odlingsjournal

Jag har en odlings­journal

För att kunna ha koll på odlingarna och lära mig av mina misstag noterar jag varje dag ner vad som hänt i köksträdgården.

Har du följt mig ett tag så vet du redan att jag älskar ordning och reda. Att jag gillar siffror och att jag dessutom är väldigt struktured. Dessa egenskaper kommer fram i alla möjliga situationer. Så naturligtvis även för odlingen.

Varför ha en odlingsjournal?

Dels är det för att jag gillar ordning och reda. Men också för att jag inte kan hålla ordning på allt i huvudet.

20 sålådor – inget växthus

När alla sålådor är klara kommer jag ha 20 stycken med måtten 2,5 x 1,25 meter och 50-60 cm höga. Det ger en total odlingsyta på 62,5 kvadratmeter. Det är lite mer än 4 pallkragar. Det är mer odlingsyta än jag hade i Vimle där jag odlade senast.

Jag har inget växthus, jag har ett vitrinskåp på balkongen som jag har frösådderna i än så länge. Kanske det blir ett växthus framöver. Men nu gör vi det bästa vi kan med de förutsättningar vi har.

Olika förutsättningar

Sålådorna har olika mängd skugga och sol vilket gör att de som har mycket skugga kanske inte alls används på vintern men är toppen på sommaren. Jag vill lära mig vilka grödor som gillar vilka förutsättningar. Dessutom har lådorna olika jord, då jag köpt två lass med kogödsel som brunnit olika länge. En del av lådorna har också bokashi inblandat i jorden.

Odlings- & utvecklingstider

Jag behöver lära mig hur lång utvecklingstiden är för de olika grödorna. Hur lång tid tar det från sådd tills jag kan börja skörda? Och hur länge producerar plantorna? Detta är viktig kunskap för att kunna planera frösådder och fullt nyttjande av sålådorna. Men också för att planera en andra skörd till exempel.

Mängder och varianter

Med odlingsjournalen kan jag ha koll på vilken variant jag sått tidigare samt hur mycket skörd jag fått av de olika sorterna jag använt. Kanske jag vill vara säker på att jag köper en annan variant nästa år.

Lärdomar

Generellt behöver jag ha en minnesbank för lärdomar. Samma gröda kan klara sig från ohyra om den sås i april istället för maj, utvecklingstiden blir längre om den sås för tidigt och det går att så tomater i augusti på friland här i Portugal och hinna få skörd. Kanske.. testar det just nu. Så jag behöver min odlingsjournal för att minnas vad jag lärt mig föregående år.

Min odlingsjournal ser ut så här

Min odlingsjournal

Jag provade att använda Garden Planner, ett online verktyg som jag inte alls blev kompis med. Dessutom buggade det. Så fick refund på det. Istället har jag skapat det jag vill ha och behöver i Numbers (Apples motsvarighet till Excel).

Min odlingsjournal har tre fliktyper:

Plantförteckning per år

Detta är det mest aktiva bladet i min journal, där jag varje dag fyller i vad jag gjort och vad som hänt i köksträdgården. Jag har medvetet valt att inte ha med vattningen. En ny sån här flik gör jag varje år i januari när de första frösådderna drar igång. Det blir då två aktiva blad under några månader innan allt som odlats föregående kalenderår är skördat.

I vänsterkolumnens (rubrikkolumn) anger jag plantnamnen, ex aubergine, basilika etc. I bokstavsordning. Sedan kommer kolumner för information om: variant, utvecklingstid, datum för frösådd, datum för utplantering (om sådd i vitrinskåpet), frilandssådd (vid direktsådd), vilken sålåda, såmängd, datum för gödsling, datum för första skörd, datum för sista skörd, skördmängd, ev problem och lärdomar till nästa år.

Sålådor

I en annan flik i journalen har jag en förteckning på sålådorna. Här skriver jag in vilka grödor som växt/växer i respektive låda. För att till nästa år se vilken låda jag kanske inte ska så samma gröda i. Vill utveckla denna med tid för skugga och sol, men dit har jag inte kommit än.

I vänsterkolumnen har jag en liten karta över mina sålådor med dess namn (en bokstav) så jag enkelt kan se vilken låda som heter vad. Sedan har jag en kolumn för varje låda där jag fyller på med de olika grödorna som växer där. När våren kommer och jag ”börjar om” så gör jag en ny rad under och kan då enkelt se vad som växt i respektive låda tidigare.

Odlingskalender

Den tredje varianten av flik är mina odlingskalendrar. En för varje kalendermånad. De är stöd för att veta vad som ska göras när. Det står en sak på fröpåsarna, en annan på trädgårdssidor och ytterligare en annan sak på bloggar. Så för att hitta rätt väg för mig och vår trädgård så har jag fyllt i månadsflikarna med information jag hittat och så ska jag anpassa den informationen efterhand för vad som funkar bäst här.

Det är också en hjälp för att veta när jag ska beskära vilka träd och när gödsling bör ske av olika perenna växter som vi har eller kommer köpa. Det blir som en to-do för respektive månad.

När jag använt och förfinat min odlingsjournal kanske jag gör en mall av det så fler kan ha glädje av den, oavsett var en bor.

Har du något system för din odling?

Publicerat:

i:

6 svar till ”Jag har en odlings­journal”

 1. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Så fint organiserat med ODLINGSJOURNAL då vet du exakt vad ni har.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, organiserad är mitt mellannamn 😀

 2. Profilbild för Birgitta Strand
  Birgitta Strand

  Nu har jag haft min stund med att läsa dina fina inlägg med fina kort.
  Ni har sådan ordning på allt.
  Väntar på nästa inlägg????????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir så glad av att höra att du ser fram emot söndagens mail med länkar till veckans inlägg!

 3. Profilbild för Eva Höjman
  Eva Höjman

  Det är härligt med ordning!!
  Spännande att det går att så tomater så sent.
  Själv odlar vi så mkt vi får plats med. Det som går riktigt bra i vår trädgård är olika sorters lök.
  Vi fick riktigt fin vitlök i år. Ska snart sätta nya inför nästa års skörd.
  Vi har växthus där vi odlar mest tomater. Skördar de sista för i år om några dagar. Det är en härlig känsla att tillaga egenodlat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen härligt med egenodlat. Jag har inte fått ordning på lökodlingen här, hoppas det går bättre framöver.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.