köp av husbil franka

Våra ”must-have” vid köp av husbil

Mycket att tänka på vid köp av husbil! Hur stor ska vatten-, diesel- och de andra tankarna vara? Vilken typ av säng vill vi ha och hur många ska kunna sova i husbilen? Behöver man ha solceller eller kunna snurra fåtöljerna? 

Ja det är många frågor som dyker upp under köpprocessen vid köp av husbil, och alla bör besvaras på något sätt för att kunna få ihop den där slutgiltiga specifikationen. Läs gärna först om våra förberedelser om du inte gjort det.

Eftersom vi är förstagångsköpare av husbil har vi lagt ner mycket tid på att utforska vad vi tror är rätt för oss, vi har ju bara erfarenhet från när vi hyrde i två veckor samt allt vi läst. Här är de viktigaste kriterierna när vi skulle göra vårt första köp av husbil.

Vi ska ju bo permanent i husbilen som vi köpt, en helt ny husbil – en Frankia i840GD. Självklart är våra kriterier anpassade efter det.

Ny husbil

Astmatisk och allergisk

Eftersom jag är allergisk och astmatiker valde vi att inte ens leta efter en begagnad husbil. Väldigt många har hund och även om nuvarande ägare kanske inte har hund så är risken stor att tidigare ägare har haft det.

Pålitlig

En äldre husbil med många mil innebär större risker för driftsproblem. Även om Roger kan mecka och jag har stort förtroende för hans tekniska kompetens så vill vi känna en trygghet i att husbilen håller ihop ett tag.

Priset

Priset var så klart en viktig aspekt, det är mycket pengar oavsett vilken husbil man köper.

Bekvämlighet

Rymlig

När man ska bo i husbilen så har storleken betydelse. Att kunna mötas i bilen, att inte känna oss instängda och att få plats med de saker vi behöver ha i våra liv. Vi lyssnade på råden om att köpa större än vi tänkt från början.

Skön sittgrupp

Att kunna vända förar- & passagerarstol är viktigt, men även att kunna sitta skönt i soffgruppen. Många bilar har en 90 graders vinkel mellan sits och ryggstöd. Det ville vi inte ha. Vi kommer sitta jobba vid bordet, äta och bara hänga. En viktig plats för vårt vardagsliv i bilen som var en av de avgörande faktorerna till slut.

Sköna sängar

Självklarhet när man ska bo i en husbil på heltid. För oss som är långa är långbäddar som är den bästa lösningen.

Myggnät för dörr & fönster

Finns inget som kan förstöra en nattsömn så mycket som en mygga el. fluga.

Säkerhet & drift

Bra backkamera

En trygghet (kanske även en förutsättning) när man ska backa in på ex. ställplatser. Vill ju inte trycka till karossen!

LPG gastank

När man ska resa en del i Europa är ett komplement med LPG bra har vi förstått när vi läst. Därför stod det med på vår kravlista och alla fabrikanter kan inte leverera det. Man kan installera själv el. lämna in hos firmor som gör det, men med en ny bil kändes det viktigt för oss att det görs på fabrik.

Duocontroll & krocksensor

Med gas i bilen krävs detta, anser vi. Vet inte om det är någon nytillverkare som inte har med detta.

Solceller

Med solceller på taket är vi mindre beroende av att hitta ställplatser med el. Vi kan fri-/vildcampa mer.

ALDE vattenburen värme

Även om vi alltid kommer befinna oss i plusgrader vill vi ha vattenburen värme i husbilen. Bättre luftklimat för mig som astmatiker och för Roger med torra ögon.

Dubbla airbag

Båda vill åka säkert, inte bara den som kör.

Dubbla bodelsbatterier

Vi ska bl.a ladda datorer, telefoner och till det fricampa där så möjligt. Ju mer bunkring av el desto bättre.

Chassi & teknik

Aircondition i hytten

Vi valde bort aircondition i bodelen, vi kommer undvika riktigt varma platser och tror (hoppas) vi klarar oss utan aircondition i bodelen. Men i hytten vill vi ha det, för det blir lätt varmt när man kör med stängda dörrar och fönster. AC i bodelen kan man alltid installera efteråt, om behovet skulle uppkomma.

Hillholder & farthållare

Att kunna stå och starta i backe utan att hålla på bromsen. Och farthållare är ju väldigt bekvämt och dessutom ett sätt att hålla hastighetsbegränsningarna om gasfoten är lite tung.

Klass 2 registrerad

Oavsett tyngd på husbilen kan man köra den med B-körkort om den är klassad som klass 2. Så det är nödvändigt för oss.

Hög lastvikt & smarta lastutrymmen

För att kunna lasta in cyklar, grill, torrvaror, kläder, tvättmedel.. ja allt som behöver finnas i ett minimalistiskt hem, behövs en hel del lastvikt. Och stort garage och andra förvaringsutrymmen.

Allt detta och mycket mer levererar vår Frankie Boy!

Bild: fotograferat bild i Frankias katalog på ”vår” bil

Följ gärna med i vårt liv med att bo i husbil på vår livsstilsblogg!

Publicerat:

i:

13 svar till ”Våra ”must-have” vid köp av husbil”

 1. Profilbild för Dorotea Pettersson

  Jag kan helt klart förstå att det är många aspekter att tänka på. För mig skulle det vara just sittytorna som skulle vara viktigast. Sitta bekvämt och ha tillräckligt utrymme för kunna breda ut sig under arbetsdagen. Jag tycker det låter som ni tänkt på det mesta. Vilket spännande äventyr.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Precis så resonerade vi och det blev en av de avgörande faktorerna. Tack, ja det blir spännande detta!

 2. Profilbild för Helena Roth

  Ja gisses ja, mycket att tänka på. Känns tryggt i att ni gjort en genomtänkt kravlista som säkert, förutom alla Måsten du radar upp här ovan, också innehåller lite ”nice to have’s” som blir som grädde på moset. *Skulle jag tro*

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja väldigt mycket att tänka på och nice-to-have listan var väldigt lång! 🙂

 3. Profilbild för Kristina

  Jättekul att följa era förberedelser. Jag kommenterar bara sporadiskt pga intensivt med annat juat nu men läser. Här känner jag dock att jag vill lägga in en kommentar.

  Det är förvisso väldigt subjektivt vad som upplevs som för varmt men att sova utan luftkonditionering sommartid någonstans söder om Jylland tycker jag låter väldigt kämpigt.

  Det är klart att längs Atlantkusten eller uppe i Alperna med korsdrag kan det nog gå men vill ni ha öppet överallt när ni sover? Mycket inbrott m gas här nere av vad jag förstår.

  Beklagar lite fluffig svenska. Sitter på skakigt tåg.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Kul att du kommenterar. Vi kommer ju inte vara söder om Jylland på sommartid 🙂 Då är vi i Sverige. okt-mars är vi i Europa. Nej, vi kommer inte ha öppet överallt när vi sover. Om vi känner att en AC är nödvändig i bodelen så kommer vi så klart köpa det. Men det var inte det viktigaste när vi beställde bilden, vi kan testa utan först. Men tack för inlägg 🙂

   1. Profilbild för Kristina

    Just ja, ni ska ju vara i Sverige på sommaren. Glömde det!

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Precis! Inte lätt att hänga med i våra svängar 🙂

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Ja, det är mycket att tänka på. Du har ju listat kanske det viktigaste här, och sen har man ju en del personliga önskemål. Jag kan till exempel inte tänka mig en husbil utan ugn 🙂

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Önskelistan var väldigt lång! Ugn finns i bilen, vi äter sällan mat som tillagas i ugn så hade inte med det på kravlistan. Kanske man har andra behov i husbilen? Tur det är med en ugn då 🙂

 5. […] Vi förstår att en nyproducerad husbil kanske inte upplevs som ett minimalistiskt move, vi förstår att en begagnad husbil hade varit bättre ur miljösynpunkt och perspektivet återanvändning – vilket vi gillar och anammar i många sammanhang. Men av olika anledningar varken kan eller vill vi ha en begagnad husbil som vår bostad. Här kan du läsa om våra kriterier när vi valde husbilen, skrivet på min andra blogg innan vi st…. […]

 6. Profilbild för ReiseLinda

  Bra lista med saker att tänka på. vi köpte själva vår första husbil förra året och då jag har tagit mitt körkort i Norge och inte får köra tyngre än 3,5 ton på mitt körkort blev lastvikten en viktig faktor för oss. Det var även viktigt att kunna stänga om sig i duschen och inte duscha ner hela badrummet när den används. Allt fungerade som vi ville förra sommaren, nu får vi se på årets fyra månaders äventyr om det dyker upp nåt vi inte tänkt på!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Hoppas ni fortsätter vara nöjda med er husbil! En mindre bil har ju andra fördelar, som att komma fram typ överallt.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.