höst med vackra färger

Hösten har kommit till Portugal också

Hösten är lite annorlunda här i jämförelse med Sverige. Det här kännetecknar hösten för mig här i Portugal.

Ljuset förändras på hösten, men solnedgångarna är lika vackra som resten av året. Ovan bild är från när vi var hos grannarna som bor lite högre upp än oss.

Vädret

Självfallet är den tydligaste signalen på att hösten är här att temperaturerna sjunkit. Vi når inte över 30 grader och ofta är det till och med under 25 grader som varmast på dagen.

Vi vaknar inte heller upp till en klarblå himmel varje dag, även om vi fortfarande har mycket soldagar.

höst I portugal
Mer moln än vad vi är vana vid

Regnet har kommit och vi njuter av att se naturen förändras, från det vackra guldiga till det frodiga gröna. Det är alltså tvärtom mot i Sverige, där hösten gulnar.

Daggen är här, om det varit en lite kyligare natt (typ 10-12 grader).

Vi fryser, vi har vant oss vid värmen och nu behöver vi vänja om oss vid det kallare vädret.

Odling

Mindre bevattning behövs då regnet och daggen ger en hel del till odlingen. Dessutom torkar ju inte jorden ut på samma sätt när det inte är lika varmt. Samtidigt som de varma solstrålarna på dagen gör att plantorna slokar lite så hämtar de sig direkt när de får skugga igen.

Vintersäsongen dras igång i odlingen. Dags för andra typer av grönsaker i sålådorna.

Dessutom är bönderna ute och förbereder sina åkrar för att så havren, som används till djurfoder på sommaren när det inte finns nåt annat att beta.

Huset

Vi stänger inte fönsterluckorna på samma sätt som på sommaren. Dels så är tiden som solen lyser in mycket kortare än på sommaren och dels så värmer inte strålarna upp huset, utan ger oss bara ljuvligt ljus inne. Det vill vi inte stänga ute. Stänger inte heller fönstren, de är på vädringsläge hela dygnet.

Det blir fuktigare inne (och ute så klart!) Vi använder vår avfuktare lite här och där för att minska fukten inne. Värmen i elementen har vi inte dragit igång än. Vi har tofflor på fötterna (klinkersgolv är kallt) och en filt över benen i soffan.

Vi tänder ”levande” ljus och har fönsterlamporna tända på kvällarna.

Gardinerna vi haft i pergolan har nu tvättats och lagts in i garderoben i väntan på våren. De behövs inte nu då solen bara är skön att få på sig nu.

Vardagen

Shorts och T-shirt byts mot mysbyxor och långärmat på kvällen. Fler olika klädesplagg används då temperaturer och väder varierar både under dagen, men också mellan dagar.

Det är mörkt på morgonen, vi sover längre (men ändras ju när sommartiden byts mot vintertid, åtminstone för ett tag). Märks också att dagarna är kortare, även om det går mycket långsammare här än i Sverige.

Vi lagar mer mat inomhus igen och använder ugnen flitigt, det är sånt vi inte gör när det riktigt varmt så nu njuter jag av det. Men mat som osar görs fortfarande på grillen.

Vi spenderar mer tid inne, särskilt på morgon och kväll. På sommaren vill vi komma ut så tidigt som möjligt för att nyttja det lite svalare vädret. Nu vill vi gärna vänta på att solen hunnit värma upp luften lite innan vi går ut.

Husbilsvänner rullar söderut och de första paret ut har redan varit här. Vi grillade och satt ute och åt på kvällen. Sen spelade vi spel tills läggdags. Alltid mycket skratt när vi hänger med Kate och Dave.

Naturen

När jorden lukras upp av regnet så kryper det upp lite nya insekter. Som nedan tusenfoting. Den är överallt just nu.

Portuguese millipede

Flugmyrorna är ute och rör på sig och det är mindre av flugor och vi har inte sett en endaste mygga på ett par veckor.

Publicerat:

i:

,

20 svar till ”Hösten har kommit till Portugal också”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  En del pyssel mellan årstiderna även hos er, i Göteborg är det varmt. Meteorologerna säger att det fortfarande är sommar. Ovanligt varm höst, lågtryck som vandrat österut från brittiska öarna 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut, det är härligt med årstider även om de inte ser likadant ut som vi är vana vid. Hoppas du uppskattar er varmare höst 🙂

 2. Profilbild för Znogge

  Den portugisiska hösten låter tilltalande tycker jag. Även om jag tycker om när det är varmt så hade jag föredragit en period med svalare väder och regnet behövs ju överallt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja hösten är härlig här, och det är skönt att nu ha det lite svalare så vi kan se fram emot en riktig varms sommar igen, då med en pool förhoppningsvis.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Årstidernas växlingar tycker jag är underbara men höstdagar som idag med ett envetet regn och fuktig dimma så det inte är någon dikt kan kvitta precis. Jag tycker hösten i Portugal låter ljuvlig efter en stekhet sommar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag gillar oxå årstider, förändringar är alltid trevliga tycker jag. Vi har en fantastisk höst verkligen.

 4. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Så härligt för naturen med lite regn och dagg. Det skulle behövas här med!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var välbehövligt verkligen! Hoppas ni får er beskärda del också snart.

 5. Profilbild för Susjos

  Vilken vacker bild på solnedgången! Så spännande att läsa om hösten och er vardag i Portugal när det börjar bli svalare. Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Kul du gillade dagens inlägg om hösten. Detsamma!

 6. Profilbild för BP

  Vi kan byta om du vill;-) Skulle inte tro det! En fantastisk solnedgång som du la upp. Ja, er höstväder är ungefär som vårt sommarväder om vi har tur alltså.
  Bilden på tusenfotingen är så himla bra att jag nästan blev hysterisk – småkryp och jag är ingen bra kombo;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej jag vill verkligen inte byta 🙂 Ajdå, sorry för at jag skrämde dig med tusenfotingen. Trevlig kväll!

 7. Profilbild för Ditte

  Skönt nu med svalare väder och lite regn gör också gott . Men i lagom mängd. Var årstid har sin charm. Ljuvlig solnedgång.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen så att varje årstid har sin charm, även om de skiljer sig åt beroende på var en befinner sig i världen.

 8. Profilbild för Kraka

  Låter som ett behagligt väder på hösten. Den där himlen är fantastisk!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en skön årstid hösten 🙂 Tack!

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Wow, vilken tusenfotingbild! Superb! Ja, hösten är precis så där som du beskriver det, också här…
  Skönt på sitt sätt att få boa om sig lite grann med levande ljus och någon filt runt sig när solen har gått ner. Haha..nu skrattar jag åt mig själv. Solen? Den har flyttat för tillfället. Här regnar det mera eller mindre alla dagar nu men också det är skönt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har haft en underbar solig och varm helg, där vi suttit ute och läst i solen flera timmar, underbart! Årstider gillar jag, älskar ju förändringar. Hoppas ni snart solen flyttar tillbaka till er.

 10. Profilbild för Jag

  Läcker bild på tusenfotingen, jag minns när en av döttrarna blev bränd, tror jag, av en tusenfoting. Urhärlig bild på solnedgången med de betande djuren.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Fantastiskt vad telefonerna kan åstadkomma numera 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.