less is more

Min redovisning av ”Less is more”

Jag letade efter motiv i trädgården som jag kunde fota så det fanns möjlighet att flytta mig närmare. Det blev två olika motiv och så använde jag två olika fasta objektiv. Min zoomning var alltså att jag gick närmare motivet, jag zoomade inte med kameran.

Alla dessa bilder är upprätade samt att jag använt Lightrooms automatiska redigering för att få lite stuns i bilderna (som ju är fotade i raw).

Solstolarna vid poolen

Jag gillar ju vårt poolområde väldigt mycket, men har inte fotat det mer än för dokumentation. Tycker inte jag hittat rätt vinkel. Så då tänkte jag att det kan vara ett bra motiv att prova den här övningen på.

När jag rörde mig närmare solstolarna så fann jag lite olika kompositioner, annan bakgrund och annan förgrund.

80mm fast objektiv

Motivet var solstolarna, och jag tänkte att jag ville ha med lite miljö runt omkring, därav avståndet. Bildserien visar hur jag närmar mig solstolarna och i slutet är det bara solstolarna som syns i bilden.

Mina favoirter är bild nr 3 och 5. Tanken var ju att få med en del av miljön och det tycker jag båda dessa bilder har. De visar alldeles lagom mycket tycker jag. Headerbilden till det här inlägget är också från denna bildserien, en bild där jag även böjde mig ner för att få bort lite av bakgrunden. Den bilden är även beskuren för att passa formatet.

35mm fast objektiv

Och här är bildserie där jag gjort precis som ovan fast med 35mm objektivet.

Tycker ingen av dessa bilder blev riktigt bra. Hade jag inte fotat med 80mm, så hade jag nog använt bild nummer tre, fast beskurit den en del. Genom att använda två olika objektiv så har jag även insett att jag nog ska använda mitt macro objektiv lite mer för andra motiv än just insekter och blommor.

Skott på eukalyptusen

Jag såg ett fint skott på eukalyptusträdet. Första gången som vi ser att det kommer nya blad på vårt träd, så det ville jag fota. Samma sak här, provade med båda mina fasta objektiv.

Gick runt trädet för att försöka hitta den bästa vinkeln och den renaste bakgrunden utan att få motljus. Men det var inte lätt. Men eftersom övningen handlar om ”less is more” så det blev det ju egentligen ett ypperligt motiv.

80mm objektiv

När jag kom närmare behövde jag vända på kameran för att ens få med objektivet, så det blev en blandning av både liggande och stående bilder.

Egentligen tycker jag inte om någon av dessa bilder. Men för dokumentationen skulle jag nog spara bild nummer 4.

35mm objektiv

Även med detta objektivet så blev det både stående och liggande format.

Den bilden jag mest tilltalas av här är den sista bilden. Just detta motivet behöver inte ha så mycket bakgrund eller förgrund, då det var just skotten som var motivet jag ville dokumentera.

Det här var en väldigt bra övning för mig. Jag kommer göra den flera gånger och verkligen försöka praktisera att närma mig motivet och ta bilder på olika avstånd. Det ger onekligen väldigt olika resultat och avskalat passar mig allra bäst.

Helst vill jag att bilden ska få rätt komposition redan vid fotoögonblicket. Om möjligt. Beskärning i bildredigeringen är ju toppen men det är ju roligare och bättre om jag slipper göra det.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Min redovisning av ”Less is more””

 1. Profilbild för Znogge

  Övning ger färdighet och du går verkligen systematiskt tillväga. Lär dig självklart massor dessutom och utvecklas! Intressant att jämföra med olika objektiv. Själv är jag tyvärr dålig på att använda mitt makro numera…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag försöker ha ordning och reda även i det 🙂 Jag gillar verkligen mitt macro, så vill använda det mer.

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Znogge sade redan det jag tänkte. Övning ger färdighet. Heja dig Anna, du är beundransvärd i mina ögon med din iver att lära dig mera hela tiden.
  Tänkte spontant på att vilken härlig skog ni får så småningom. Har ni trädtomater där också?
  Ha en fin måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har inte hört talas om trädtomater annat på din blogg. Men det betyder så klart inte att det inte finns 🙂 Ska kolla upp det. En skog vill vi inte ha, men träd är bra på många sätt. Detsamma!

 3. Profilbild för Marianne

  Fina foton på eucalyptusen, i den första serien gillar jag den första av de stora, och i den andra den första av de små.
  Ha en fin start på veckan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Marianne! Önskar dig detsamma, kram!

 4. Profilbild för Tony

  Detta var en klurig uppgift, väldigt enkel i första tanken… men ju mer jag tänkte desto rörigare blev det i tankarna på ett bra motiv 😀
  För mig är din ”header-intro”bild den som tilltalar mig lite extra med sitt djup, kanske en bit av poolens vatten hade lyft bilden än mer. Bilderna på Eukalyptusträdet har lite rörig bakgrund för mig, där uppskattar jag de tre sista i serien.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din input om mina bilder! Det är inte så noga hur övningarna görs, jag tänker att huvudsaken är ju att vi tränar. Jag försöker beskriva så noga jag kan för att en ska slippa tolka.

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande, beror väl på vad man vill saga, gillar fyran, trean med stolar ser intyckt oluftigt ut

  1. Profilbild för Anna Forsberg
 6. Profilbild för Sara i Barcelona

  Så duktig du är, och roligt att jobba med den tekniska aspekten sådär när man har det intresset😊 utav poolbilderna tyckte jag bäst om nr 5 av anledningen att jag tycker utsikten bakom är så fin och gav bilden liv.
  Med eucalyptysbilden tycker jag nog nr 3😊
  Bra jobbat! Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för input! Visst är det roligt att öva och öva. Tack Kram!

 7. Profilbild för Mamma C

  Du är så duktig med din kamera.
  Jag tycker nog bild nr.4 på de första bilderna. Sedan blev det nr.3 på båda de sista motiven.
  Ha en fortsatt fin måndagskväll.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! För fina ord och input. Detsamma, det blir handbolls-EM här 🙂

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag har ingen åsikt om uppdraget men jag beundrar vyn sedd från poolen och bortom staketet 😀 Kul med ett nytt skott på eukalyptusen.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vi gillar den vyn mycket också 🙂 Kram

 9. Profilbild för Anita

  Intressant att se de olika bilderna och läsa hur du känner för dom. Jag håller med dig, fastande faktiskt för de bilder du nämner trots att jag inte läst texten innan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du tycker som jag 🙂

 10. Profilbild för Kraka

  Jo, gå närmare motivet kan man ju göra. Om motivet lämpar sig för närkontakt. En av mina vänner gjorde just det. Tyckte inte att hon kom tillräckligt nära med bilen så hon klev ut och fotade. Hon är också så där duktig som du och har olika objektiv och sånt. Hur som helst så fotade hon sitt motiv, satte sig i bilen och åkte därifrån. Utan att tänka på vad hon gjort och vilken enorm tur hon haft.
  När hon berättade vad hon gjort höll vi ju på att få dåndimp. Motivet var en björn!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   OMG så modigt! Tycker jag som är livrädd för både björn och varg. Hoppas hon fick en finfin bild i alla fall.

   1. Profilbild för Kraka

    Jodå, hon fick en fin bild. Men hon hade inte ens tänkt på att det kunde vara farligt.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Bra hon fick en bild och att det inte hände något otäckt.

 11. Profilbild för Ulla

  Ditt engagemang går ju inte att ta fel på. 😀 Jag gillar ju bilderna på eukalyptusträdet.
  Så fint det kommer skott på stammen. Själv bryr jag mig egentligen inte så mycket om det tekniska när jag fotar. Jag går mycket på min känsla. Men visst underlättar det om man är någorlunda insatt i tekniken också. Man lär sig det man behöver, ungefär så resonerar jag. Dina bilder är hur som helst väldigt fina!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, sån är jag. Super engagerad, allt eller inget. Det handlar väl inte så mycket om det tekniska idag tänker jag. Utan att möta motivet på olika sätt. Men jag förstår vad du menar. Tack snälla!

 12. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Många fina bilder. Gillar färgen på ”planket”-väggen som du har bakom solstolarna. Lyckos dig som sett en humla, det dröjer ett tag till här 15cm nysnö och -11 grader. Men äntligen har halva januari passerat. Ha en bra kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är målat i somras, så jag är övertygad om att det massas av lite med tiden. Ja vi har flera humlor och massor av blomflugor nu. Något katterna gärna jagar… Detsamma!

 13. Profilbild för Hannas krypin

  Du har verkligen gått in systematiskt och testat dig fram. Perfekt ju när man ska lära sig och hitta det som passar med det man gillar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen perfekt när en ska lära sig att se nya motiv och tolka motiven.

 14. Profilbild för Annika

  Så roligt att se detta, och hur du tänker. Just det där att inte zooma ja, att istället gå närmare. Försöker att vänja mig vid att endast fota med min 50mm. Men det är svårt. Jag går sååå gärna till mitt 18-135 istället.
  Nu ska vi se, jag gillar också bild fem bäst i första sviten. Älskar att vi får se lite av landskapet bakom.
  Du gillar inte dina foton med eukalyptusen skriver du. Jag tycker de är underbara, speciellt bilderna 4.5 o 6. Gillar ljuset och mjukheten. Alltså då menar jag de du tagit med 80mm.
  Uppskattar verkligen inlägget.
  Kram från mig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Både zooma och gå närmare funkar ju när en ska skala av innehållet i bilden. Förstår du gillar din 18-135. Jag vill också ha ett liknande, tror jag .. men inte nu. Tack snälla! Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.