redigerat i lightroom

Lightroom är magiskt!

Ända sedan 2007 när jag gick kurser i fotografering, photoshop och programmering så har jag använt Photoshop för allt som har med bildredigering att göra.

Jag har så klart hört talas om Lightroom, men inte trott det skulle vara för en amatör som mig. Har inte heller tagit mig tiden att sätta mig in i det. Förrän nu.

Och det är en helt nu värld för mig! Det är helt fantastiskt att kunna dra i reglage lite grann för att verkligen försöka få bilden att bli så lik min upplevelse som möjligt. Det är magiskt!

Photoshop är ett enormt komplext och mer avancerat än vad jag behöver. För att ändra bildstorleken och justera ljus och skuggor behövs inte ett så avancerat program. Lightroom är så smidigt och enkelt!

Varför är Lightroom bättre?

Det är enkelt! Dessutom är alla justeringar jag gör på bilderna i Lightroom s.k. odestruktiv redigering. Det betyder att originalet alltid finns kvar. Det är magiskt bra!

Det går att göra flera versionen av en och samma ursprungsbild. T.ex en svartvit variant, en fyrkantig och en rektangulär.

Hur kunde jag missa detta under alla år som jag fotograferat? Nåja, det är ingen idé att hänga läpp för det, nu är jag ju på gång!

Min arbetsgång i Lightroom

Eftersom jag är helt ny med att arbeta med raw-filer så har jag kanske en onödigt omständlig arbetsgång, men jag väljer både hängslen och livrem just nu.

 1. börjar med att stänga av synkning från datorn till Dropbox tillfälligt
 2. kopplar in kameran till datorn och hämtar in alla filer (både raw och jpg) från kameran till en mapp på datorn
 3. flyttar alla jpg-filer till en annan mapp som synkas med Dropbox (när jag satt på den igen)
 4. tar bort kopplingen mellan dator och kamera
 5. importerar alla raw-filer till Lightroom
 6. säkerställer att alla filerna finns i Lightroom
 7. tar bort raw-filerna från mappen på datorn
 8. aktiverar dropbox synkning igen så jpg-bilderna kommer upp i molnet
 9. tömmer kameran
 10. redigerar bilderna i Lightroom. Markerar med * om bilden inte ska behållas och med *** om den är färdigredigerad och kan användas på ex. bloggen. ***** får de bilderna jag är superdupernöjd med.
 11. filtrerar fram alla bilder med * och raderar dem från Lightroom
 12. filtrerar fram alla bilder med *** och exporterar dem till mina mappar där jag förvarar bilder i en bestämd struktur till bloggen. När jag sparat ner dem tar jag bort stjärnmärkningen.
 13. filtrerar fram ***** från senaste uppladdningen och exporterar dem också till bloggbilderna. De stjärnorna tar jag inte bort dock.

Alla mina bilder finns alltså sparade i Dropbox där jag har stort lagringsutrymme, även de dåliga, men där rensar jag ibland (sällan) när andan faller på.

Vad gäller raw-formatet så sparar jag bara de som jag tycker om och har glädje av till främst bloggen. Anledningen till det är att jag skulle fylla det lagringsutrymmet jag betalar för hos Adobe fortare än kvickt om jag sparade allt.

Abonnemanget jag har för Photoshop inkluderar Lightroom, jag har utökat lagringen i Adobes Cloud till 1 TB och betalar totalt 240,-/månad för alla dessa tjänster.

Redigerar du dina bilder? Var gör du det? Hur organiserar du var du sparar dina bilder? Berätta gärna, antingen i en kommentar eller kanske som eget inlägg på din blogg.

Översta bilden på ett par Afrikas blå liljor i den mörka skogen en molning dag på Madeira blev inte så bra. Jag grejade med ljuset i Lightroom och tycker det blev en väldigt fin bild till slut.

Publicerat:

i:

42 svar till ”Lightroom är magiskt!”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vi gillar också Lightroom och tänk vad mycket man kan göra för att rädda bilder som blivit för mörka, fått med något oönskat och en massa annat. Det enda som inte går att rädda är väl för ljusa, urfrätta bilder. Photoshop har vi tänkt lära oss men det har så många möjligheter och funktioner att jag blir alldeles matt vid blotta tanken. Du jobbar verkligen strukturerat med stjärnmärkning, det har vi tyvärr aldrig gjort men vi har hur som helst numera en bra ordning på våra bilder i mappar och rawfilerna finns sparade på ett par olika ställen som backup.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är helt magiskt bra 🙂 Huvudsaken är ju att en hittat ett sätt som funkar. Jag tänker att raw-filerna är viktigast att spara egentligen, men de är för stora och förhandsgranskning funkar inte på dem i DP så det blir så omständligt att bläddra mellan dem. Därför blir det jpeg jag sparar.

 2. Profilbild för Znogge

  Photoshop har vi men jag kan inte säga att jag kan det speciellt bra. Lite grundkunskaper men inte mycket mer än så tyvärr… Saker behöver inte vara så komplicerade för att vara bra helt enkelt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ett väldigt komplext verktyg, om en inte använder det mycket så är det ju lätt att glömma av funktion. Som med språk 🙂

 3. Profilbild för Kraka

  Kul att läsa om hur du jobbar med bilder.

 4. Profilbild för Madde

  Har funderat på lightroom. Har hört så bra om just det programmet. Flera föredrar det framför photoshop. Tyvärr har jag aldrig lärt mig just redigering, men kanske får ta tag i det?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte så svårt, jag gick några online-kurser hos Moderskeppet och nu känner jag att jag behärskar det bra.

 5. Profilbild för Ditte

  Kul att du är så nöjd med Lightroom och att redigeringen också utvecklar ditt fotointresse. Och vad gäller priset är det ju billigt för ett intresse. Har haft Lightroom men har pausat det. Just nu lägger jag inte så mycket tid
  på mina bilder och redigering. Har så mycket annat här i Stockholm som också lockar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Livet är föränderligt 🙂

 6. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  Jag har använt creative cloud i många år och använder lightroom classic och photoshop 20gb tjänsten, lightroom classic för huvudsaklig redigering, lightroom mobile för att synka mina mobil bilder till molnet och lightroom på desktop datorn för att ladda ner filerna från mobilen.

  I import fönstret så har jag lagt till att mina metadata appliceras på raw filerna varje gång jag lägger till en bild i lightroom classic.
  Jag redigerar sedan bilden, exporterar en jpg, sparar ner xmp data med alla inställningar jag lagt på bilderna och sedan tar bort dom från lightroom katalogen.
  Detta eftersom min erfarenhet av stora kataloger har inte alltid varit en positiv sak samt att jag upplever att mina bilder blir inlåsta i en miljö som kräver adobes program för att komma åt dom.
  Genom att separera färdig redigerade bilder så kan jag via min data struktur söka upp dom på en av hårddiskarna på datorn och eftersom jag har kvar xmp meta data filen så kan jag i efterhand snabbt importera bilden igen och göra mera redigeringar.

  Jag utgår ifrån två moln data backup tjänster, en brittisk tjänst som använder amazon cold storage (billigare lagrings kostnad men långsam och lite krånglig att ladda ner filer ifrån) och backblaze som backar upp hela datorn (jag har dock exkluderat några hårddiskar då dom är en spegling av samma bilder filer ifall en hdd skulle dö på mig!).

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du delar med dig Sina! Ja, jag har också använt det i många år, men inte Lightroom just 🙂 Jag är nöjd med att bara spara jpg-filen som original. Sååå bra bilder gör jag ju. Och de bilder jag tycker är grymt bra ligger ju kvar som raw i LightRoom. Hoppas det blir bra för mig, annars kan jag ju ändra rutinen.

 7. Profilbild för Micke

  Använde mycket sådant i min början som fotograf, ja, fotograf är väl kanske att ”ta i” men ändå. 😉
  Kul det där tycker jag och tekniken går mer och mer framåt på det området.

  Ha det bäst nu. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Är din tid som fotograf över nu? Du med!

 8. Profilbild för Marianne

  Jag hängde med till och med punkt 5, med andra ord så redigerar jag inget annat än att beskära vissa foton 🙂
  För mej passar det gamla uttrycket ”det är svår att lära gamla hundar sitta” när det gäller att fota och redigera, men jag tränar med kameran ibland.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Äsch då, en gör som en behagar med sina bilder. Jag tycker bara det är kul att dela med mig av hur jag jobbar med bilderna nu eftersom jag gjort så stora ändringar.

   1. Profilbild för Marianne

    Ja, och det är roligt att se och läsa om dina framsteg!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Vad glad jag blir av att du tycker det!

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Tack för intressant information igen. Du är verkligen strukturell och noggrann. Tvärtemot en annan…;)
  Jag hade inte ens hört talas om Lightroom tidigare men nu är jag lite klokare igen.
  Själv använder jag Photoshop sedan länge, inte mycket, men jag klipper till bilderna om det behövs och ibland redigerar jag det mörka till lite ljusare etc. Ungefär så.
  Nu ska jag glutta lite närmare på Lightroom…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo, det är ju så att jag gillar ordning och reda. Hoppas du hittade mer info om LR nu när du blev lite nyfiken.

 10. Profilbild för Anita

  Intressant att läsa om din arbetsgång i Lightroom. När jag bytte dator i mars 2019 så trodde jag att jag skulle bli tvungen att börja prenumerera på PS/LR då min urgamla version av PS som jag hade på min gamla dator (13 år gammal) inte var kompatibel vilket ju inte var så konstigt. Men då det är så lätt att kopiera objekt mellan datorerna så fortsatte jag (till att börja med tänkte jag) att redigera bilderna på min gamla dator i min gamla version av PS och det gör jag faktiskt fortfarande. Jag gör inte speciellt mycket med bilderna så jag känner att jag inte vill investera i ett månadsabonnemang för närvarande.

  Jag rensar hårt bland de bilder jag tar, behåller endast ett fåtal och bara en bild av varje motiv. Lagrar dom f.n. inte i molnet men har dom på fyra ställen, dels på hårddiskarna på mina båda datorer och sedan har jag en backupdisk till varje dator. Har mappar med originalbilderna som jag döper typ till ”20230223_Lunchpromenad”. Sedan har jag mappar där jag lägger mina förminskade och färdigredigerade bloggbilder. En folder per blogginlägg. Alla mina bloggbilder finns ju dessutom i mitt mediabiblliotek hos WordPress så dom har jag lagrade på fem ställen. Väldigt gammaldags men det fungerar och det känns bra just nu att inte behöva starta någon månadsprenumeration. När min gamla dator packar ihop så kommer jag troligen att satsa på Lightroom. Har hört mycket positivt om det (nu även från dig) och jag behöver inte ett så omfattande program som PS då jag gör väldigt lite med mina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att läsa om hur du gör, du är också organiserad, det är roligt att se! Det är ju bra att slippa betala en månadsavgift om det funkar med den gamla datorn tills vidare. Tycker lagring på externa hårddiskar är nervöst. Tänk om det börjar brinna el. nåt då är ju allt borta tänker jag. Därför jag föredrar molnet. Att göra en folder per inlägg är ju bra, men jag vet inte när jag fotat vad jag kommer använda bilderna till. När jag vet det så kan jag mappa dem också, i ”oanvända bilder” mappen. Lighroom är verkligen lättanvänt, och smart om en bara vill fixa till bilderna lite grann och inte jobba med monteringar eller liknande. Då är PS oslagbart.

 11. Profilbild för Susjos

  Så kul att det fungerar! Jag fotar bara med mobilen, och kan redigera ljuset på mörka bilder, och klippa bort lite , thats it!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En lägger ju nivån där en själv vill, och att kunna fixa till dem lite är ju bra oavsett. Detsamma!

 12. Profilbild för Hanneles bokparadis

  använder också Photoshop men sitter inte särskilt länge med bilderna 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Sen jag upptäckte Lightroom använder jag bara Photoshop för montage (headerbilden på startsidan till exempel).

 13. Profilbild för Veiken

  Oj vilket proffs du är. Jag redigerar mina bilder i PhotoScape, ett gratisprogram som gör det mest elementära, men jag nöjer mig med det. Ska kika lite på Lightroom. Kan man ha bara det utan Photoshop??
  Blir imponerad av de som kan hantera ”krångliga” redigeringsprogram. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, du kan ha bara Lightroom 🙂 Det är inte alls så krångligt, enklare än jag trodde faktiskt. Så dumt att jag inte kollat på det tidigare utan hållt mig kvar i Photoshop så länge. Men, men nu är jag i alla fall där.

 14. Profilbild för Tove toviska

  Jag använder endast min Apple-telefon redigering och den jag har i mitt Windows på datorn. Tycker det är så roligt att skapa bilder av och i bilder – det är otroligt så mycket som finns att se. Bilderna du visar på trädstammen är helt supra- båda två!
  Få se om jag bygger lite vidare på mer att lära och bruka. Jag har ärvd en NIkon systemkamera av min son som jag ska anpassa mig till först …
  Lightroom låter just ljust 😎👍

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har upptäckt tjusningen med att justera i bilderna lite, inte förvränga, utan göra de så naturliga som möjligt. Få dem att bli som jag upplevde dem. Lightroom handlar mycket om ljuset så klart, precis som foto gör 🙂

   1. Profilbild för Tove toviska

    Jag är ju lite förtjust i att förvränga också med vissa bilder, men inte alla. Det är troligen skaparen i mig som spökar lite där. Förstår hur du tänker 👌 och får till det!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Underbart med kreativitet, så klart det är skaparen i dig. Jag kan se lusten i det också, men då ska förvrängandet tydligt, om jag ska göra det. Fast jag tog faktiskt bort en elledning på en av bilderna från Madeira.

 15. Profilbild för Popprinsessan

  Tack för bra tips! Måste kolla upp Lightroom. Har PS via jobbet men använder ytterst få funktioner som att ändra ljus, storlek osv. Och det är verkligen inte alltid jag lyckas hitta rätt inställning när jag tycker att en bild blivit ex för mörk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då är Lightroom säkert för dig, så otroligt smidigt! Jag föll direkt för det 🙂

 16. Profilbild för Lillan Kind

  Jag testade Photoshop för åratal sen, och tröttnade lika fort som jag började. Tyckte det var allmänt krångligt och jobbigt, så mina bilder fick vara utan redigering. Det syns på dina bilder att Lightroom ger jättefint resultat, så om det är lättanvänt kanske jag testar nån gång i framtiden. Har inte fått tummen ur att skaffa en kamera, utan fotar allt med mobilen. I den redigerar jag iallafall formatet på ett enkelt sätt då det behövs för bloggen. Men vad det gäller själva bilden i sig så är nog 99,99% av bilderna i bloggen oredigerade.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut är photoshop krångligt och komplext. Kräver nog en kurs, jag har gått flera stycken… och ändå kan jag ändå inte hela programmet. Att redigera och fota med systemkamera är ett intresse jag haft i många år, men inte agerat på fullt ut förrän nu. Mobilbilder är ju ofta tillräckligt bra 🙂

 17. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  Keith uses ON1 and loves it, although he enjoyed using Lightroom and Photoshop as well. He is definitely more the photographer than I! Congrats and have fun with it and welcome back from Madeira.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I didn´t even know about ON1, thanks for that new knowledge 🙂 I am having fun with it, and thanks!

 18. Profilbild för Mårten
  Mårten

  Jobbar professionellt med foto och använder i princip alltid Photoshop då.
  När det gäller privata bilder så är min erfarenhet att 7 av 10 gånger funkar Apples ”Bilder” tillräckligt bra om man gjort ett bra ”förarbete” när man tar bilden. När det inte räcker är det Photoshop som gäller för mig då det ofta gäller att retuschera i bilden mer än enkla justeringar av ljus, svärta, svartpunkt etc.
  Man kommer långt med en bra kamera och lite justeringar vid fotograferingstillfället. Urfrätta områden (t ex en himmel med över 100% exponering) kan man t ex aldrig rädda med något program.
  Bilderna sparas automatiskt via iCloud.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra att du föredrar PS. Jag älskar verkligen LR efter att ha använt PS i så många år. För montage kommer jag fortfarande använda PS tills vidare. Ja urfrätt är ju kört oavsett verktyg, därför jag hellre underexponerar.

   1. Profilbild för Mårten
    Mårten

    Japp, underexponerade är bättre, då har man lite att jobba med 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Det har jag märkt 🙂

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.