feelgoodromaner

Fem feelgood romaner

Jag är nog ganska enformig när det kommer till vilka böcker jag gillar. Kriminalromaner och feelgood är de som toppar mina listor.

Idag tänkte jag berätta vilka feelgood jag läst på sistone. Kanske någon passar dig i höst när du ska krypa upp i soffhörnet med levande ljus.

För mig är läsning ren underhållning, så när det är alldeles för invecklat eller djupt så tar jag mig oftast inte igenom boken, då jag inte har det fokuset som krävs. Min hjärna är på många ställen samtidigt och då behöver det vara hyfsat lätt att läsa. Men jag utmanar mig och jag har börjat se mig om efter andra typer av böcker också. Har du något tips får du gärna skriva en kommentar!

Jag använder Goodreads för att registrera vad jag läst och Adlibris läsplatta med abonnemang för att läsa.

Bokträdgården i Primrose Hill, Sarah Jio

Jag gav den 4 stjärnor för jag tyckte om storyn och hur författaren växlade mellan dåtid och nutid, dessutom lyckades hon väva ihop allt på ett lättläst sätt. Jag väntade hela tiden när jag läste på svaret på den uppenbara frågan om varför hon lämnade sitt barn. Och svaret var inte helt förutsägbart.

”När Valentina Baker var elva år lämnade hennes mor Kalifornien och familjen för sitt hemland, England. Idag är Valentina vuxen, och arbetar som bibliotekarie. Livet är knappast på topp, speciellt eftersom hon är nyskild. Men i ett ödets nyck får hon reda på att hennes mor gått bort, och dessutom har efterlämnat sin lägenhet i London till Valentina.”

Midnattsrosen, Lucinda Riley

Ännu en bok med 4 stjärnor från mig. Gillade verkligen miljöerna i den här boken. Hur det växlar mellan Indien och England och även i tid med ett hopp på 90 år. Filminspelning, mental ohälsa, trädgårdar, hemligheter och så lite kärlek på det så klart.

Ju mindre man förväntar sig desto nöjdare är man

Det är en ganska självklar mening egentligen, men ändå så fastnade den ett tag innan jag kunde läsa vidare.

”Historiska romanen Midnattsrosen tar oss från glittrande palats i Indien till anrika herrgårdar i England, från 1911 till nutid. Elvaåriga Anahita, från en förnäm men fattig indisk familj, inleder en livslång vänskap med den viljestarka och bortskämda prinsessan Indira. Anahita följer med Indira till England som hennes ledsagerska just innan första världskriget bryter ut. I England träffar hon Donald Astbury, motvillig arvinge till den avsides belägna herrgården Astbury, och hans intrigerande mor.”

En prunkande trädgård till ett av husen vi tittade på innan vi köpte det vi nu bor i.

Bokälskare, Emily Henry

Böcker om böcker och/eller en bokhandel brukar gå hem hos mig. Den här fick 5 stjärnor av mig, en höjdare i mitt tycke. Oväntade möten, systerskap, bokhandel, tillit, nya miljöer och ja, kärlek.

”Vissa saker i livet är så värdefulla att man måste riskera smärtan i att förlora dem för glädjen i att kort ha fått ha dem.”

Den meningen tog tag i mig och rörde om tankar och känslor. Gillar när sånt händer.

Hela Nora Stephens liv består av böcker. Som litterär agent i New York gör hon allt för sina författare, men också för sin älskade lillasyster Libby. Så när Libby ber Nora följa med till den idylliska småstaden Sunshine Falls i North Carolina ställer hon upp, om än motvilligt. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester tillsammans, samtidigt som Libby i hemlighet hoppas att Nora ska bli hjälte i sitt eget liv och inte bara i andras.

Andra kvinnors liv, Jojo Moyes

Har nog läst alla Jojo´s böcker, och denna är en i mängden. Men ändå en bok som ger läsaren många insikter, om en är mottaglig för det, vilket är anledningn till mitt betyg 4/5. Det är lite tramsigt och långt ifrån verkligheten ibland, saker jag retar mig på. Hämnd, svek och systerskap är huvudingredienserna som utspelar sig i bland annat hotellmiljö

Hon kommer att tänka på en filosofilärare som hade frågat klassen: hur många beslut gör du per dag för att du faktiskt vill göra något och hur många gör du för att undvika konsekvenserna av att inte göra den saken?

Lite eftertanke emellanåt gillar jag. Jag har ju väldigt lätt för beslut, ska ta och fundera på ovan fråga nästa gång.

Fyrtiofemåriga Nisha lever ett glamouröst liv i överflöd, tills det att hennes man plötsligt kopplar bort henne från alla tillgångar. Fyrtiosjuåriga Sam har en helt annan tillvaro, där en stor del av tiden handlar om att få ekonomin att gå runt för henne och familjen. Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. I samma stund får karriären dessutom ett lyft. Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt. Men Nisha har en plan för att få sitt liv tillbaka.

Hjärtats skafferi, Ruth Reichl

En fempoängare, böcker där mat har en betydande roll brukar också gå hem hos mig. Den här boken utspelar sig i New York och kulisserna är bibliotek, ett hemligt rum och en italiensk delikatessbutik. Spännande karaktärer som jag ville lära känna mer.

Matnörden Billie Breslin har fått sitt drömjobb som assistent på New Yorks mest ikoniska mattidning: Delicious. En spännande värld full av stjärnkockar och delikatessaffärer i Little Italy har öppnats och Billie kan knappt förstå vilken tur hon har har. Men sedan händer det som inte får hända: tidningen läggs ner och de färgstarka kollegor som Billie har börjat betrakta som sin familj tvingas gå vidare på annat håll.

Har du läst någon av dessa romaner? Vad tyckte du? Alla boktips mottages tacksamt bland kommentarerna 🙂

Publicerat:

i:

34 svar till ”Fem feelgood romaner”

 1. Profilbild för Madde

  Midnattsrosen lyssnar jag på just nu. Gillar verkligen Lucinda Rileys böcker. Om du gillar feelgood. Har du läst Eli Åhman Owertz böcker? Dom gillar jag så mycket. De hänger ihop alla, men man kan läsa dom en och en och ändå få en bra läsupplevelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej jag har inte läst Eli Åhman Owertz, taack för tipset, skriver upp!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  lätt att välja böcker och filmer som man trivs mer 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så! Finns böcker för alla smaker.

 3. Profilbild för Carin
  Carin

  Fem böcker har Mia Söderberg skrivit om Villa Vildros!
  Mysig, varm och småtokig serie om Parisa som är veterinär och får ett oväntat arv…
  Får full poäng av mig 👍
  / Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, inte läst! Nu skrivit upp på listan! Tack!

 4. Profilbild för Ingrid

  Jojo Moyes har jag läst mycket av och jag har en hel rad böcker av henne i bokhyllan och jag har sett några filmer också. Det är verkligen feelgood!
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen feelgood, men också en del sorgliga berättelser. Kram!

 5. Profilbild för Mamma C

  Jag lyssnade alltid på böcker förr. Men när vi flyttade till Spanien sa jag upp mitt abonnemang och tänkte att nu kan jag läsa böckerna istället. Men det har inte blivit samma läsning som när jag plöjde böcker när jag lyssnade. Utan nu går läsandet i vågor istället. Och ibland blir det helt stiltje på läsandet.
  Just nu har jag tagit ett månadsabonnemang för 1:- för att lyssna på böcker. Vi får se om jag har det kvar.
  Men tack för dina boktips.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När jag lyssnar så fokuserar jag inte på böckerna, jag vandrar iväg i tanken. Så för mig funkar det bäst att läsa. Tur det finns båda möjligheterna.

 6. Profilbild för Znogge

  Jag har läst alla utom ”Book lovers”. ”Hjärtats skafferi” och ”Bokträdgården i Primrose Hill” tyckte jag mycket om. Rileys böcker hör inte till mina favoriter alls tyvärr men allt är en smaksak. Moyes böcker är över lag bra och så även denna. Feelgood i ett nötskal.

  Snart kommer Linda Ståhls tredje bok ”Ett enda skott” ut. Jag har läste hennes två första och gillar dem eftersom handlingen utspelar sig här i vår kommun. Böckerna beskrivs som deckare. Att läsa böcker som utspelar sig i välbekanta miljöer gillar jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har Lindas bok på bevakning, har läst de andra två och gillade dem!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilka fina boktips! Jag har inte läst någon av dem men många andra av Jojo Moyes och Lucinda R iley
  Jag har just inhandlat ”Färskt vatten till blommorna” av Valerie Perrin som ligger etta på pockettoppen och en bokrecensent i Go’ Kväll sa att det var kanske den bästa bok hon någonsin läst. Nu följer den med o husbilen, härligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den står på listan, ser fram emot att läsa den. Kanske du hinner före då om ni ska ut och åka lite.

 8. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Lucinda Rileys bok intresserar…den har jag inte läst. Alla böckerna om de sju systrarna har jag läst, en bok var på gång när hon dog..
  Skriver jättebra.

  Läs gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Boken om Atlas har jag läst, den knyter ihop de andra sju böckerna så den är läsvärd om än inte riktigt lika bra som de sju systrarna tycker jag.

 9. Profilbild för Micke

  Det är ju en konst att skriva en bok som man får ett ordentligt ”flöde” i när man läser den.
  Här läser jag mest faktaböcker eller böcker skrivna av Anders Jallai.
  Boken om Allan Mann är ju utläst sedan länge, bra den.

  Ha nu en jättefin afton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag orkar inte med faktaböcker 🙂 Detsamma!

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag älskade att läsa böcker men är lite sorgsen över att inte klara av det längre. Därför brukar jag inte kommentera inlägg som berättar om böcker. Men jag vill gärna lämna en liten förklaring till varför jag inte kommer att kommentera eventuella kommande bokinlägg. Men så klart önskar jag dig mycket läsglädje 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh förstår du är sorgsen för det. Du behöver självfallet inte kommentera alla inlägg, även om jag blir glad när du gör det. Tack för förklaringen.

 11. Profilbild för Matilda

  Roligt med boktips! Håller med dig om att det är skönt att bara få vända blad utan att behöva tänka för mycket. Läser mycket deckare just för att slippa behöva tänka…
  Kan tipsa om ”Before the coffee gets cold”, en fin japansk bok som nog tyvärr inte än finns översatt på svenska. ”En höna som drömde om att kunna flyga”, är en koreansk lättläst bok.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Deckare är roligt att läsa ! Skriver upp dina tips, tack!

 12. Profilbild för Marianne

  Tack för tips, jag läser aldrig men lyssnar mycket, det blir olika genrer i perioder, Jojo Moyes är en favorit och jag har nog lyssnat på alla som är översatta till svenska.
  Just nu lyssnar jag på en serie som heter tändsticksflickan, bra med inblick hur kvinnor hade det förr.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant om hur kvinnor hade det förr. Jojo´s böcker är lättlästa.

 13. Profilbild för Susjos

  Kul med boktips, jag gillar ju främst deckare, men är så glad att jag är med i vår lilla bokklubb där jag ju får läsa helt andra genren!
  Känner inte igen någon av böckerna du tipsar om , förutom författaren Jojo Moyes som jag läst, tack vare bokklubben, dock inte denna bok som du tipsar om.
  En bok vi har läst i bokklubben, tror faktiskt det var en bok som jag valde ( för länge sedan) som jag kan tipsa om, minns att vi alla tyckte den var så bra : ”Innan floden tar oss” av Helen Thorfinn .
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för tips! Skrivit upp den på listan. Jag gillar att variera mellan deckare och feelgood 🙂

 14. Profilbild för Tove

  Vad vi läser formar oss – och omformar. Ibland är det som en slaga bearbetande aha – så kan det vara – också. Öppnar sinnena. Jag har varit en bokslukerska. Men när min utmattning satte krokben på koncentrationen så blev det lyssna mera. Att läsa det skrivna ordet är det bästa. Om något jag lyssnat på något som väcker intresse så slår jag upp e-boken och funderar vidare – gärna antecknar och tar in och behåller med mig vidare i livet. Tack för dina tips och det du skriver om dem 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Definitivt så fastnar jag titt som tätt på fraser och uttryck i böcker jag läser, även om det inte är några djupare genre än feelgood. Jag somnar om jag lyssnar.. så läsa är bra, det funkar för min hjärna också. Så länge det är lätt att hänga med i storyn. Ses imorgon!

 15. Profilbild för Paula Merio

  Feel-good är en genre som får håret att resa sig på mina armar, jag är nämligen en feel-bad, om nu det existerar. Glättiga glada berättelser faller helt bort, för mig är de så orealistiska. Nej jag vill ha eländes elände, gärna från långt tillbaka i tiden, när folk gick klädda i aska och säckväv. typ! Nu överdrev jag en aning, men det ligger något i det. Jag vill se smärta och dramatik men väldigt gärna lyckliga slut. Men vi är alla olika, njut av böckerna du gillar, det gör jag också, även om det inte är samma böcker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt rätt att vi ska njuta av de böcker vi gillar. Jag ser ju dig skriva om böcker du gillar emellanåt, jag ska ge någon av dina favoriter en chans. Elände kan vara okej. Den boken jag läser just nu är inte direkt feelgood, å andra sidan är den inte en wow-bok enligt mig heller 🙂 Kvinna sett bakifrån heter den.

   1. Profilbild för Paula Merio

    Oh, jag hoppas du gillar den, den är bland de bästa böcker jag läst i år. Omöjlig att förklara, för det händer inte mycket, men känslan! Jag har faktiskt röstat på den som årets bok i Bonniers omröstning.
    Jag provar med jämna mellanrum att läsa lite feel-good men oftast faller det på att de är för klämkäcka och jag får inte in någon vettig läsrytm. Så det är nog mig det är fel på.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag har nu läst ut den, visst hade den sina stunder, men jag tycker den var ganska seg. Det behöver inte vara så himla klämkäckt, det kan störa mig också.

 16. Profilbild för Anni

  Tipsar om Milly Johnsons böcker!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, de ska jag kolla upp!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
10°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 9°C
26°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.