Hur gick det med julkalendern?

Min första julkalender på bloggen har precis avslutats, hur gick det och hur skötte jag själv utmaningarna?

Jag har fått många härliga kommentarer och förstått att flera har följt utmaningarna, åtminstone till och från. Karin på Madeira har även bloggat om mina luckor varje dag och skrivit om hur hon tagit sig an utmaningarna, vilket gjorde mig lika glad varje dag.

Har jag själv följt utmaningarna?

Så frågan är då om jag själv följt alla utmaningar i min egen julkalender? Jo, det har jag men kanske inte exakt på utsatt dag. Rubrikerna är länkade till inlägget där jag beskriver utmaningen.

1. Bjud någon på en fika
Jag bjöd in våra portugisiska vänner på en fika för den här dagen då det är en helgdag i Portugal. Men de skulle jobba så de kunde inte komma. Bjöd då istället in våra nya grannar på en fika nästa gång de kom hit (de har inte flyttat hit än) så de kom och drack te och åt marsipangodis nån vecka senare.

2. Googla lite om ett land du inte kan något om 
Jag googlade om Skottland, letade reda på platser jag vill besöka när vi åker dit och markerade in dem i Google Maps.

3. Rensa bort något du kan ge vidare till någon annan
Nej det blev inget rensande för mig. Jag rensar ju titt som tätt och har inget överflöd av prylar. Just den här dagen blev det inget rensande alls.

4. Börja lägg ett pussel
Jag började lägga ett nytt pussel som jag köpt. Ett tecknat och kul pussel som jag höll på med i ganska exakt 10 dagar.

Här har jag börjat lägga mitt julpussel

5. Skippa TV:n idag
Jag skippade TV:n på kvällen, på morgonen kollade jag julkalendern under 13 minuter, men sen var det ingen mer streaming den dagen. Inte ens en julfilm blev det.

6. Gå ut och plocka upp skräp under 10 minuter
Absolut, fast det tog nog 30 minuter. Jag fick ihop en kasse på den korta promenaden.

7. Skicka ett julkort till någon 
Jag skapade det digitala julkortet denna dagen (det är också huvudbild på gårdagens inlägg), skickade det närmare jul via e-post, Messenger och SMS till vänner och familj.

8. Låt personen bakom dig i kön gå före
Det här gör jag typ varje gång jag är med och handlar. Just den här dagen var jag inte i någon affär, men dagen innan och då släppte jag före en person som hade färre saker i sin korg än vi. Han blev jätteglad!

9. Skicka ett SMS fyllt av kärlek
Det här gjorde jag faktiskt inte. Det rann ut i sanden, precis som relationer lätt gör. Jag brukar vara bra på att höra av mig, men tröttnar när det blir envägskommunikation. Har dock skickat ganska många SMS till vänner i Sverige under hösten.

10. Testa att äta något du inte provat förut
Som jag skrev i inlägget så skulle jag prova göra Arroz doce, en portugisisk rispudding med citronsmak. Det gjorde jag och det var en väldigt god smak, men lite torrt. Och inget jag kommer göra igen om jag inte hittar ett bättre recept.

Arroz doce täckt i vispgrädde för att göra den lite saftigare. Efterrätten avnjuts med mandellikör i glaset!

11. Möblera om något (ett rum, i ett skåp, i trädgården..)
Jag hade tänkt att förbereda för när vi är fyra i huset i januari, men annat kom emellan så jag gjorde inte detta den här dagen. Skulle göra det inför julafton istället, men då blev det inte heller då vänner var sjuka. Men inför besöket i januari blir det gjort i alla fall!

12. Plocka/köp en blomma till bordet
Jag köpte en julstjärna!

13. Gör något som luktar jul (glögg, nejlikor i apelsin ..)
Jag gjorde chokladkolakakor, den doften (och smaken) är verkligen jul för mig.

14. Skriv ner 3 saker du är nöjd med i ditt liv
Jajamen det gjorde jag och de står angivna i inlägget.

15. Ge mat till någon (människa eller djur)
Spelade Freerice och gav svenskt godis till de som arbetar på vår Junta i byn. I inlägget kan du se mer saker jag gjorde.

16. Dansa till tre låtar
Detta gör jag titt som tätt, men faktiskt inte just den där dagen. Då blev det yoga och promenad istället.

17. Lär dig tre tecken i teckenspråket
Jag lärde mig frasen ”Jag heter Anna, vad heter du?” Samt att bokstavera Anna på portugisiska teckenspråket.

18. Laga en favoriträtt tillsammans med familjen
Jajamen, vi lagade upp- och nervänd pizza tillsammans och njöt enormt! Därefter dansade jag till tre låtar för att slippa glukosspiken och det funkade utmärkt.

19. Börja läsa en bok 
Jag är mitt i en bok så jag började inte läsa en ny. Däremot eftersökte jag tips på en poesibok då jag vill prova en ny genre som jag normalt inte skulle välja. Utmanade mig själv alltså. Läste några dikter av Tranströmer men fastnade inte.

20. Skänk en peng till en organisation som ligger dig varmt om hjärtat
Jag har skänkt pengar i juletid, men det gör jag även under året när andan faller på. Dessutom åkte det ner lite slantar i en insamlingsburk för barn i en butik just den här dagen.

Målar kakelplattor (azulejos)

21. Färglägg eller rita något
Jag tog fram min nyinköpta målarbok och började måla lite.

22. Le mot alla du möter, säg gärna hej också.
Jag lämnade inte hemmets vrå den här dagen, så jag mötte ingen. Men det här är något jag jämt gör.

23. Skriv ner vad du vill ska hända nästa år i ditt liv
Tycker om att fundera, analysera och reflektera. Så jag skrev ner det jag kom på, direkt i inlägget.

24. Ring en vän du inte pratat med på länge och önska God Jul
Jag ringde en vän jag saknar jättemycket!

Reflektioner om att göra en julkalender på bloggen

Det har varit både annorlunda och kul att göra en julkalender. Nackdelen är ju att alla andra inlägg jag velat skriva inte liksom har fått rum. Så nu har jag många inlägg klara om annat som jag vill berätta om, det blir lite försening men det spelar ju mindre roll tänker jag.

Vad det blir nästa år får vi se, nu är jag i alla fall en erfarenhet rikare!

Vad tycker du? Har det varit kul med en julkalender eller har du saknat de vanliga inläggen?

Bilden är från en promenad i mitten av december när solen äntligen började titta fram igen!

Publicerat:

i:

24 svar till ”Hur gick det med julkalendern?”

 1. Profilbild för Madde

  Nu är du en ny bekantskap för mig, men gillade verkligen kalendern. Även om jag inte gjorde allt så reflektera jag en hel del vilket är viktigt. Ska bli kul att följa dig under nästa år också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Madde, ja det är ju reflektionerna som är de viktigaste. Tack för att du deltog! Ja nu kan vi lära känna varandra utanför jul också 🙂

 2. Profilbild för Micke

  En kalender som ju kanske får en och annan att tänka till, allt kan man ju inte göra kanske men en hel del fungerar ju säkert.
  Har inte gjort så mycket av det men jag har nog reflekterat iallafall över de flesta luckorna, bra jobbat.

  Tillönskar er en fortsatt underbar julhelg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Micke, blir glad att du reflekterat en del. Det är första steget till så mycket. Detsamma!

 3. Profilbild för znogge

  Jag tycker att du bjöd på en mycket bra kalender med fullt genomförbara utmaningar!

  Önskar en god fortsättning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra! Detsamma till dig!

 4. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  God fortsättning. Kalendern var både intressant och inspirerande 👍 Och att andra inlägg får vänta lite, gör väl inget 😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anette! Ja de är ju redan skrivna så de kommer snart 🙂

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  tjugofyra utmaningar på en månad, gillar tanken att lära sig något nytt, i julkyrkan igår satte jag mig bredvid en obekant kvinna och hon log så vänligt, god fortsättning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att den obekanta kvinnan log vänligt, sånt gör en glad! Detsamma Hannele

 6. Profilbild för Carita

  Kul att du gjorde ett sammandrag på utmaningarna, för jag hann inte läsa din blogg varje dag.
  Vissa minns jag, den där med teckenspråk bland annat – men jag tog mig ju inte an utmaningarna, tyvärr. Dock har jag köpt en blomma, började läsa en bok osv. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag tänkte att det kunde underlätta för de som inte orkat/hunnit/kunnat läsa dem innan. Utmaningarna kanske kan få hänga kvar hos dig, du öppnar julkalendrar innan så varför inte anamma utmaningarna i januari istället 🙂

 7. Profilbild för Susjos

  Lite kul med din julkalender, skoj med utmaningar…som man i alla fall reflekterade över även om man inte genomförde allt! Ha det fortsatt fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, roligt du gillade kalendern och gjorde en del reflektioner, det var ju i grund och botten det viktigaste trots allt 🙂 Detsamma!

 8. Profilbild för Kraka

  Först tänkte jag följa ett par julkalendrar, men sedan bestämde jag mig för att ändå inte göra det. Jag har gjort några av dina utmaningar, men jag drunknar helt enkelt i min egen vardag och hinner inte allt jag vill.
  Du har haft bra och fullt genomförbara utmaningar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En gör ju vad en själv väljer och jag är ändå glad att du tittat till emellanåt trots din intensiva vardag.

 9. Profilbild för Ditte

  Jag tycker din kalender var trevlig och har tittat in i stort sett varje dag.Och att reflektera är alltid givande och ofta en pågående process. Roligt också att läsa andras svar. Och nu lite hur du hanterat kalendern.
  Förstår att du nu har inlägg på gång men är de inte så tidsrelaterade så kan de ju komma när som. Önskar dig nu fortsatt fina dagar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt Ditte! Ja det är ju just reflektionerna som jag känns legat bakom alla mina utmaningar, ibland utan att uttala det kanske. Ja inlägget ligger redan klara och ska portioneras ut där det passar. Detsamma!

 10. Profilbild för Äventyret framtiden

  Envägskommunikation gillar jag inte , så jag gör som du gör, jag ger upp när stigen inte trampas från två håll.
  Att ha en julkalender tar plats men jag tycker att det är ok, eftersom det är just det det är, en julkalender. En förberedelse inför julen är ju ofta det roligaste med julen. Jag har tidigare gjort julkalendrar på bloggen men i år hann jag inte med och då var det fint att öppna dina luckor och även Gunnels. Dina kände jag till och kunde tänka till lite före men Gunnels visste jag ingenting om innan rätt dag. Lite knepigare men det gick.
  Det var riktigt roligt att ta utmaningarna och göra någonting av dem.
  Fint att läsa dina egna svar på lucköppningarna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint du uttrycker dig ”stigen inte trampas från två håll”.. så är det ju! Ja förberedelsen är absolut det roligaste. Kanske vi gör tvärtom nästa år, att du har julkalendern som jag följer så fint som du följt min. Tack!

 11. Profilbild för Jag

  Jag tittar ju inte in varje dag eftersom jag själv inte gör dagliga blogginlägg, snarare en gång i veckan. Men kul att du kom på alla trevliga kalenderinlägg. Läste att du inte fastnade för Tranströmer, tänkte faktiskt på att jag kanske borde rekommenderat dikter av Pär Lagerkvist eller Nils Ferlin i stället. Eller Karin Boye.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska kolla in dessa tre istället, tack för tips! Känner ju igen dem alla till namnet!

 12. Profilbild för Marianne Cargus

  Din kalender var fin och rolig att vara med på. Jag kom in dag 10 och försökte följa de utmaningar du skrev om, förutom att börja läsa en bok, att måla/rita och den sista som jag inte såg eftersom bloggandet hade julledigt då.
  Men precis som du så blev det lite ombytt i dagarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så kul att du hängde på från det du kom in Marianne! Det gäller att kunna vara flexibel och göra det bästa av dagarna även om de blir ändrade.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.