bildredigering

Mina vanligaste bild­redigeringar

Jag har tidigare berättat hur viktigt (och roligt) det är med bildredigering när en som jag fotar i raw-format. Idag tänkte jag visa de vanligaste bildredigeringar jag gör. Just nu.

Hur redigeringarna görs varierar på motiv men också förmodligen över tid. Helt övertygad om att jag om ex. 6 månader kommer använda andra reglage och arbetsmetoder för mina bilder. Men just nu ser det ut så här.

När jag laddat in bilderna till Lightroom Classic, här kan du läsa om mitt arbetssätt, så är det dags för redigeringen. Den kan gå fort, men oftast låter jag den ta tid, just för att jag tycker det är så roligt!

Jag gör inte alla steg för varje enskild bild. Men oftast är det dessa redigeringar jag gör eller bedömer att de inte behöver göras.

Kompositionen

Redan i fotoögonblicket är kompositionen det som styr hur jag fotar. Men jag kan inte alltid få till 100% i kameran utan behöver justera lite i bildbehandlingen.

Beskärning

Jag beskär bilden till vad som blir den bästa komposition. Gärna stående 4×5 (gillar det formatet bäst just nu), liggande 3×2 när jag tycker det passar bättre eller till bloggheadern 2×1.

Jag beskär aldrig till något annat än bloggen. Har inga sociala kanaler att ta hänsyn till. Om jag ska printa ut en bild (till en tavla t.ex) så går jag tillbaka till Lightroom Classic och beskär en ny version till lämpligt format för just det ändamålet.

Fotat med macrot upp i ett träd. Inget zoomobjektiv så krävde beskärning.

Retuschering

Om det är något som ska retuscheras så gör jag det nu, efter beskärningen. Ofta har jag beskurit bort eventuella saker som inte ska vara med på bilden. Men det kan ju finnas något jag vill retuschera ändå. Sker inte på varje bild, snarare ganska sällan faktiskt. Men det händer och om det ska göras är det nu jag gör det.

I översta bilden ser du exempel på hur jag retuscherad för att få till en tidslös husvägg. Den retuscherade och redigerade bilden användes i inlägget om Nääs.

Mina åsikter om retuschering kan du läsa i det här inlägget.

Ljuset

Det är ingen hemlighet att ljuset är avgörande för bra bilder. Det är därför det är bra att förstå hur slutartid, bländare och Iso påverkar ljuset.

Jag underexponerar oftast något för att slippa utfrätta områden.

Jag börjar med att välja profil, oftast låter jag Adobes default stå kvar. Men det finns ju val för porträtt, landskap och andra.

Ta bort brus med AI – det är den allra första åtgärd jag gör, om jag känner det behövs. Vanligast finns behovet på landskapsbilder tycker jag. När jag använt mitt 35mm fasta objektiv behövs det ytterst sällan.

Ljus och vitbalans ändrad.
Bara justerat högdagrar och skuggor

Nästa steg är att bestämma vitbalansen, hur gul/blå bilden ska vara. Oftast tycker jag min kamera fångar den bra, så en global vitbalans ändrar jag sällan.

För att få rätt ljus i bilden så använder jag exponeringsreglaget i kombination med svärta och vita reglagen. Använder histogrammet som stöd till min egen bedömning. Vill ha de höga kurvorna i mitten men också att de går så långt ut som möjligt åt sidorna utan att det blir utfrätt. Ibland väljer jag svartvitt för att bara se det svarta och vita.

Därefter justerar jag skuggor och högdagrar, och det är inte ovanligt att jag behöver justera svärta och vita eller exponering lite igen.

Det ytterst sällan jag använder kontrastreglaget.

Alla dessa åtgärder kan jag även göra för en unik del av bilden. Då använder jag maskningsverktyget. T.ex. penseln för att måla på lite ökat ljus i ett visst område.

Färgerna

Kollar färgerna och försöker bedöma om det är någon färg som tar över, som kanske behöver mattas ner lite? Kanske det är någon färg som fått för lite styrka i sin färg? Jag använder inte mättnadsreglaget utan det som heter färgblandare i Lightroom, där finns mättnadsreglage för varje enskild färg. Det gör att jag inte behöver röra mättnaden över alla färger utan bara för just den färg jag önskar. Där kan jag även justera exponeringen för en enskild färg. Ett magiskt reglage med andra ord.

Ökat färgen på det röda
Sänkt det gröna
Sänkt det gula en aning

Det finns också något som heter färggradering, och det använder jag ibland. Särskilt för mellantonerna.

Annat

Lyster och textur kan jag dra i lite försiktigt. De kan påverka bilden väldigt mycket men ibland hjälper texturen till med att förtydliga ex pälsen så bilden upplevs lite skarpare. Ibland vill jag ha tydligare textur som t.ex. när jag tar en närbild av ett löv. Men som sagt. Försiktigt.

Ta bort dis gör jag när jag fotat genom flugnätet, som nedan t.ex. Blir ju inte skarpa och fina bilder, men med mindre dis så ser en tydligare i alla fall. Däremot kan jag använda det reglaget åt adnra hållet. Alltså öka diset, särskilt i bakgrunden (det går fint att göra inom maskning också) om den är för detaljerad.


Vinjett gör kanterna mörkare, att göra en subtil vinjett drar ögat mot mitten. Men en skarp vinjett är något annat. Så som näst sista åtgärd så lägger jag ofta en mörk vinjett på t.ex. – 10. Men det passar så klart inte på alla bilder.

Skärpa

Om skärpan ska fixas så är det den absolut sista åtgärden. Det finns fyra reglage för skärpan och det är en hel vetenskap hur de kan användas. Jag tycker oftast inte jag behöver röra skärpan för om bilden inte är skarp nog så använder jag den inte. Eller så får bilden vara som den är.

Men ibland är det kul att gå all-in med en bild och se hur den kan bli ytterligare bättre. Och om jag har en bild som jag verkligen gillar, men som behöver skärpas till, ja då gör jag det också.

Däremot görs alltid en subtil skärpning när jag exporterar bilden till jpg. Det är bara en anings skärpa, men den är viktig för att kompensera för skärpan som tappas på vägen.

Tror jag ska göra ett separat inlägg om skärpa framöver, för det finns mycket jag lärt mig om det.

Automatisk redigering

Alla bilder är jag inte så angelägen om att lägga tid på (ex. dokumentation av byggprojekt), då använder jag ibland Lightrooms automatiska redigering istället, efter att jag beskurit bilden till önskat format.

Det kan behöva finslipas lite men duger ofta som det är och när jag sparar till jpg så läggs den subtila skärpan på.

Som du förstår är redigeringen en stor del av fotograferandet och tar ofta mycket längre tid än själva fotandet. Men jag har verkligen hittat en hobby där jag får användning för min kreativitet och dessutom lär mig nytt hela tiden, vilket är viktigt för mig.

Om du redigerar får du gärna dela med dig av något tips, jag suger åt mig som en svamp!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Mina vanligaste bild­redigeringar”

 1. Profilbild för Tony

  Kul att du berättar.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressant, lite ljusare får man ju göra vissa bilder, annars lägger inte jag så mycket tid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad en lägger sin tid på är ju väldigt personligt, som det ska vara tänker jag 🙂

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Även om jag har fina bilder, så vet jag inte vad mottagaren har, många tittar i mobilen…

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Huvudsaken är ju att du är nöjd med dina bilder tänker jag.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Bildredigering är verkligen skoj, speciellt när man tittar på före – efter bilder.
  Den nya maskeringen gillar jag, men det är mycket att öva på och lära sig.
  Färgblandaren och förggradering ska jag grotta ner mig i nu i vinter. Vi har köpt ett riktigt bra papper så vi ska fixa till tre nya ”konstverk” över vår soffa….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att skriva ut egna bilder. Jag äger inte ens en skrivare faktiskt, men är lite sugen på att köpa en. Vi får se, just nu skickar jag filer online för print.

 4. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är spännande att se vad en kan göra med bilder om en lägger ner lite tid. Personligen är jag lite lat och det märks väl på de bilder jag tar. Dina är dock väldigt njutbara att titta på
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det häftigt vad som går att göra! Jag tänker att vi alla har olika intressen. Roligt du njuter av mina. Ska bli roligt att se om jag lyckades fånga det jag försökte fota när vi pratades vid 🙂 Kram

 5. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Vi jobbar rätt så lika du och jag. Ljuset här är inte alltid så lyckat, så ibland måste man ”förstärka, förbättra” för att få till en bra bild.
  Tack för intressant info, jag lärde mig lite nytt om vinjetter på kuppen !Tack!

  En fin dag med skönt solsken önskas er båda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul! Jo lite sol idag, varit ute stor del av dagen, det känns som det var längesen. Kram

 6. Profilbild för Znogge

  Kul att läsa mer om hur du redigerar dina bilder. Det är mycket att lära sig känner jag men övning ger färdighet. Tyvärr är det vanligt på Facebook att redigerade bilder har färger som inte ens ser verkliga ut. Då är det bättre att strunta i den. Dina bilder brukar ser väldigt naturliga och fina ut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är svårt att hitta lagom i de där reglagen, det är definitivt en övning. Roligt att du tycker mina bilder ser naturliga ut! Tack!

 7. Profilbild för Annika

  DET här är riktigt intressant! Tack för att du berättar!
  Redigerar själv bara med Apple. Har inte Lightroom och ej heller Photoshop.
  PS, och även LR, känns så otroligt stort och svårt att lära sig. Men jag förstår ju att det ändå är ganska likt det Apple har, i stora drag. Och du fotar i RAW, har aldrig testat det. Men jag förstår ju att man på så sätt har en helt annan frihet med sina bilder. Jag blir nyfiken att prova det, men inbillar mig att jag skulle tycka att det vore för svårt vid redigeringen. Erica, som brukar kommentera hos mig, prisar också RAW.

  Det är lite lustigt också, allt du har på svenska i ditt program har jag endast lärt mig på engelska. Så jag får tänka … hmmm … vad är detta nu?

  Jag redigerar nästan alla mina bilder som läggs ut på Insta, eller på min blogg, på ngt sätt. Förr kunde jag brassa på med ”brilliance” och ”saturation” så till den milda grad. Har slutat med det. Tänkte också på det du en gång skrev om kontraster, och jag tar det till mig. Du har så rätt.
  Jag uppskattar verkligen dina bilder, det är så roligt att komma till en blogg där det verkligen finns vackra bilder.

  Skulle vilja gå i kurs hos dig. Inser ju att jag faktiskt är lite rädd för både LR och PS, alltså att jag tror att det för svårt. Men är säker på att jag skulle älska det också så fort jag lärt mig. Det är så ofta jag kan tänka att jag skulle vilja ta bort ngt, eller ngt jag inte riktigt kan.

  TACK för detta, och förlåt min uppsats till kommentar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så kul du gillar Annika! Det är kraftfulla program, men fördelen är ju att inte behöver lära sig allt utan tar det i etapper. I raw-format så måste en redigera. Eftersom det inte är automatiskt redigerat av kameran, vilket det är när du får en jpg. Vad roligt att du är försiktig med kontraster. Vad glad jag blir för att du gillar att komma hit och uppskattar mina bilder. Det värmer!
   Jag använder knappt PS längre sen jag lärde mig mer om LR. Vi kan ta en zoom dejt så visar jag lite hur jag jobbar i LR.

   1. Profilbild för Annika

    Ja Anna, när jag skaffat ny dator och installerat LR (du tycker jag ska skaffa det istället för PS alltså?) så vill jag gärna ta en zoom. Älskar att du berättar sånt här. Jag vet att alla säkert inte tycker det är speciellt kul. MEN jag gör det, och jag uppskattar att du faktiskt skriver om det. Det är du och Erica som skriver bra och initierat om sånt här. I dagsläget kan jag inte ladda ner något program på den här gamla brontosaurusen till dator. Så jag får vackert köra Apples eget program till dess. Men fortsätt att ibland skriva om ren fototeknik. JAG uppskattar det massor!!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag skriver gärna om sånt jag lär mig, så det lär absolut komma mer. Bara hojta om du vill zooma.

 8. Profilbild för Marianne

  Redigering är en hel vetenskap, kul att se allt en kan göra med ett foto. Jag som inte ens kan lära mej kameran blir väldigt imponerad 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen det är det verkligen. Fokusera du på kameran först 🙂 Kram

 9. Profilbild för Mamma C

  Alltid kul att se hur andra fixar till sina bilder.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillade detta inlägget!

 10. Profilbild för Madde

  Vill så gärna lära mig redigering, men det är rena grekiskan för mig 🙂 Hade jag inte jobbat som jag gör hade jag gått på en kurs.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bra att börja med en kurs. Och det kräver ju prioritering och tid.

 11. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Inte underligt att du har så fina bilder när du har lärt dig så mycket och vet hur du ska hantera ett redigeringsprogram. Lite sugen blir jag på att skaffa något bättre än den enkla bildredigerare som är förinstallerad. Särskilt nu när den har förändrats till det sämre. Men som med så mycket annat så har jag en lång startsträcka innan jag kommer mig för att lära mig något nytt så vi får väl se hur det blir. Till dess får jag imponeras av dig och andra som engagerar er mer i era bilder.
  Kram

 12. Profilbild för Susjos

  Du är verkligen duktig på att redigera dina foton, läckert!
  Ha det gott!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Hej, du fotar så mycket mer avancerat än jag, men jag känner igen begreppen förstås. jag använder bildregigeringsprogrammet Pixlr när jag redigerar bilder. Har inte proffsvarianten utan den enkla, den betalar jag typ tjugo kronor i månaden för, överkomligt. Jag har ju vissa problem med inlärning på gamla dar pga min hjärnskada så när jag väl inpräntat något i skallen då behåller jag det istället för att försöka lära mig nya program för det orkar min hjärna inte med. Mycket kan man göra med små medel och jag tycker det är jätteroligt att fixa med foton. Tyvärr är det fel årstid nu, motiven utomhus lockar verkligen inte till fotografering, dessutom regnar det dagligen och kameran blir blöt.Du har det bättre förspänt med fina dagar året om

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Pixlr har jag använt tidigare. Jag betalar 120,-/mån för både PS och LRC, så det tycker jag är ett bra pris också. Det är väl jättebra du har ett program du kan, så slipper du lära dig något nytt. Visst har vi bättre väder här, nu är dessutom solen tillbaka efter en för lång ( i mitt tycke) period av regn. Men det behövdes så bara att gilla läget.

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.