kanske även av maten. Jag har dessvärre inget tips på vad ni ska göra men jag hoppas att ni hittar en lösning på problemet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vet och det är ju tjusningen med katter. Mat får de ingen, finns inga smulor ens att äta. Men så ledsamt att se att de inte har sin sovplats fredad.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så tråkigt och jobbigt men tyvärr ganska vanligt. Det är säkert både bekvämlighet och kanske tron på mat som lockar dit dem. Det är ändå bra att ni har så bra mattilldelning så det bara går till pälsklingarna. Hos oss hade vi en objuden gäst i vår katts korg och matskålen i garaget eftersom kattluckan inte var chippad. Den skrämdes dock bort med en rejäl dusch med vattenslangen, på köpet fick garaget en rejäl städning….
  Hoppas det löser sig för er och era älsklingar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att ha en chippad kattlucka till huset har vi pratat om, men måste läsa på hur det funkar om de är i huset.. kommer deras chip då låsa upp luckan för de andra t.ex. Ja vi duschar med vatten om vi kan. Funderar på att köpa en kraftig vattenpistol. Tack!

   1. Profilbild för Jessica
    Jessica

    Luckan som vi har, låses endast upp från utsidan med en läsare. När de står på insidan och tittar ut, så är luckan fortfarande låst. Dom behöver liksom sticka in nacken nära läsaren för att låset ska öppnas. Vi har en PetPorte. Fungerar väldigt bra.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Så smart! Nu har jag läst på en del och tror jag hittat en som vi kan testa! Tack för att du delade med dig av din erfarenhet!

 4. Profilbild för Annika

  Åh men ja, jag förstår att du känner oro för att pappan jagar och skrämmer bort Sombri och Assi.
  Det skulle jag också göra.
  Så smart det låter med chip och lucka som skrivs om ovan. HOPPAS det kan vara en lösning.
  Må det lösa sig för era små fina söta katter.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det kanske kan funka, vi ska prova i alla fall! Kramar

 5. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Tråkigt är bara förnamnet. Hoppas att du kan skrämma iväg de som inte ska vara där, vatten är väl mitt snällaste tips. Vi har chiplucka, modellen Sureflap dvs bara Busan kommer in. Det viktiga är bara när man registrerar katten att man gör det på rätt håll i luckan- det är tydliga instruktioner. Jag är säker på att Assi och Sombri bara flyttar på sig tillfälligt från terrassen då besökare dyker upp. De håller sig säkert runt huset och har koll. De vet var de bor och var maten serveras. Alla katter vill ju inte slåss.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska köpa en vattenpistol 🙂 Jag visste att chipluckorna stoppade andra från att komma in, men förstod inte att en väljer ingång förrän du och Jessica förklarade. Tänkte hela tiden att våra ligger så nära luckan att den skulle var ai öppet läge när de är därinne. Men nu förstår jag hur det funkar. Så tack så mycket! Nu beställer vi en!

 6. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Tänker spontant på vatten…men ni har problem nu. En svår situation är detta, verkligen. Tror på att ni måste vara enträgna och visa Semlan och pappan gång efter gång att de inte är önskvärda där. Förstår att det är jättejobbigt med tanke på Assi och Sombri. Ingen bra lösning kan jag ge, tyvärr. Vatten är snällt men kan vara tillräckligt styggt för att hålla de oönskade borta. Lyckat till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vatten funkar, funkade bra på Semlan. Men de andra blir ju rädda så fort jag öppnar dörren och då är de långt borta innan jag skulle kunna få vatten på dem. Men ser vi dem i trädgården så sprutar vi åt deras håll även om det inte träffar dem. Tack!

 7. Profilbild för Anita

  Men så tråkigt. Tyvärr har jag inga råd att komma med, jag kan bara hoppas att det löser sig om ni hela tiden försöker skrämma bort Semlan och pappan. Ser att det skrivits om chippad kattlucka ovan. Det kanske kan vara en lösning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi beställer en sån lucka så hoppas vi våra bebbar gillar huset igen efter det.

 8. Profilbild för Marianne

  Men då, är det pappan, semlan och ännu en annan kisse som invaderar dina kissars balkong och hus? Jag tänker som andra här, chip till huset, det hindrar förstås inte att de jagar bort Assi & Sombri från balkongen. Snart ska de väl börja försvara sitt revir så jag hoppas de inte blir sönderrivna i slagsmål.
  Eller prova att göra som en gör med vissa andra ovälkomna gäster, fånga i fälla och släpp ut de långt ifrån er.
  Hoppas ni får ordning på detta.
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, nu är det tre ovälkomna gäster. Vi köper chip och en vattenpistol så får vi se om det blir någon skillnad. Fånga i fälla är ju ett alternativ men grannen har 17 katter… Tack! Kram

 9. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Så ledsamt! Jag kan inget om katter. Trist att andra katter har hittat hem till er. Säkert dessa katter som skrämmer iväg era katter. INTE TREVLIGT att ha massa vildkatter hemma. Jobbigt problem. Kanske ni kan spruta vatten på de objudna gästerna. Köpa en liten lucka till Assi och Sombri. Hoppas det ordnar sig.

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte kul med andras katter här, men det blir lätt så när de inte kastreras. Vi ska spruta vatten, behöver dock något som skjuter längre än en blomspruta 🙂 Tack! Kram

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ååh, mitt hjärta gråter för Assis och Sombris skull. Och för er skull också för det är säkert hemskt att se hur era kissar blir bortjagade av andra katter, även om det är mamman och pappan som är bovarna. Jag har inga bra tips. Det enda jag kan komma på, förutom att bygga in balkongen, är att ni sitter beredda hela nätterna och det är ju omöjligt. Kanske är det bara kattluckan som kan funka. Jag hoppas att ni får bra tips eller själva kommer på en lösning för den här situationen mår ingen av er bra av.
  Som alltid väldigt fina bilder på era små sötnosar <3
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst gör det ont! Även om de håller sig i närheten så känns det inte bra att de inte får ha sitt trygga hem för sig själva. Vi får se vilka lösningar vi ordnar med. Tack, kram!

 11. Profilbild för Mamma C

  Men så tråkigt för era katter och för er också. Hoppas att ni kommer på en bra lösning och blir av med problemet .
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jättetråkigt, hoppas vi lyckas bli av med problemet. Kram

 12. Profilbild för Karen
  Karen

  How stressful. We have no experience of cats so I can’t offer anything helpful. Other than to say a repeated chasing away strategy for the aliens and keeping the food for your babies to keep them safe. And hope. So sorry x

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Yes it is. Just chased away three cats from the border wall. I will buy a water gun! We think our babies are safe, they don´t bother as much as I am 🙂

 13. Profilbild för Susjos

  Nej så trist! Ser att du fått lite bra tips i alla fall, hoppas det löser sig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack ja vi hoppas det ordnar sig.

 14. Profilbild för Lillan Kind

  Men fy så himla tråkigt! Har tyvärr fått erfara en liknande situation här. Lilla rara Kisse som flyttade in i vårat stall för flera år sedan har fått stryk av en katt som numera tycker sig ha rätt till vårat stall. Det flyttade in en person i närheten som har en massa katter som är överallt. Katten som är så elak mot Kisse är skygg och springer ut eller undan så fort den ser oss. Men den pinkar på saker i stallet så det stinker. Kisse visar sig knappt inte längre och det är så himla tråkigt. Det har också varit en annan av hans katter här som tog sig in i vårat hus gång på gång. Den katten satt och vrålade på oss när vi sov för att bli insläppt, och vi körde tillsist hem den till ägaren och sa att det får vara nog.
  Kanske kan ni turas om att sitta på lurpass några nätter med en kraftig vattenpistol, så att de oönskade katterna får sig en dusch med stark stråle – direkt när de visar sig vid balkongen. Efter några omedelbara och bryska duschar kanske dom fattar vinken. Tajming brukar vara en viktig komponent när man lär djur saker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen tråkigt, ledsamt att du blivit så drabbad att Kisse knappt är där längre! Ja vi hoppas en vattenpistol och chiplucka kan hjälpa oss jaga bort dem.

 15. Profilbild för Paula Merio

  Men är det inte typiskt så säg! Så där beter sig även katter som har hem, de är självständiga och kan tycka att de kanske kan flytta in någon annanstans ett tag. Och ni som har många herrelösa katter i området. Jag är dåligt påläst, befolkningen där har alltså inte katter som husdjur utan de flesta är vildkatter? som får leva bäst de vill och kan? Det är ju inte ett ovanligt fenomen på många turistorter heller, men nu har ju ni adopterat ett par och vill att de och inga andra ska tillhöra familjen. Läser i kommentarerna att du har fått lite tips och råd, hoppas allt ordnar sig till det bästa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jodå katter har man som husdjur, som vår granne som har 17 st! Men det finns många vildkatter också, som våra bebbars mamma t.ex. Tack, det hoppas vi också.

 16. Profilbild för Anni

  Mäh. Så ledsamt. Hoppas att allt ordnar sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jättetråkigt, vi får nog vattenpistolen i början av nästa vecka…

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.