Rawfoodpizza

Rawfoodpizza

Att göra en rawfoodpizza är inte riktigt samma snabbmat som att sticka iväg och köpa en pizza på pizzerian.

Men med lite planering går det snabbt att slänga ihop när man väl ska äta. Och det är värt planeringen, för den här är grymt god och godare till ett glas rött än vad köpepizzan är. Variera fyllningen efter egen smak, här kommer min favorit.

2-4 portioner

Ingredienser

Botten

  • 2 gula linfrön
  • 1 ½ dl groddat bovete (måste alltså planeras ordentligt innan)
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk torkad timjan
  • ½ tsk salt

Fyllning

  • pesto
  • rödlök
  • paprika
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tamari
  • pinjenötsost
  • ruccola
  • körsbärstomater
  • svarta oliver
  • soltorkade tomater

Gör så här

Förberedelser

Det första du måste göra (morgonen innan) är att blötlägga och sedan grodda bovetet.

Blötlägg linfröna i dubbelt så mycket vatten kvällen innan. På morgonen kör du alla ingredienser till botten i din matberedare, till en kladdig smet. Bred ut smeten jämt på ett bakplåtspapper och ställ i ugnen i 45 grader med ett par cm öppen lucka tills botten har torkat men inte är kladdig. Hur lång tid det tar beror på ugn och hur stor plåt du har. När översidan är lagom torr, så vänder du på degen och drar bort bakplåtspappret och ställer in i ugnen igen för att torka klart. Botten ska inte vara som knäckebröd utan mer som konsistensen hos tunnbröd tycker jag.

Lägg paprika och rödlök i marinad av tamari och olja. Knåda in ordentligt och ställ sedan åt sidan.

Gör peston om du inte redan har en burk i kylen.

Gör pinjenötsosten om du inte redan har en burk av den i kylen.

Dags att äta

Nu är det dags att äta! Skär botten i de storlekar du vill ha på pizzan. Börja med ett lager pinjenötsost, ganska generöst. Lägg ett jämt lager med ruccolasallad över osten, sedan på med skivade körsbärstomater och de hackade solrostorkade tomaterna. Toppa med svarta oliver och pestoklickar. Ibland lägger jag även ett lager med hemmagjord tomatsås på osten innan jag lägger på fyllningen. Prova dig fram till din favorit!

Serveras med fördel med ett glas rödvin!

 

 

Publicerat:

i:

Translate »