spanien

Inget drama alls vid franska gränsen

Gränsen mellan Spanien och Frankrike var den gräns som vi var förberedda på skulle bli mest strulig. Det hade vi hört av andra och våra obefintliga kunskaper i franska underlättar ju inte dialogen.

Vi började dagen tidigt i bergen i Spanien, ca 15 mil från franska gränsen.  Att köra i genom berg är fantastiskt, så även igår morse när vi tog oss från vår nattplats, som för övrigt var högljudd bland alla lastbilar och intilliggande flygplats.

Inte den typen av boplats vi väljer i första hand.
Vackra vyer i spanska bergen

När vi i morgonsolen kom till Iruns gränskontroll var vi förberedda med ett särskilt dokument (i digitalt format) som vi läst om på nätet samt en handskriven variant eftersom vi inte kunde skriva ut den riktiga. Bådas pass och med ett ”Bon jour” på läpparna vevade Roger ner rutan när gränspolisen kom fram till FrankieBoy.

På engelska (!) ska polisen:

Directly to Sweden?

Väldigt överrumplade svarade vi så klart ja och då vinkade han bara förbi oss. Ingen koll på pass eller papper. Härligt, det blev en stjärna i kanten för Frankrike!

Vi upplevde att det var rätt mycket trafik fram till Bourdeaux, men sen mattades det av mer och mer för varje mil vi körde, det blev totalt 87 mil på vår andra etapp mot Sverige. Det var mest långtradare på vägen, men även en och annan personbil. Det är tydligt att de vill att vi passerar så fort som möjligt och då gör vi det genom att välja kortaste och snabbaste vägen. Dessutom slipper vi ju alla rondeller! Totalt betalade vi 987,- SEK (varav några tior var i Spanien) i tull igår.

A10 är den tråkigaste väg vi någonsin åkt. Väldigt bra asfalt och tre filer, men raka fram hela tiden. Inget att titta på utmed vägen och knappt en enda kurva som en kunde ha förväntningar på. Nåja, vi såg lite hökar som hämtade upp ”road kills”, rapsfält och en massa fräcka träd.

I brist på riktiga slott så fotade jag skyltarna 😀

I Frankrike finns det rastplatser titt som tätt, de flesta är placerade i härlig grönska intill motorvägen. Riktigt bra!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

12 svar till ”Inget drama alls vid franska gränsen”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så skönt att höra att allt gått så bra hittills. Ett litet varningens ord bara;
  Igår fick vi veta att våra golfvärdar som är på väg hem i sin husbil hade tänkt ”gena” genom Belgien. Det hade inte Belgiens polis tänkt. De blev eskorterade ut ur landet av polisbil med blåljus.
  Fortsatt god tur önskar vi er!

  1. Profilbild för Risto Nyholm
   Risto Nyholm

   Vi har just tänkt starta mot Belgien. Tack för den varningen.

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Åh vad bra att ni såg hennes varning!

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för varningen, vi hade inga planer på att ta oss igenom Belgien, men din varning hade definitivt hindrat oss i så fall.

 2. Profilbild för Birgitta Lindgren
  Birgitta Lindgren

  Härligt att allt gått bra. Här i Umeå ganska lugnt Men Stockholm sjukvården i kris. Vi räknar inte med att kunna åka tillbaka innan förhoppningsvis sommaren. Ha en fortsatt fin resa.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, det var en bra färd hemåt. Utvecklingen av vår rörelsefrihet blir spännande att följa.

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Bonjour madam. Frankrike kanske inte är så tokigt ändå ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahaha, ja du, den här färden hemåt var pluspoäng gränsen, rastplatser och vägarna. Minuspoängen skippar vi den här gången ;D

 4. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Älskar den Franska landsbygden när vi inte brukar köra betalväg, saknade de små byarna nu på hemvägen i år.
  Istället fick vi se många ”Bambi” rådjur på åkrarna längs vägarna i norra Tyskland på väg till Flensburg o njöt av utsikten från Stora Bält bron, en väg som vi inte kört tidigare.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det finns mycket fint i Frankrike absolut. En del nya vägar för oss också, det är härligt med nya vyer!

 5. Profilbild för Elisabet
  Elisabet

  Ja, rastplatsernalängs franska motorvägar är verkligen värda att lyfta! Inte sällan kan man dessutom tömma och fylla.
  Ett tips inför Tyskland – vänner till oss hade problem igår med att hitta ställen att tanka diesel och betala med kort. Så det kanske kan vara bra att tanka när man fortfarande har mycket kvar så man inte riskerar att inte hitta tankställe med nästan tom tank…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja de var absolut värda att omnämnas. Vi har stor tank 120 liter, så det är inte ett problem för oss. Men bra tips till någon annan kanske! Tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.