Namnen på mina porslinsblommor (hoya)

Jag har ju tidigare visat bilder och pratat om mina porslinsblommor. Nu tycker jag det är dags att försöka hitta vad de heter! Jag har letat på flera olika sidor och kommit fram till följande, som jag inte alls är 100% säker på, så om DU vet, hjälp mig gärna!

Hoya Fungii el Hoya Carnosa, Jag fick denna rotade stickling av en mycket god vän för några år sedan. Hon hade fått den från sin mormor (tror jag det var) och moderplantan är över 100 år gammal och lever fortfarande! Just nu har jag en utslagen klase och tre klasar med knoppar samt en liten plutt på gång på denna planta som står i ett sydvästfönster med sol på eftermiddagarna. (Edit. efter att jag fått proffshjälp, se kommentarerna)

Hoya Lanceolata (Hoya Bella) detta var den lättaste att artbestämma, eftersom bladen är så annorlunda mot de andra hoyorna. Dessutom är blomman enkel att identifiera. Denna växt fick vi som lycka till-blomma när vi startade firman. Den står i ett skyddat västerfönster och utsätts aldrig för direkt sol. Just nu har jag två blommande klasar och en med stora knoppar samt fem st. med pytteknoppar.

Hoya pubicalyx el. Hoya Carnosa eller jag har ingen aning faktiskt… Jag kan på tok för lite om Hoyor för att jag ska kunna bestämma vilken detta är. Här behöver jag DIN hjälp! Otroligt vacker och jag hade olika färger på blomklasarna i våras! Just nu har jag ingen klase som blommar, utan bara en klase med knoppar. Visar både blommor och klasar nedan. Denna blomma står i ett söderfönster, men jag skyddar med persienn de varmaste dagarna.  (Edit. efter att jag fått proffshjälp, se kommentarerna)

Publicerat:

i:

15 svar till ”Namnen på mina porslinsblommor (hoya)”

 1. Profilbild för Tabergstösen
  Tabergstösen

  Åh så måna fina porslingsblommor du har! De är verkligen speciella. Jag har inga själv men både mamma och svärmor har. Ha en bra måndag, kram!

 2. Profilbild för CCC

  Oj, finns det så många sorter! måste kolla vilken jag har! Tror det är den förste du visade. Ha en bra dag!

 3. Profilbild för Styggalillaloppan

  Jättefina hoyor frun har …

 4. Profilbild för Sanna

  Vilka vackra blommor! Kan tyvärr inte hjälpa dig med artbestämning, hehe… Men du kanske kan hjälpa mig med mina uteblommor, som fått problem? Det är en hängpetunia(?) vars blad blivit alldeles ”mjöliga” och grå, innan de vissnar. (Annars blommar den fint.) Vad göra?

  Härlig bild på guddottern nedan=)

  Kram, kram

 5. Profilbild för Lotta

  Så fina porslinsblommor du har, du måste ha ”gröna fingrar”!! Kan tyvärr inte hjälpa dig med sorterna, visste inte ens att det fanns så många olika, jag har bara en som växer i ett högt glasrör/vas och som jag faktiskt fått att blomma två gånger nu och det är jätte kul när man lyckas, men den är inte helt lik någon av de du visar, bladen är mindre och ”krulliga”??
  Ha en avkopplande dag i regnet!
  Lotta

 6. Profilbild för Maria

  den sista är en pubicalyx av nått slag. det kan jag svära på även om bladen i bakgrunden är lite suddiga så ser de typiska ut (avlånga, silvriga)
  Kanske en ”siver pink” eftersom de är rätt vanliga
  skulle nästan gissa på fungii på den översta? Men där är jag väldigt osäker…
  Du får väl bli medlem på http://www.hoyaforumet.se ? Det är en faaaaaaarlig hobby för rätt som det är så vill man bara ha mer! Jag har tolv olika sorter – i det här rummet … o så små rackare på tillväxt i hela huset *s*

 7. Profilbild för Erica

  WOW – tjusiga! Är de lättskötta? Har inga gröna fingrar…

 8. Profilbild för annette

  Så helt underbara! Visste inte att det fanns så många, vad kul att veta namnen på dessa, själv är jag urdålig på namn vad gäller blommor.

  Ha det så bra //annette

 9. Profilbild för Lotta

  Oh va fina Hoyor…tyvärr kan inte ens en florist alla latinska namn ”sorry” men många;)
  Va kul att du gjort chicagoblandning. är det exakt samma recept? kul gåbortpresent som du sa! Kram Lotta

 10. Profilbild för Anna

  Tösen – tack! be dem ge dig några sticklingar vettja!
  CCC – ja det finns jättemånga olika sorter, har du hunnit kolla vilken du har än?
  Loppan – tack stumpan
  CCC – njae.. tror inte jag åker typ 5-6 mil för att köpa sticklingar
  Sanna – kan det vara mjöldagg tro? Jag lägger en länk i en kommentar hos dig.
  Lotta – åh det kanske är en Hoya Compacta du har.. kommer in till dig…
  Maria – tack, toppen kul att du kunde hjälpa mig, får editera inlägget lite förstår jag
  Erica – jag brukar inte vara duktig på krukväxter.. bara växter ute, men dessa är så lättskötta eftersom det är bra om de torkar ut emellanåt
  Annette – jag är oxå dålig på namn faktiskt
  Lotta – det är lugnt, du kan säkert mer om snittblommor! Vet inte om det var exakt samma recept, men det var likt i alla fall. Kram

 11. Profilbild för Eva-Lena
  Eva-Lena

  Wow vilka fina blommor, visade dom för kollegorna på jobbet dom blev jätteavundsjuka
  Kramis
  E-L o P som nu har börjat jobba igen (fast det regnar här så det gör inget)
  London var fantastiskt men fruktansvärt varmt.

 12. Profilbild för huga

  Jösses vilka vackra blomor!! är det en sån du skickat???
  björnbär har hon åxå….det är mums!
  go helg på sig!

 13. Profilbild för Anna

  E-L – ja de är väldigt fina faktiskt. Förstår att London var ”great”.
  Huga – Ja det är såna jag tagit sticklingar på till dig, men de gror inte än… håller tummarna!

 14. Profilbild för Dorit Grobgeld
  Dorit Grobgeld

  jag är djupt imponerad av dina fantastiska hoyor. De ger mig en uppmuntringskänsla. Jag har en massa hoyor men alla kan jag inte namnen på och inte heller vet jag om jag kan driva dem i blom än.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.