Närbilder är min grej

Ja, alltså jag tror det i alla fall. Därför har jag investerat i ett makro-objektiv till min systemkamera och i måndags kom leveransen!

Det är fantastiskt roligt att fota med det nya objektivt – så klart har jag redan börjat, men vet inte riktigt vad jag sysslar med än. Lärorikt och svårt, alltså en ordentlig utmaning men samtidigt så spännande.

Jag älskar när det bara är skärpa på en liten del av bilden. Och ju närmare motivet jag kan avbilda desto lyckligare blir jag. I makrofoto är det bra att kunna jobba med manuell fokus och det har jag ju tränat på men har mycket kvar där också. Kan du gissa vad översta bilden är för något? Svar längst ner i inlägget.

Fujifilm Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro

Eftersom jag har en Fujifilm kamera så har jag köpt ett Fujifilm objektiv. Är för okunnig och osäker för att köpa ett 3-parts objektiv.

Det är ett tungt objektiv vilket gör allt ännu mer spännande eftersom jag samtidigt ska försöka hålla still så skärpan blir bra. Ett stativ kanske jag investerar i också framöver. En sak i taget. Ett steg i taget. En bild i taget.

Fujifilm macroobjektiv
Kameran utrustad med mya objektivet, det gamla bredvid

Blommor och bin

Fokus tror jag blir blommor och bin (och andra insekter). Men jag kommer testa fota allt möjligt med mitt nya objektiv. Nu har jag ett fast 80mm (detta makro) och ett fast 35mm (som jag använt sen jag började med systemkameran igen) samt standardgluggen 18-55mm (som jag aldrig använder).

Hade lyxen att få prova två zoom-objektiv nyligen, det var riktigt kul. En annan gång kanske det blir något sådant. Nu har jag ett par väldigt olika objektiv, båda med fasta brännvidder, som jag kan leka med.

Den allra första macro bilden

Hoppas du kommer gilla makrobilderna jag delar med mig av (de på frimärken i gårdagens inlägg var ju bara en liten test), de lär bli en hel del om jag känner mig själv rätt.

Översta bilden är malda kaffekorn, som jag råkade spilla på skärbrädan, i ljuset av kvällssolen som lyser in.

Publicerat:

i:

,

40 svar till ”Närbilder är min grej”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Oh, så skoj med ett makro!
  Jag har ett Tamron 90 mm, men tyvärr används det lite för sällan. Jag har tänkt det ska bli ändring på det nu när det börjar knoppas och blomma ute.
  Det ska bli skoj att följa dina framsteg med objektivet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju lite lättare att motiveras med makrofoto när en kan krypa på marken 🙂 Det är så roligt, men satan i gatan vad batteri det suger!

 2. Profilbild för Anita

  Grattis till ditt nya objektiv. Jag har ett fast 100 mm macro som jag snart hoppas kunna ta med mig ut i vårbackarna och fota blåsippor med. Nu börjar det blomma i uterummet också så då kommer det till användning där. Det är en härlig värld, macrovärlden, välkommen till den.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anita! Det är verkligen roligt och jag ser fram emot dina bilder från när du krupit omkring i vårbackarna och från uterummet!

 3. Profilbild för Sol Sanna
  Sol Sanna

  Ååååh jisses så roligt!!
  Jag fotade mycket förr och makro-foto är min absoluta favorit! Detta var dock innan digitaliseringen och tyvärr hängde jag inte med i svängarna där, det där med digitalkameror är ju en hel djungel och nu känner jag mig så hjälplöst okunnig och efter så jag har helt lagt ner. Fotar lite skruttigt med mobilkameran bara. Det är så sorgligt, men jag kan inte riktigt motivera för mig själv att köpa en svindyr kamera och sen inte använda bilderna till något. (Vi renoverar också hus i Pt och det finns så otroligt många andra roliga och nödvändiga hål att stoppa slantarna i… för att inte tala om att lägga tiden på :p)
  Jag ser verkligen fram emot att se mer av dina bilder framöver! Tack för att du delar med dig

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så att fotandet både kostar och tar tid. Jag har inte prioriterat det förrän nu, har velat göra detta under så många år, så äntligen är jag mitt i det. Så härligt! Förstår dina tankar mycket väl. Allt har liksom sin tid. Kanske din kommer åter 🙂

 4. Profilbild för Znogge

  Visst är det roligt att fotografera med ett makroobjektiv. Tyvärr använder jag mitt för sällan så det måste bli ändring på det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske det dyker upp lite makrobilder på din blogg framöver då 🙂

   1. Profilbild för znogge

    Det borde det verkligen göra för jag måste skärpa mig på den fronten!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Det ser jag fram emot!

 5. Profilbild för Åke

  Jag gissade på en chokladbit av ngt slag. Går man djupt in i motivet med just macro så vet man ju inte 🙂 På blommor blir det ju överlägset vackert. Härlig bild på blomman. Nu blev jag lockat till att damma av mitt 80 mm, tack för inspirationen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att jag kan inspirera dig Åke! Hoppas du hittar en massa kul motiv. Tack!

 6. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Oj! Jag trodde det var tunna choklad bitar (typ Noblesse, men avlånga) som hamnat i oordning.
  Sååå vacker blomma som avslutning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt svårt att se vad det är när det är så förstorat 🙂 Ja, älskar den busken och det gör bina med!

 7. Profilbild för Tove

  Halleluja säger en detaljfrälst – när en kan komma riktigt nära och få bilder som en inte helt vet – jo fotografen vet ju.
  Kvister i knopp på ett Finnkrisp knäckebröd var min tanke direkt jag såg bilden.
  Lycka till med utmaningen som kommer gå fint – du gillar skapa och har huvudet med dig 👍 Bildglädjen har inga gränser – eller få!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då hoppas jag du kommer få se många detaljer här framöver. Ja skapa är roligt, det här är så roligt. Äntligen! Som jag längtat att kunna gå all in med fotograferingen.

 8. Profilbild för Ingrid

  Det blir spännande att se vad ditt makroobjektiv kan åstadkomma.
  Lycka till!

 9. Profilbild för Marianne

  Så fint med närbilder på blommor och insekter. Jag tycker att jag var åt rätt håll med gissningen, det var nästan något ätbart, jag gissade på en sån där chokladbars eller liknande, såg i kommentarerna att det var fler gissningar på choklad, färgen på skärbrädan lurades 🙂
  Kan ingen sparka mej i baken så jag tar tag i att lära mej kameran?!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kunde absolut varit choklad, älskar ju det! *sparkar dig i baken*
   Jag har prioriterat annat i så många år, jag har velat ha både tid och lust att välja fotograferingen framför annat. Nu gör jag det! Äntligen!

 10. Profilbild för Kraka

  Det är fascinerande med fokuserade närbilder. Jag går gärna på fotoutställningar, men just nu har jag inte tid att satsa på fotografering. Däremot har jag planer på att köpa en mindre, alltså lättare, kamera än den jag har. Jag vill ha en systemkamera, men en som inte väger så mycket. Hoppas komma till skott med inköpet till sommaren så jag kan prova om jag tänkt rätt innan mina två höstresor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tydligen är min systemkamera en lätt variant (jag har dålig koll, men det är vad jag fått höra). Väldigt nöjd med den iaf. Hoppas du hittar vad du söker!

 11. Profilbild för JoY

  Visst är det roligt med macro, nu blir jag sugen på att se över min kamera. Lycka till med bilderna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att kunna inspirera dig. Tack!

 12. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  Fint! 🙂

 13. Profilbild för Micke

  Fick skrolla ner direkt där, malda kaffekorn, riktigt bra fotat där.
  Har bara originalobjektivet här och ett zoomobjektiv, tror jag det heter, för övervakning av parkeringsdäcket. 😉
  Nån gång ska jag väl bege mig ut och fota med den.

  Lycka till med fotandet nu, ser fram emot resultaten med nya objektivet. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Hoppas du inspireras att komma igång med fotandet du med.

 14. Profilbild för Barbro

  En kul tid, den där macro-perioden jag hade.
  Efter den kom långzooms-perioden. Perfekt när vi streetfotade och fokuserade på människor. På så sätt kom vi inte för nära.

  Ser fram emot alla dina macro-bilder Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan tänka mig det går i vågor med olika objektiv. Har precis varit ute och fotat i trädgården. Nu lek i Lightroom och se hur bra/dåligt det blev 🙂

 15. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så roligt Anna! Makro är kul!
  Första fotot trodde jag att handlade om rost av något slag.
  Andra fotot är underbart!
  Nu ser jag framemot att få se mera av makrobilder här inne hos dig!
  Jodå, vi fick en fin dag med tanke på din förhoppning i mitt kommentarsfält!
  Hoppas ni fick detsamma!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är jättekul! Det kommer mera makro, mycket bilder blir det när en leker 🙂 Vad bra ni hade en skön dag, det hade jag med, jobb i trädgården hela dagen. Kram

 16. Profilbild för LillaSyster

  Urläcker bild. Det är bara att fortsätta att leka, brukar vara bästa sättet att lära sig! Ha nu en ny inspirerande fotovecka!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag leker på riktigt bra tycker jag 🙂

 17. Profilbild för Cathinka

  Galet kul med macro! Kan varmt rekommendera Anna Ulmestrands kurser/föreläsningar på Moderskeppet. Grymt inspirerande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så himla kul! Dem har jag redan sett 🙂 Har nog sett alla fotokurser där nu tror jag.

 18. Profilbild för Anki

  Kan bara hålla med – macrofoto är verkligen roligt! Grattis till nya objektivet! Snygg blomsterbild och likaså det med kaffet på skärbrädan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anki, det är jättekul!

 19. Profilbild för Hanneles bokparadis

  lite blommor kan jag fota, räcker bra att känna igen dem 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte lätt att känna igen allt, har en app jag använder för identifiering.

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
Fair
06:5718:30 WET
OnsTorFreLörSön
18°C / 9°C
12°C / 6°C
14°C / 9°C
12°C / 7°C
13°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.