köpa fastighet i portugal

Fem steg för att köpa fastighet i Portugal

I ett webinar som vi deltog i fick vi lära oss att det är fem steg i förfarandet när det gäller att köpa en fastighet i Portugal.

Förfarandet är inte olikt det som är i Sverige. Den stora skillnaden är att i Portugal är det en advokat som sköter själva affären.

Vi behöver därför hitta en advokat som vi har förtroende för.

Steg 1. NIF

För att kunna göra något som kräver ett dokument i Portugal så krävs ett NIF-nummer. En identifiering för beskattning. Det har vi fixat!

Steg 2. Bankkonto

Den dagen en affär ska göras krävs en handpenning, så för att vara förberedd är steg 2 att se till att det finns ett bankkonto med pengar på så transaktionen går snabbt och smidigt och blir i rätt valuta, EUR. Det är fixat!

Steg 3. Leta fastighet

Jakten på att hitta en fastighet att köpa kan ta lång tid men kan också gå väldigt fort så klart. Kanske en vill etablera en kontakt med en mäklare som hjälper till att leta. I Portugal är mäklare behjälpliga på många sätt, men de skriver inga avtal eller har något juridiskt ansvar.

Innan en köper något ska en alltid kontakta kommunen för att få reda på allt om fastigheten. Inlägg om när vi letar fastighet.

Steg 4. Skriva köpeavtal

När en bestämt sig för vilken fastighet som ska köpas behöver ett köpeavtal skrivas. Köpeavtalet ska innehålla eventuella förbehåll, inflyttningsdatum etc. Handpenning betalas, normalt 20% men det kan tydligen variera. Vi behöver hitta en advokat som hjälper oss på denna punkten och den sista. Vår advokat var grym. Men eftersom vi gjorde ett snabbt köp och tillträde hoppade vi över steg 4 och gick direkt på steg 5.

Steg 5. Kontrakt

Innan det slutgiltiga kontraktet skrivs ska alla fastighetspapper vara på plats. Slutbetalning görs och köparen får nyckeln! Här berättar vi om när vi var hos notarien där detta steg sker.

Viktigt att tänka på är att det är dokumentet på portugisiska som gäller vid eventuella komplikationer i framtiden. En eventuell översättning är bra att få, men det är inte själva avtalet.

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.