marmelo

Marmelo, från blomknopp till mumsig efterrätt

Marmelo är det portugisiska namnet för kvitten. Har berättat om det trädet tidigare här på bloggen, men idag får du se bilder från blomma till mumsig efterrätt!

Det är roligt att vi har ett träd med marmelofrukt. Ett vanligt träd i alla fall den här delen av Portugal. Vi använder det som äpple, men äter det inte rått. Utan gör godsaker med det.

Här kan du läsa om förra årets skörd.

I år sprutade jag det med neem-olja och såpa på våren och det har nog hjälpt för det har varit mindre angrepp. Har snålat med bevattningen i år eftersom vi hade så många nyplanterade träd, så det har påverkat storleken på frukterna. Men en rejäl rotblöta varje månad har trädet fått i alla fall.

De skira blommorna är ljuvligt vackra, frukterna ger goda efterrätter och trädet behöver inte vattnas lika mycket som andra fruktträd. Så ett bra träd att ha tycker jag!

Den frukten som är till hälften uppäten skyller vi på blåskatorna, men de ska ju också ha mat. Allt är skördat men allt är inte omhändertaget, kommer att bli ett par burkar till med inlagd marmelo i sockerlag.

Knäckpaj är fantastiskt gott, så det har jag gjort tre gånger och njutit av till efterrätt samt lagt i frysen för framtida fika.

I år blev det endast 6 kg, hälften mot förra året, vilket beror på att jag var tvungen att kapa en hel del grenar, mitt i sommaren, som petade ut där grävskopan till poolbygget skulle köra. Glad jag fick några kilon ändå faktiskt med tanke på den elaka behandlingen.

Publicerat:

i:

26 svar till ”Marmelo, från blomknopp till mumsig efterrätt”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Man känner sig rik då man fyllt upp skafferi och frys med godsaker från trädgården =) Inte bekant med Kvitten men din paj ser verkligen smarrig ut. Ha en bra måndag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så är det! Detsamma, kram!

 2. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  En frukt jag bara har hört talas om tidigare men aldrig smakat. Men oj så god pajen var! Tack ❤️ Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så väldigt knäckig och god, en favorit här. Och i sällskap med er blev den ju ännu godare 🙂 Kram!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  verkar vara en hel del pyssel innan man kan njuta av frukten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en del pyssel, men det är det med det mesta en ska konservera eller förädla tänker jag. Så värt det!

 4. Profilbild för Znogge

  Så fint att få se från knopp till slutprodukt. En av mina elever brukade alltid ge mig en burk med hemgjord kvittenmarmelad. Mycket uppskattad gåva!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Var det kvitten eller rosenkvitten? Tror inte det finns kvitten i Sverige, som är en annan frukt än rosenkvitten. Men bra du uppskattade gåvan 🙂

 5. Profilbild för Mamma C

  Första gången jag kom i kontakt med kvitten var i en ostbutik i Norrköping för ett par år sedan. Skrev om det på bloggen men jag kan inte lägga in länken här hos dig.
  De sålde kvittenmarmelad (till ett dyrt pris) och sa att det var typiskt spanskt.
  Såklart var jag tvungen och köpa och smaka och det var gott.
  Nu kan jag köpa marmeladen på Mercadona här för en billig peng.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag sökte på din blogg och läste inlägget. Precis så, många som förväxlar kvitten med rosenkvitten. Jag gillar faktiskt inte den marmeladen, därför tar vi tillvara på dem på annat sätt 🙂

 6. Profilbild för Ingrid

  Kvitten känner jag inte alls till, men när jag läste ditt inlägg kom jag att tänka på ett träd som Edoardo o Matilda har och som vi inte kan förstå vad det är för något. Det ser verkligen ut att kunna vara just kvitten.
  Jag skickade en länk av ditt inlägg till Matilda, få se vad hon svarar?
  Glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen det kan ju vara kvitten då! Vad kul, blir spännande att se vad hon svarar. Detsamma!

 7. Profilbild för Marianne

  Blommorna ser så fräscha ut, klart du får bjuda skatorna på frukt, de hjälper ju till att hålla rent från insekter. Så snällt träd som gav dej frukt trots att du kapat grenar. Du fick ju ihop en hel del godis av de 6 kilona.
  Kvittenmarmelad pratade mor om, men jag har aldrig smakat vad jag vet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är så sköra och fina. Kvittenmarmelad görs ofta här nere till en fast klump som en skär med kniv till ost. Min pappa bjöd på rosenkvitten gele, men det är ju något annat.

 8. Profilbild för Anita

  Vilket sammanträffande. Jag läste igår en artikel om kvitten, Cydonia oblonga, i en trädgårdstidning. Rubriken var ”Kvitten – ovanligt träd med väldoftande frukter. Kan odlas i Skåne och säkert också andra platser som har växtzon 1. Han som skrev reportaget har odlat kvitten i 15 år i Skåne. I artikeln står också följande: ”växtförädling av äkta kvitten har enligt uppgift på senare tid genererat frukter med orange skal som kan ätas färska och som kan pressas till juice”. Det står också att kvitten har ”höga antioxidantnivåer, samt innehåller också vitamin C och olika B-vitaminer samt mineraler”.
  Jätteroligt att se dina bilder och att läsa vad du gör av de nyttiga frukterna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad roligt att det går att odla i Sverige! Det nyttiga förstör vi kanske i min förädling.. men gott är det och då är det ju bra på sitt sätt också 🙂

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  En för oss okänd frukt men knäckiga pajer och fina bilder gillar vi. Här fick vi två enorma kassar med fina Aromaäpplen av fd grannar igår så nu har vi arbete. Det blir torkade äppelskivor till morgongröten, äpplemos till den samma och naturligtvis goda pajer. De finaste spar vi till ”ätäpplen”. Nog är det en riktig rikedom att fylla förråden inför vintern.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En fantastisk rikedom! Här är receptet jag använder. Byter ut allt vitt socker mot gult socker (lite som farin fast inte lika stark smak). https://www.koket.se/knackig-appelpaj-2

 10. Profilbild för Kristina Svensson
  Kristina Svensson

  Vad är neem olja och hur blandar du ?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej, neemolja är en indisk olja som utvinns av nim-trädet. Det används till både människor, djur och växter. Blandning: 0,5 tesked Neemolja, 1 tesked såpa och 0,5 liter ljummet vatten.

 11. Profilbild för Micke

  Aldrig hört talas om det, kul att lära sig något nytt.
  Fint att kunna ta tillvara allt, är ju ett måste kan jag känna också.
  Skönt att ha på lager. 🙂

  Ha en fin måndagskväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det fint att kunna ta tillvara på det som finns här. Känner inget måste, jag skulle kunna ge bort det annars.

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det verkar vara ett relativt lättskött träd som dessutom bjuder på godsaker. Mitt otränade öga skulle nog ha trott att det var ett äppelträd så nu fick jag lära mig något nytt. Alltid kul att få nya kunskaper 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är lättskött, kul att du fick lite ny kunskap 🙂 Kram

 13. Profilbild för Matilda

  Roligt att få se utvecklingen och slutprodukten. Hur äter du sedan den inlagda frukten? Som efterrätt med t.ex. glass?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir efterrätt, med en klick grädde!

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.