redigera fågelbilder

Redigering av fågelbilder

Före- & efterbilder av min redigering av fågelbilder. När jag hade berättat om att jag lärt mig mer om mitt teleobjektiv så fick jag lust att använda det igen, så en timme på verandan resulterade i ett gäng med ”dåliga” bilder. Blev faktiskt inte nöjd med någon av dem.

Men så blev jag påmind om brusreduceringen som finns i LightRoom Classic och gick igenom bilderna på nytt. Slänger ju inget om det inte är uppenbart kasst (linskyddet på, motiv osynligt etc.) så tog ett nytt tag och valde faktiskt ut några bilder på de olika fåglarna jag försökt fånga.

Original kontra slutresultat

Duktiga fotografer visar sällan sina originalbilder, men i utbildningssyfte så har jag sett en del. Och det är inte bara jag som har en ”dålig” bild som jag sedan skapar något bra utav. Att fotografera är en konst, att se motivet och att sedan redigera det till något intressant. Var en drar gränsen tycker jag är upp till var och en, men att de flesta fotografer redigerar och retuscherar sina bilder kan en nog räkna med. Hur mycket varierar så klart, men de där bilderna som knockar dig – de är definitivt redigerade på något sätt. Jag har vissa regler som styr mig och du kan läsa om det i ett tidigare inlägg.

Egentligen spelar ju originalbilden ingen roll, så varför visa den egentligen kan en undra. Och jag håller med, jag förstår absolut varför originalbilderna normalt inte visas.. Men för mig som håller på att lära mig så var det väldigt bra att få se att även etablerade fotografer har ”dåliga” original, som mina, att bilderna inte är körda för att det ser ut så från början. Ibland behövs nästan ingen redigering alls men det händer att det behövs mer, som med dessa bilder jag visar idag.

Svarthätta

Som betraktare så är det ju slutresultatet som är intressant. Inte hur konstverket (bilden, tavlan, skulpturen..) blev till. Tänker att en konstnär är intresserade av hur en annan konstnärs tavla blivit till och att det är fotografer som nördar in sig på arbetet bakom bilden.

Samtidigt tycker jag det är intressant med hur många ”förlorade” bilder som kanske skulle kunna räddas genom arbete med bildredigering.

Så idag är jag helt transparent med originalbild och slutresultat med de fågelbilder jag valde ut! Och anledningen är dels att jag inte har något behov av att mina betraktare ska minnas rätt bild eftersom jag inte är en professionell fotograf och dels att jag hoppas det kan inspirera någon att lära sig lite mer om redigering.

Och – jag fotar alltså i raw – så mina ”dåliga bilder” är väldigt mycket sämre än de som fotas i jpg där kameran/telefonen gör automatisk redigering direkt. Den redigeringen har inte mina raw-bilder. Lägger med skillnaderna nedan för att förtydliga.

Min redigering av fågelbilderna

Mina bilder beskärs i princip alltid, ofta bara lite grann, men i det här fallet är det ganska mycket eftersom fåglarna är långt bort, ca 20-50 meter bort. Och alla bilderna är fotade i liggande format (vilket det oftast blir när kameran är monterad på stativet) och så har jag beskurit dem till stående.

Jag har använt Lightroom Classics brusreducering på alla bilderna och det är tack vare den som jag ens får till ett bra slutresultat, så tack för påminnelsen Christina!

Vitbalans, ljus och färger justeras, i det här fallet ofta med maskning då jag inte vill att redigeringarna ska ske på hela bilden utan bara utvalda delar. Skärpa har jag också använt lite grann, men bara det som finns i Lightroom, jag glömde ärligt talat bort att göra det i Photoshop, som gör det jobbet bättre.

Det var en molnig dag när jag fotade så jag gjorde även något jag bara sett information om tidigare, men aldrig provat. Jag bytte himlen! Det är inte alltid så att en ny himmel blir bättre, vilket är tydligt i mina exempel, men vill ändå visa vad som går att göra.

Så den första bilden är originalet, helt oredigerad, sedan kommer en bild där jag gjort redigeringarna men inte bytt himlen och på den sista bilden är slutresultatet med nya himlen och ytterligare några justeringar med färger på grund av nya bakgrunden.

Stare på elkabel

Turkduva på elstolpe

Blåskata på elkabel

Duva på kabel

Gransångare i flaskborsten

Redigering av fågelbilder

Talgoxar i flaskborsten

Redigering av fågelbilder

Ta eller göra en bild

Jag måste faktiskt säga att efter timmarna med redigering av de här bilderna så inser jag att jag även kan fotografera på längre avstånd och ändå få till ganska bra bilder på fåglarna. Teleobjektivet levererade ju!

Att få till bra bilder är inte bara att se och fånga motivet, det krävs också en hel del arbete vid framkallningen.

Det handlar inte bara om att ”ta en bild” för oss som har det som hobby eller jobb. Med kameran så tar jag bilden, men i efterbehandlingen, redigeringen, så gör jag bilden. Skapar det slutresultat som jag gillar.

Hoppas dagens inlägg gett dig lite nya insikter om fotokonsten så som den ser ut idag där möjligheterna i den digitala framkallningen växer för varje dag. Och jag kan ju bara pyttelite av allt som kan göras, så detta är ju bara ett pyttelitet exempel.

PS. Några fler fågelbilder från denna dagen kommer i min redovisning av övningen ”Ledande Linjer” i Praktisera med pixlar den 1 mars.

Publicerat:

i:

,

40 svar till ”Redigering av fågelbilder”

 1. Profilbild för Emma

  Kul att se före- och efterbilderna, väldigt fina!
  Håller med om att redigering är en viktig del, och inte alltid så lätt… Jag gillar att skapa ”fotokonst” också där jag bara testar allt möjligt, men för ”vanligt” foto brukar jag tänka att försöka återge bilden så som den såg ut för ögat (vilket också är rätt klurigt ibland).
  Ha en fin måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Och roligt att läsa hur du tänker med din fotografering. Tack detsamma!

 2. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Snyggt! Det är lite så jag gör när jag målar. Utgår från en bild, ändrar himmel och lite runtomkring detaljer. Blev verkligen jättefina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack och kul att läsa om hur du tänker när du målar!

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Vi är inne på fåglar både du och jag idag.
  Gransångaren är ljuvlig, de andra också och det är fint att få följa med i dina funderingar och redigeringar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ska kika in till dig senare och spana in dina fåglar!

 4. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Så läckra bilder på gransångaren och talgoxen flaskborstträdet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är mina favoriter också 🙂 Tack!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Fantastiska bilder, fåglar är verkligen inte lätta objekt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Inte lätt, men kul 🙂

 6. Profilbild för Tony

  Bilden på Svarthättan var en riktigt-riktigt fin!
  Min puls går upp när jag hör att man snackar om RAW. 😀
  Nädå… jag har testat men det var inget för mig.
  Men visst redigerar jag JPG-bilderna.
  Med tanke på raw-redigering. Har alla kalibrerade skärmar, för det som ser bra ut på min laptopskärm kanske inte alls ser likadan ut på en annans skärm. Tycker att det snackas det alldeles för lite om kalibrerade skärmar nu för tiden.
  Fast den sanna glädjen är då det kommer en perfekt bild direkt ur kameran, men hur ofta händer det. 😉
  Jag tycker det är kul att du är så entusiastisk med ditt fotoskapande.
  Keep up the good work!

  1. Profilbild för Tony
   Tony

   … ”entusiastisk, nyfiken och bra fotograf”!

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Tack så mycket! Det gör mig glad att du säger det.

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillar svarthättan! Hoppas pulsen inte skenade. Kalibrering pratas det om emellanåt, men kan säkert pratas mer om. Jag har inte kalibrerat min skärm någonsin. Kul att få läsa dina reflektioner, tack!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så skoj att läsa ditt inlägg! Jag brukar ofta jämföra mina före/efter bilder på skärmen och främst är det härligt att se hur lätt det går att rädda mörka och underexponerade bilder. Är de istället överexponerade med utfrätta partier finns det ingen räddning.
  Det här med att byta himmel har jag aldrig tittat på men nu blev jag riktigt sugen. Det är många gånger en kanske har en riktigt tråkig, ljus enfärgad himmel, tänk att byta ut den mot några fluffiga moln eller en solnedgång som du har gjort….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag underexponerar hellre än överexponerar. Det var en kul övning att prova att byta himmel, superlätt dessutom.

 8. Profilbild för Mamma C

  Så kul att få se hur du redigerat dina bilder.
  De är så fina och gransångaren blev min favorit.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blev en bra bild tycker jag med. Kram

 9. Profilbild för Anita

  Roligt och inspirerande att läsa om hur du gör. Gransångaren i flaskborsten blev min favorit tillsammans med svarthättan. Gransångaren fick verkligen ett lyft efter redigeringen. Från att bara varit som lite mörka siluetter syns plötsligt att detaljer och färger.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker det är så häftigt att det finns så mycket data i bilden som en bara kan hämta fram, genom att dra lite i reglagen. Kul du gillar mina fågelbilder!

 10. Profilbild för Znogge

  Även om slutprodukten är den som kommer att betraktas så tycker jag det är väldigt intressant att se ”före och efter”. Det är imponerande att se vad du kunde åstadkomma med dina bilder och hur bra slutresultatet blev. En lärorik process tänker jag.
  I Lund finns ju ”Skissernas museum” som visar skisser och utkast inför kända konstverk så visst är resan och processen klart intressant.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att du också gillar att se processen! Tack så mycket, väldigt lärorikt verkligen. Känner inte till det museet, tack för info!

 11. Profilbild för Marianne

  Tack för fina fågelbilder!
  Så intressant att se hur det går att redigera, jag förstår ju att (djur)fågelfotografer kasserar 100-tals foton för att få några bra, men nu lärde jag mej hur de även får fram genom att redigera.

  Jag blir lite fundersam på Ringduvan, är det inte en Turkduva? Inte för att jag vill ge pekpinnar för det spelar ingen roll här, men jag försöker lära mej att skilja på de olika arterna av duvor 🙂

  Ha en fin start på veckan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns mycket data att hämta i bildfilen så det är ju kul att bilderna går att rädda. Helt rätt, det är en turkduva, varmaste tack för att du påpekade det, jag har ändrat. Jag uppskattar det, så tar det inte som någon pekpinne alls. Detsamma, kram!

 12. Profilbild för Stefan

  När jag fotar fåglar använder jag kort slutartid och auto-ISO. Kombinationen skapar ofta en del brus i bilderna och där gör Photoshop ett bra arbete för att reducera det.
  Oftast använder jag bilderna som de blir, men visst är det lockande att ibland lägga till en snyggare bakgrund än originalets.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att få läsa hur du gör Stefan, tack!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det blir verkligen stor skillnad och slutresultatet blir otroligt fint. Jag växlar mellan vilken av de två redigerade varianterna jag gillar mest. Några gillar jag mer med originalhimlen och några med utbytt himmel. Men alla redigerade bilder är sååå fina. Vilken tur att du tog dig tid att få till dem så bra 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med om att nya himlen inte funkar på alla bilder, men det finns ju så mycket att välja på och självfallet är det ju bäst med en egenfotad himmel som en klistrar in. Tack, roligt du gillar! Kram

 14. Profilbild för Anni

  Kul att se hur olika det blir och bra att du visar stegen. Nog undrar man över framtiden (som redan är här) hur mycket man kommer att tro på det där med att en bild ljuger aldrig. Har sett massor av AI-bilder som lajkas av tusentals på Instagram. Än går det att avslöja dem, men snart lär det inte gå.
  Det är en konstart att redigera foton!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En bild kan nog inte vara ett bevis längre. Så mycket som kan manipuleras. Men jag tror som du att de som har kunskap och rätt utrustning faktiskt kan se på pixlarna om det är ändrade. Men för oss amatörer så får en helt enkelt bara se det som konst och inte bry sig så mycket om hur bilden skapats tänker jag 🙂

 15. Profilbild för Jag

  Ojdå, vilken skillnad! Jag har aldrig bytt någon bakgrund eller himmel, men fint blir det på dina bilder. Jag tänker nog att har jag inte lyckats så får jag testa att ta om den, om det går. Men beskär gör jag och andra små redigeringar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev en väldig skillnad. Finns mycket att leka med i Lightroom och Photoshop 🙂 Att ta om tycker jag är en bra strategi, det försöker jag med, men alla bilder får en ju inte chansen att göra det med.

   1. Profilbild för Jag

    För min personliga del så tycker jag nog att det inte längre är mina foton om jag skulle trixa för mycket och ta in en anna bakgrund och liknande, Då är det en bild som delvis har mitt foto som grund.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Härligt du hittat din väg med dina bilder, för det finns ju inget facit 🙂

     1. Profilbild för Jag
      Jag

      Jag funderar vidare kring det här med vad man gör och inte gör med foton. Det finns ju så många möjligheter nuförtiden i olika redigeringsprogram, som du har visat lite av i det här inlägget. Frågan är när det inte längre är ett foto jag tog utan en bild som jag gjorde? Jag tänker till exempel på detta med ljuset som i tredje bilden på gransångaren. Tittarens tanke är kanske: ”Oh, vilket härligt ljus hon har fångat fågeln i, så vackert!” Men det är kanske så fler och fler som fotograferar gör och det du lyfter fram i detta ilägg. Tänkvärt, men kanske lite oroande när man inte längre kan avgöra vad som är vad.

     2. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag förstår vad du menar. För mig spelar det dock ingen roll längre om någon skapat bilden eller tagit bilden. Kanske det beror på att jag inte är i sociala medier och matas med bilder som söker likes.

     3. Profilbild för Jag
      Jag

      Jag skrev ytterligare en kommentar här men den verkar ha försvunnit.

     4. Profilbild för Anna Forsberg

      Den låg för godkännande den här gången så hade inte försvunnit men jag hade inte varit vid datorn och godkänt den. Nu besvarad 🙂 Tack för att du meddelar!

 16. Profilbild för Susjos

  Så kul att se vad man kan göra med bilder!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du uppskattade!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.