het sommar i alentejo

Föredrar den heta sommaren här före kylan i Sverige

När vi berättar att vi har över 40 grader så blir reaktionerna ofta ”det är alldeles för varmt”. Och ja det är varmt. Idag berättar jag varför jag ändå föredrar det istället för Sveriges vinter.

Alltså jag förstår reaktionen, jag skulle sagt samma sak innan jag hade erfarenhet av hur värmen är här i Alentejo. I Sverige sitter jag som en blöt fläck i ett hörn om det är över 26 grader.

Igår hade vi 41 grader, så här ser prognosen ut närmsta dagarna.

Fördelar och nackdelar finns så klart i båda länder. Men för mig är de varma somrarna inte alls ett problem, jag var orolig att det skulle bli jobbigt, men det är det inte, på grund av den låga luftfuktigheten.

Och om jag får välja, vilket jag ju får och redan har gjort, så väljer jag hettan i Alentejo på sommaren framför kyla, snö och regn på vintern i Göteborg.

Sen kan en ju ha båda om en vill, med ett halvår i varje land. Men nej, jag är en ”allt eller inget” människa, så jag väljer att bo och gå all-in i ett land. Så om jag ska ”slippa” värmen här, så får jag automatiskt kylan i Sverige.

Först och främst så är det inte över 40-grader hela tiden. Det kommer i sjok med värmebölja och däremellan är det temperaturer runt 30-35 grader på eftermiddagen, vilket bara är skönt och kanske 17-18 grader på natten.

Undvika värsta värmen

Det är lättare att undvika den värsta värmen här i Portugal än den kalla vintern i Sverige. Det är dessutom mycket färre tillfällen och färre timmar som undvikandet behöver ske. Det är bara några timmar per dag som det för varmt att vara ute, så även om det kryper upp över 40 grader så är det först på eftermiddagen som värmen når dit.

Är det kallt i Sverige är det ju det oftast hela dagen. Faktum är att jag var inomhus i princip hela vintern i Sverige. Här kan jag vara utomhus i princip varje dag hela året om.

Hittade ett lugnt hörn på Porto Covos huvudstrand.

Åka till havet

När det är riktigt varmt kan det vara skönt att åka till havet, där det alltid är 5-10 grader svalare (beroende på om vi åker till syd- eller västkusten). Det är fuktigare där, men att bada och vara så nära havet ger så klart en riktigt skön svalka.

Då är det skönast att vara hemma på förmiddagen, äta lunch och därefter åka iväg, om en inte vill ha en hel dag vid havet.

Vara inomhus

Vi kan också så klart gå inomhus, på samma sätt som jag gjorde i Sverige när det var för kallt.

Det är jämnare klimat inomhus i Sverige på vintern än vad det är här på sommaren. Trots isolering i taket och isolerglas med fönsterluckor så stiger värmen inne ett par grader under en het dag. Blir det då många heta dagar på varandra så kan det bli ganska varmt även inne till slut.

Natten är svalare, vilket gör att vi ofta kan sänka temperaturen inne med hjälp av tvärdrag på natten. Men när det är riktigt varmt på eftermiddagen, så sjunker inte temperaturen fullt lika mycket på natten och om det dessutom är helt vindstilla så händer det inte mycket med temperaturen inne.

Så då använder vi vår mobila AC i sovrummet samt en fläkt i vardagsrummet.

Ja jag föredrar Portugal av många anledningar, men just idag ville jag ge min syn på varför värmen här inte är så outhärdlig som jag (och många med mig) trodde och varför jag föredrar den före Sveriges vintrar.

Bilden är från igår när vi var på stranden i Porto Covo.

Publicerat:

i:

,

10 svar till ”Föredrar den heta sommaren här före kylan i Sverige”

 1. Profilbild för Ditte

  Intressanta tankar! Och fint att ta del av. Kan helt klart förstå hur du resonerar. Ändrar man sig sedan så går det ju att lösa. Just att kunna välja tycker jag också är viktigt. Något vi också gjort-. Älskar Södermalm och vår fina lägenhet här på kajen. Mitt i men ändå med naturen helt inpå.
  Vi har ju två boenden just nu, Stockholm och Spanien och är nöjda med det. Och i princip kan vi med en dags framförhållning åka till vår spanska stuga, vilket vi gör höst och vinter. Då pendlar vi med en månad här och en månad i Spanien. Men i Spanien vill vi helst inte vara under juli och augusti eftersom jag tycker det blir för varmt för att orka göra ”roliga saker” och mina maligna melanom gör att det direkt är olämpligt med solen. (Även skuggan där)
  Så roligt att följa dina dagar i Portugal och jag förstår till fullo att ni trivs.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det finns ju ingen begränsning i antal beslut en kan ta och vi gillar förändringar så ingen vet hur framtiden ser ut. Men vi gillar verkligen vår tillvaro i Portugal så ser ingen förändring på just det området inom sinom tid. Så glad att du trivs där du befinner dig i livet. Visst är det ett par månader då det inte är så kul att ”göra roliga saker”, men då gör vi annat. I Sverige är det flera månader per år som det är för kallt för mig att hitta på roliga saker 🙂 Så det är ändå bättre här.

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag är också en allt eller intet människa, Uffe med och vi valde att vara här istället för i Norden.
  Vi prövade på att vara fyra månader här och resten av året där men för min del blev det alltför stressigt och jag var inte hemma någonstans när det kom till kritan; alltid på väg. Att Uffe sedan mår mycket bättre av värmen, temperaturen här är också en av orsakerna till att vi flyttade.
  Men jag inser att ni har en annan luftfuktighet än vad vi har här på Madeira. Här är den så gott som varje dag över 70 %, både ute och inne, så vi skaffade en avfuktare nästan det första vi gjorde i väntan på att se hur nödvändigt det är med en AC, som vi inte har skaffat ännu. Vi är under forskningsstadiet så att säga, känner oss för.
  Värmen här lär komma i slutet av juli, sedan stanna hela augusti och september och nå de höjder du talar om att ni har nu. En ny erfarenhet för vår del…i september och oktober -21 hade vi varmt inomhus, men då var luftfuktigheten inte åtgärdad.
  Ljuvliga bilder Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag inser mer och mer att vi har ganska många likheter 🙂 Min astma är så gott som borta numera, tack vare klimat och livsstil. Ja den luftfuktigheten ni har är svårare för mig. En luftfuktare gör stor skillnad, vi har en som vi drar igång i 30-60 minuter varje dag på vintern. På sommaren däremot så blir det varmare inne av avfuktaren hos oss, för den vi har sprutar ut varmluft…Men eftersom vi har så torrt är den inte nödvändig på sommaren här. Och experimenterar gör ju vi också, det är en del av att lära känna sitt nya hemland 🙂

 3. Profilbild för Susjos

  Jag är benägen att hålla med dig, vem vill ha en lång mörk och kall vinter när man kan får mera ljus och värme? Förstår precis varför ni flyttat! Sen har ju varje årstid sin charm…fast vintern…de vete tusan om den är charmig?
  Skönt med låg luftfuktighet, det gör mycket, och närhet till havet.
  Ha det fortsatt fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så känner jag verkligen. Och om en jämför vinter här med vinter i SE så vinner Portugal med så många hästlängder att det inte är en schysst jämförelse 🙂 Vi har årstider här också, med andra skillnader än i Sverige men ändå tydliga.

 4. Profilbild för Anki

  Skönt när man kan välja hur man vill bo 🙂 Själv avskyr jag värme, men har ju aldrig upplevt den i t.ex. Portugal – och jag älskar den svenska hösten. September och oktober är mina favoritmånader 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med om att hösten är fantastisk. Himla glad att Portugals vinter är klimatmässigt ungefär som den svenska hösten, så jag får njuta av det också. Här är dock hösten grönskans tid så det blir lite avigt, men samtidigt häftigt.

 5. Profilbild för Anni

  Visst är det skillnad på 40 grader i torr luft och 30 i fuktig! Jag tyckte absolut att den höga luftfuktigheten var värst när vi fick en sväng av högsommarvärme redan i juni. Men även om vintern spelar luftfuktigheten roll! Södra Sveriges råa vintrar jämfört med Norrlands torra kyla – två helt olika saker. Norrlänningar har många åsikter om att stockholmare inte kan röja snö, men då tänker de på den torra snön de har hos sig – inte på den tunga fuktiga snön söderut (och alla parkerade bilar och alla människor och att det inte finns någonstans att göra av snön).
  Jag vill gärna ha Stockholms olika årstider, men med annan fördelning i tid. D v s betydligt kortare vinter …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så där, luftfuktigheten är en avgörande faktor för hur värme/kyla känns. Göteborgs kyla är verkligen rå, fuktig och eländig.

Vädret

Ourique, PT
12°
Soligt
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
29°C / 10°C
29°C / 10°C
27°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.