fröodling

Så här odlar jag från frö

Nu tror jag att jag hittat rätt sätt utifrån mina förutsättningar att driva upp mina grönsaksplantor från frö!

Växter kräver samma sak oavsett var en bor och den kunskapen ökar jag på för varje dag. Men det är inte det jag tänkte fokusera på idag, utan hur jag, tror jag, hittat rätt väg för mig att driva upp plantor från frö här i Portugal. Bilden ovan visar solrosfrön som precis börjat gro, till och med fröet sitter kvar på de första bladen.

I Sverige hade jag ett isolerat förodlingsrum i ladan. Med massor av växtbelysning. Sen hade jag ett 40kvm växthus där bl a chili, paprika, tomater och gurka växte finfint när de flyttats ut från förodlingsrummet. Fröna drog jag upp inomhus i små pluggbrätten.

Här har jag varken förodlingsrum eller växthus. Växthus vill jag gärna ha, vilket här i Portugal skulle funka som både förodlingsrum och växthus men också ge möjlighet att kanske fortsätta skörda ex tomater under vintern. Men det är inte aktuellt riktigt än, så jag får hitta andra lösningar så länge.

Växthuset jag hade i Sverige. Med några av mina underbara minigrisar jag hade.

Jag vill gärna driva upp mina plantor själv, från ekologiska frön som jag köper online i Portugal, eller torkade frön från egen skörd. Men i Portugal är det vanligare att folk köper små pluggplantor på marknaderna. Det kostar € 1,- för 10 pluggplantor (utan krukor), så det är absolut prisvärt. Jag har ingen aning om hur de plantorna är uppdrivna, men främsta anledningen att jag själv vill driva upp från frö är att jag tycker det är kul och jag vill gärna göra hela processen själv, det är den största tillfredsställelsen.

Att direktså frön går alldeles utmärkt när jorden är varm, men nedan process behöver göras för det jag sår innan dess.

Bredsår fröna

När vi köper t.ex svamp i affären så kommer de i plastbehållare som jag återvänder för mina frösådder. Jag lägger köpt jord (som är insekts- & pestfri) i tråget, vattnar så jorden kan dra åt sig ordentligt. Sprider fröna jämt över ytan och täcker med ytterligare lite såjord, trycker till lite lätt så fröna får kontakt med jorden. Sprayar på mer vatten så den översta jorden också blir fuktig. Täcker med plastfilm med hål i eller ett plastlock. Märker upp, ställer på fönsterbrädan över ett element och väntar.

Bredsådd förbereds

Jag har upptäckt att fördelen med att göra så här är att jag har en sort för varje tråg. Det betyder att när det är dags att plantera om så är det enkelt att märka upp och alla frön har växt till sig ungefär lika mycket. När jag blandar olika plantor i pluggbrätten så blir det onödigt krångligt då de gror vid olika tidpunkter. Men jag använder pluggbrätten också, fast har inte hittat några med en hållbar kvalitet som är små nog att stå på fönsterbrädan. Tror det är en utdöende metod för mig.

Breddsådd tar mycket mindre plats, jag kan ha många olika frösådder på gång inomhus samtidigt. Har också ganska bra grobarhet på de flesta plantorna med det här sättet. Jag har provat metoden att så på hushållspapper men den funkar inte för mig.

Omplantering

När fröna grott och plantorna börjar sticka upp så behöver de mer ljus än vad fönstret ger. Dags för omskolning med andra ord.

Eftersom jag planterat frön tillsammans är det viktigt att omplanteringen görs innan rötterna blivit för stora, vill ju inte att de skadas när jag plockar isär plantorna från varandra. Jag planterar om dem en och en, i fyrkantiga krukor eller återvända matbehållare från crème fraiche, mjölk etc.

Omskolad paprika i vitrinskåpet

Nackdelen med gamla matbehållare är att plasten är så dålig att den inte håller för att ta hål i. Vill hellre ha krukor som jag kan återanvända varje år och som jag kan vattna underifrån på bricka. Har än så länge bara hittat krukor med kass kvalitet men ska köpa bättre sort (när jag hittar) om det här tillvägagångssättet funkar så bra som det hittills verkar. Tomma toalettrullar har jag aldrig tyckt funkat tillräckligt bra, provade igen och fick bekräftat att det är värdelöst. Tyvärr.

Förodling med tillväxt

De omskolade plantorna behöver inte ha det lika varmt som frösådderna. Och de vill ha mer ljus. Jag vill inte bygga om gästrummet till ett förodlingsrum och jag behöver inte det heller. För jag kan ha plantorna utomhus, då vi ju är i ett annat klimat!

Så jag använder mitt vitrinskåp på balkongen för de spädaste plantorna, där får de växa till sig med morgonsolen. Om det är en kallfront på väg så lägger jag in fiberduk runt hyllplanen för extra skydd. Har funkat fint hittills.Skulle det bli kallt i flera dagar kanske jag bär in dem ett par dagar (vilket jag inte behövt den här våren i alla fall).

När de sedan har vuxit till sig är det dags att flytta ut under plast i en sålåda. Två sålådor har jag täckt med plast, på jorden ställer jag brickorna med små krukor. Det blir som ett litet växthus.

Mellanlandningen under plast beror på att jag vill vara säker på att ha passerat eventuella frostangrepp, men också att plantorna ska bli lite större och starkare mot insekter, stark sol och vind innan de trycks ner i jorden. Och det är ju också bra om jorden är lite varmare innan de planteras ut. Så helt enkelt för att ge plantorna allra bästa förutsätting för att bli starka för att ge mig en rik skörd.

Vaxbönor bland annat. I vitrinskåpet, ska få flytta ut under plast i sålåda så fort det ostadiga vädret passerat.

Utplantering i sålåda

I mitten/slutet av mars är risken för frost över enligt kalendern. Om jorden och vädret tillåter så planterar jag ut plantorna på sina slutgiltiga platser i sålådorna efter det och där jag vattnat rejält innan. Om det går att få en molnig dag för det så är det allra bäst, men det är inte så säkert att det kommer ett endast moln. Täcker med fiberduk i några dagar.

Det är först då som plantorna utsätts för min jord, gödsel eller kompost eller vad det nu finns i sålådan. Ingen låda är den andra lik så det blir vad det blir. Jag är bara så tacksam för att lådorna är fyllda och att det finns förutsättningar för plantorna att växa. Men det kommer så klart vara plantor som trivs bättre och andra som inte gillar läget så bra. Och då lär jag mig något nytt igen.

Men med kärlek och omvårdnad brukar jag få fin skörd, så jag hoppas på en mycket frodig köksträdgård i år!

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.