Fler småord på portugisiska

Här kommer det tredje inlägget med småord och korta fraser som jag samlat på mig i min jakt på att prata och förstå portugisiska bättre.

Det är endast 24 den här gången så de går fortare att lära sig 🙂 Vill också skicka ett tack till Teresa som kontaktat mig och justerat samt utvecklat några av mina tidigare ord och fraser. Och bidragit med ett par i detta inlägget.

Som vanligt är detta mina erfarenheter, ord jag lärt mig olika sammanhang. Har dubbelkollat mot Linguee, men det finns inga garantier, jag är ingen språklärare. Däremot är portugisiskan en stor del av min vardag, så kul att dela med mig.

Kan också berätta om ett vanligt misstag jag gör när jag pratar. Om någon exempelvis säger ”Posso?” som du nedan kan se betyder ”Kan jag?” så svarar jag på samma sätt. ”Sim posso!” Istället för anpassa svaret efter personen jag pratar med, t.ex. ”podes” eller ”pode”, beroende på om det är ett formellt du eller inte. Det blir ju. helt knäppt när någon säger ”Kan jag? ” och jag svarar ”Ja, jag kan” när det ska vara ”ja, du kan”. Dessa verbböjningar sätter sig förhoppningsvis så småningom, men det är svårt!

en gång till

mais uma vez

förra helgen

no fim de semana passado

gammal

velho

glad

feliz

god jul

feliz natal

hur mycket kostar det

quanto custa

igen

novamente

inte längre

já não

inte än

ainda não

jag håller med

concordo

jag kan, kan jag

posso

jag vill

quero

jättebra, toppen

ótimo

kom hit

anda cá
vem cá

kul

divertido

ledsen

triste

ny

novo (objekt)
jovem (människor och djur)

paket

encomenda (f)

sedan

então

senare

mais tarde

tack för tipset

obrigada pela dica

tidigare

mais cedo

trött

cansada

vad synd (så synd)

que pena

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.