kattmatare

Ökad frihet med kattmatare

Vi värdesätter vår frihet väldigt högt och det var dags att ta bort anpassningarna efter katternas mattider.

Innan kattmataren köptes så fick de mat två gånger per dag, mjukmat och så mycket torrfoder de ville ha. När de ätit upp tog jag undan det. Kl. 7.30 och 17.30 var tiderna som vi behövde vara hemma för att hålla rutinen. Med kattmataren så behöver vi inte tänka på några tider alls!

Först var jag inställd på att köpa en kattmatare som styrs av deras chip, så andra katter inte kan komma och sno någon mat. Men det finns ingen (verkar det som) som också har en timer.

Så jag valde istället att köpa en kattmatare för torrfoder med de här funktionerna:

 • kunna ställa in flera måltider per dygn med en timer
 • kunna välja portionsstorlek för varje enskild måltid
 • batteridriven med indikation på när det börjar ta slut
 • två skålar med varsitt påfyllnadsrör (så maten blir jämnare fördelat)

Eftersom de enbart får torrfoder numera (bortsett från när jag har lust att skämma bort dem lite) så har jag gått över till torrfoder med blandade färger och smaker, två olika varianter som jag blandar. Köper det på PingoDoce.

Matmängd

Det går ju att köpa finfoder men det är vi inte beredda att göra. De jagar och äter allt möjligt i trädgården, så de får en varierad kost och med fodret så vet vi att de får i sig mat minst 4 ggr/dag. Katter gillar att äta ofta har jag läst.

En portion för maskinen är 6 gram. På morgonen får de 3 portioner, (alltså 18 gram), sedan kl 10.30 får de ytterligare en portion (6 gram). Halv sex får de 2 portioner och sedan vid halv nio ytterligare en portion. Nattetid serverar vi ingen mat.

Totalt får de med andra ord 42 gram var via kattmataren, fodret rekommenderar 55 gram per dag för en 2-3 kg katt. Vet inte alls vad våra väger.. men eftersom de inte alltid äter upp fodret och vi ser att de tar sig mellanmål av både det ena och det andra så verkar vi ha hittat rätt nivå på fodret. De är varken tjocka eller magra.

Vi vill inte låta maskinen ge dem för stora portioner för det är viktigt att de äter upp annars kan det locka till sig andra katter som stryker förbi. Hellre att jag sticker till dem lite extra mjukmat här och där, helt utan rutin eller fasta tider, när jag ser att de inte lyckats jaga sig mätta eller att jag ser att de blivit lite tunnare.

Anpassningen

De anpassade sig väldigt snabbt till maskinen. Jag har spelat in ”Assi, Sombri, nu är det mat!” och det ropar maskinen ut tre gånger innan den släpper ut maten i metallskålarna. I början var det lite läskigt både med att höra min röst utan att se mig, och sen det ganska höga ljudet när maten föll ut. Men nu är de inte rädda längre och de missar inte någon måltid. Det händer att de inte äter upp och är vi hemma går vi ut och tar bort det som de lämnat. Vi har anpassat mängderna efter vad de äter, det var större portioner när vi började. Tror också att väder och årstid påverkar hur mycket foder som behövs, så inställningarna får säkerligen justeras lite över året. Maskinen är lätt att ställa in.

Vi har ställt maskinen på en gummimatta och ställt den under deras hus. Så de kan inte välta den med sina lekar där de springer fram och tillbaka och jagar varandra på balkongen.

Färskt vatten har de alltid tillgång till, både på balkongen, i vattenfatet för insekter som står i planteringen framför huset och de båda fågelbaden, vilka de med lätthet hoppar upp på.

Det funkar jättebra och vi känner en stor trygghet i att veta att de får mat (även om de skulle klara sig utmärkt utan nån dag) när vi är borta. Så i veckan drog vi iväg och träffade vänner i Algarve och sov på hotell, utan kattvakt. Vi behöver inte planera in andra aktiviteter efter katternas behov utan kan vara borta hela dagar och sena kvällar om vi vill.

Skulle vi vara borta flera dagar vill vi så klart att någon tittar till dem emellanåt, men även det kan ju numera göras när det passar kattvakten istället för att göras på bestämda tider.

Detta känns som en väldigt bra investering för vår frihet och för katternas välmående. Maskinen & gummimattan kostade €110,- på Amazon.

Publicerat:

i:

38 svar till ”Ökad frihet med kattmatare”

 1. Profilbild för Marianne

  Ja, det verkar vara en riktigt bra investering, att det finns till hästar och kossor visste jag men inte till hund(?) och katt.
  En blir ju väldigt bunden när en har djur så denna underlättar ju mycket.
  Är det två skålar som det kommer mat i samtidigt?
  Kunde du slappna av helt när ni var borta? 😉
  Ha en fin dag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det funkar väldigt bra och ja, det är två skålar som det kommer mat till samtidigt. Ja, faktiskt kunde jag det, har ju sett hur väl det fungerat när vi varit hemma. Tack detsamma! Kram

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Helt klart väl investerade pengar. Lyckliga katter ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker jag också! Vi vill tro de är lyckliga 🙂

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kattmatare med chip har jag inte hört talas om, bra.
  När sonen borta bara någon natt, stannade utekatten ute hemmavid, jag promenerade dit på morgon och kolla maten (som var gömd så hon kunde hitta). Missen väntade på att jag skulle komma, fast klockan kunde hon ju inte 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fint att du kan vara kattvakt och hålla lite koll. Våra verkar kunna klockan.. 🙂 För de är ute och flänger men när det börjar närma sig matdags så sitter de på balkongen och väntar.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Katter är ju nattdjur… sonens katt äter på natten 🙂

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det gör våra också, men bara det de fångar. Fodret får de på morgonen och sedan på em/kväll.

 4. Profilbild för Anette

  Vilken bra investering. Skönt för er arr inte vara så bundna utan kunna göra små resor utan större planering.
  Katter är duktiga på att klara sig lite på egen hand men de kan förstås inte lämnas vind för våg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi tycker det, att få ha vår frihet känns viktigt och det här funkar utmärkt!

 5. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Jag säger bara det, wow vilka smarta uppfinningar det finns! Vilket fint jobb ni gör som har tagit hand om dessa två katter. En stor insats som ni får 1000 tillbaks av! Mysigt sällskap!

  Fin lördag till dig! Här blir det strax Melodikrysset.

  KRAMAR Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Väldigt glada för den här uppfinningen. Vi har det fint tillsammans alla fyra. Härligt med Melodikrysset, det lyssnade vi på varje vecka under några år. Kram

 6. Profilbild för Znogge

  Tänk vad som finns att köpa numera! Det låter väldigt klokt att inte ge för stora portioner. Äter de inte upp lär traktens andra katter snart hitta dit också. Praktisk och vettig investering som ger er en frihet. Sedan förstår jag att ni vill att någon ska titta till dem när ni är iväg. Tillsynen är nog så viktig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra grej verkligen. Precis så tänker vi och vi vill inte locka hit fler. Ja är vi borta mer än en natt så kollar granne gärna till dem.

 7. Profilbild för Mamma C

  Det verkar som en toppenbra investering som du gjort till era katter.
  Ha en bra lördag. Här är det mulet idag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det funkar förvånansvärt bra faktiskt 🙂 Detsamma, mulet här med, men varmt, ska regna i veckan. Kram

 8. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Skönt med den katt”vakts-mataren”. Nu kan ni röra på er som ni vill…toppen!

  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt, en smidig lösning. Kram!

 9. Profilbild för Micke

  En sådan hade varit fint att ha här hemma och en med vatten, hade ju underlättat tillvaron lite men vi är ju nästan aldrig borta förstås…men jag vill ha en ändå. 😉

  Här får de mestadels torrfoder också men ibland belönar vi dem med lite våtfoder också, ett par ggr i månaden.

  Ha nu en fin lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår att ”villhöver” slog till 🙂 Det är roligt att få skämma bort dem lite emellanåt. Tack detsamma!

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Matautomat är verkligen en bra uppfinning. Det hade vi även på den tiden vi hade katt i Varnhem även om de på den tiden inte var så moderna med dosering och timer. Vår katt som tillbringade merparten av sommaren ute hade korg, mat och vatten i garaget och en snäll granne som tittade till honom och fyllde på.
  Jag tror era pälsklingar har ett riktigt fint nattliv!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra tycker vi (och katterna). Vi tror också de har ett bra kattliv (och nattliv) 😀

 11. Profilbild för Tony - KulTur i Natur
  Tony – KulTur i Natur

  Så himla smart.

 12. Profilbild för Barbro

  Instämmer med Tony – så himla smart! 👍

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad smidigt med en matmatare som kan ställas in på det sättet. Jag har bara sett de som öppnas när rätt chip dyker upp men det här ger ju er väldigt mycket mer frihet. En superbra investering som kanske fler borde fundera på. Jag tänker mest på min yngsta dotter och hennes mans två katter. När de åker bort måste min andra dotter gå dit två gånger varje dag så det här ska jag rekommendera. Självklart går hon dit även för att gosa massor men kanske skulle det räcka med en gång per dag.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att kunna inspirera! Vi är väldigt nöjda och det känns som katterna är det också 🙂 Kram

 14. Profilbild för Paula Merio

  När jag läste rubriken så trodde jag att ni fixat ett avtal med någon granne som kommer o matar om ni inte är hemma! Jag hade ingen aning om att det ens fanns dylika maskiner! Det verkar ju fungera helt suveränt! På tal om katter fick jag ett foto idag på mina kattsyskon som fick flytta ut på landet i samband med att jag flyttade till Falun. De har det så himla bra där med en hel hög stora pyreneiska mastiffer att busa med

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har en granne som gärna ser efter våra katter när vi är borta. Men nu kan vi vara mer fria även under dagen utan att deras rutiner ruckas. Och sova borta en natt utan att tillsyn krävs. Vad fint du fick en bild på dina pälsklingar, att du fortfarande får vara lite delaktiga i deras liv måste kännas underbart!

 15. Profilbild för Sara i Barcelona

  Wow! Vilken smart ide 😀 Hade aldrig hört talas om en sån faktiskt, men jag har ju inte katt heller 🙂 Väldigt smidigt att kunna lämna ett par dagar så och så gulligt med din röst 🙂 Med hund skulle det ju aldrig vara ett alternativ förstås men verkligen bra lösning för katt <3 Hoppas ni hade det härligt i Algarve! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, det tycker jag med! Tänkte först att det var en onödig funktion med min röst, men det är jättebra, för då hör de mig även om de inte är på balkongen. Kram!

 16. Profilbild för Anita

  Tänk så mycket smarta saker som finns att köpa. Den där verkar ju väldigt bra. Och att du till och med kan spela in din röst. Så skönt för er, då har ni lite mer frihet att ut och åka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu har vi en större frihet igen!

 17. Profilbild för Karen
  Karen

  Such a great decision. Otherwise we may not have been able to spend such lovely time with you on the Algarve. <3

 18. Profilbild för Susjos

  Vilken smart grej! Perfekt ju om ni åker bort. Kul att den funkar fint 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den är toppenbra!

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
33°C / 15°C
36°C / 17°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.