ana och al i Alentejo

Ana & Al lever helt off-grid i Alentejo

Via Instagram har jag hittat Ana och Al, ett par som också bor i Alentejo och som jag ser fram emot att träffa. Särskilt efter att ha läst deras svar på min sju intervjufrågor.

Vem är du?

Jag heter Ana Leithead Spross och bor sedan juni 2020 med min brittiske man Alastair Leithead helt off-grid, dvs utan uppkoppling till el- och vattennät (däremot har vi en blixtsnabb internetuppkoppling via radiolänk) i ett hus i typisk Alentejostil på landet mellan de pyttesmå städerna Odemira och São Teotónio och med cirka tio minuters bilväg från Alentejos sydvästkust som har hisnande vackra, vilda stränder.

Alastair och jag fyller tillsammans hundra år 2022. I vår familj ingår även vuxna dottern Oda som bor i Los Angeles, samt våra två hundar Simon & Garfunkel. Vi har precis gjort en helomvändning i livet och har givit oss på att försöka bygga en lantlig off-grid lodge i den gamla traditionella tekniken ”taipa” (rammad jord) för turister som söker stillhet, storslagna vyer och närhet till havet. Vi har ett gästhus som vi hyr ut redan, men planerar att bygga fyra hus till. Håll tummarna – vi har ingen aning om vad vi sysslar med! 

Vad lockade dig att flytta till just Portugal?

Min mamma är svensk och min pappa är Portugis, så Portugal är mitt andra hemland. Alastair kom till Lissabon för första gången 2010, till min systers bröllop och föll pladask för staden, ljuset, maten och omgivningarna. Beslutet att flytta hit växte fram över tid. Vi har båda haft jobb som flyttat oss runt i världen. Vi träffades i Bangkok då Alastair jobbade som BBC:s Asienkorrespondent och jag arbetade vid svenska ambassaden. Efter Bangkok bodde vi i Los Angeles, USA och senare Nairobi, Kenya. Att flytta runt och få upptäcka nya platser på djupet är ett privilegium som vi båda är tacksamma för, men det är lätt att bli lite rotlös efter många flyttar. Dessutom ville vi bo i Europa för att vara närmare familj och vänner utan stora tidsskillnader. Vi vägde för- och nackdelar mellan Portugal, Storbritannien och Sverige, och efter många om-och-men vägde Portugal tyngst.  

Varför hamnade du just där du bor?

Jag har delvis rötter i Alentejo, då mina farföräldrar växte upp här. Vi älskar det faktum att Alentejos natur är så orörd. Dessutom är bostadspriserna jämförelsevis låga i förhållande till Lissabon- och Algarveregionerna. Vi utforskade regionens nordöstra del som är en mycket intagande vinregion, och den sydvästra delen med sin makalösa kust. Vinregionen är fantastisk, men det milda kustklimatet avgjorde till slut vårt val, och när vi steg ur bilen för att titta på den här fastigheten förtrollades vi av utsikten och kände båda genast att vi kommit hem. Den känslan växer dag för dag.  

Ana & Simon utanför huset

Vad har du lärt dig om Portugal efter att du flyttade hit?

Framförallt har vi lärt oss att det finns så väldigt mycket att lära sig. Alastair har lärt sig portugisiska.  Vi har lärt oss göra kvittenmarmelad, upplevt de vackra skiftningarna mellan årstider, listat ut var man hittar kantareller, blodriskor och taggsvamp, fascineras dagligen av hur vackra solupp- och nedgångarna är. Vi har praktiskt fått erfara att elektricitet är en ändlig resurs som inte bara kommer ur ett hål på väggen. Vi har tyvärr också lärt oss hur man pajar solelsbatterier (dyrt) och att det är väsentligt att ha en robust bil på vintern när man bor längs en lerväg. Vi har lärt oss om korkekar och svarta Alentejogrisar. Vi läser så mycket vi hinner om Portugals fascinerande historia och försöker lära oss om lokal historia, seder och traditioner. Våra grannar vars familjer har bott i den här trakten under sekler, visar oss hur man bäst odlar grönsaker i just dessa förhållanden, hur man brygger medronho (lokalt brännvin) eller hur man använder en traditionell vedeldad ugn på det mest effektiva sättet.

Vårt specialintresse är vin, framförallt från Alentejo. Vi tar vinkurser, men arbetar även på en podcast om vin från regionen. Alastair är ju reporter och älskar att göra radio. Upplägget är att vi åker runt och pratar med vinmakare och samtidigt lär oss själva och lyssnarna om både viner, regionen och dess historia, traditioner och smultronställen. Vi har än så länge samlat material för ett par avsnitt, men hoppas kunna lansera podden nästa år. 

Finns det något som du önskar du visste om din stad och/eller Portugal innan du valde att flytta hit?

Vi flyttade hit med vetskapen om att just lärandet om vårt nya land kommer att vara livet ut. En del av attraktionen. 

Är det något som efter flytten visat sig inte stämma överens med bilden du hade innan?

Vi visste redan sedan länge att det Portugisiska köket är fantastiskt, men ett extra plus är att det finns ett så stort utbud av lokalproducerat kött, organiska grönsaker och linjefångad fisk till väldigt överkomliga priser. Att handla mat från små fiskhandlare, slaktare och grönsaksbutiker är som att förflyttas ett stort steg bakåt i tiden på ett riktigt bra sätt. Det är lika roligt varje gång slaktaren i byn lägger till ett par egentillverkade korvar på köpet ”por um gostinho” (ett litet smakprov). Man blir glad. 

Vad är det absolut bästa (om du bara får välja en sak) med att bo i Portugal (nu när du är vis av erfarenhet)?

Äventyret i att upptäcka vår nya region med dess vansinnigt vackra och rika natur, att leva off-grid och försöka oss på att bygga ett vackert och uthålligt boende för resande som söker sig till stillhet, otrampade miljöer och oslagbara vyer. 

Har du något tips till andra som funderar på att flytta hit?

Snabba på innan alla andra hinner före. Lär dig Portugisiska.

Följ Ana & Al i deras kanaler

Instagram: @vale_das_estrelas 
Facebook: Vale das Estrelas
Blogg: Off-grid and ignorant in Portugal

Foto: Cam Camarena Instagram: @camarena33

Publicerat:

i:

8 svar till ”Ana & Al lever helt off-grid i Alentejo”

 1. Profilbild för carolyN johnsen
  carolyN johnsen

  Älskar att läsa om sådana modiga människor som bara vågar göra något helt annat i liv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du gillar det 😀

 2. Profilbild för Cathinka

  Spännande! Stort lycka till Ana & Al.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt spännande, kul att jag ”sprang på” dem på IG.

 3. Profilbild för Åsa

  Kul! Följer nu på insta!

 4. Profilbild för Mona
  Mona

  Härliga människor. Men, jag förstår inte off-grid riktigt, jag kan fatta att man kan ha solceller eller eget vindkraftverk och möjligen att det går att leva på det vatten som kommer från himlen, men hur är det med avlopp – kan man bara ha egen filtrering och släppa ut det?

 5. Profilbild för Ana Leithead Spross
  Ana Leithead Spross

  Hej Mona – Ana här. Tack för trevlig kommentar. Bra frågor. Det kan skilja sig litet på lösningar för off-gridboende. Vi har solpaneler för både vattenvärme och el. Vi har borrhål för vatten + damm/regnvatten – allt vatten filtreras. Portugal har en hård lagstiftning vad gäller vattenrening och avfall. Våra avlopp har lagenliga trestegstankar som filtrerar och komposterar allt svart och grått vatten. Som backup för varmvatten under de få mulna dagarna har vi installerat kaminer med vattenbehållare som värms upp när vi tänder en brasa och skickar det varma vattnet till vår varmvattenberedare/tank. ???? ☀️ ☔️ ????

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.