calima i Portugal

Calima i Portugal

Nu har vi för andra gången upplevt calima här i Portugal. Ett fenomen som ger ett häftigt ljus, men också kan vara farligt att inandas.

Både Spanien och Portugal har drabbats hårt av calima i veckan. Jag hade själv inte koll på att det faktiskt är ganska farligt att inandas de där partiklarna, men varningar har gått ut att hålla sig inne så mycket som möjligt.

Calima är ett meteorologiskt fenomen som förekommer över Kanarieöarna. Det består av damm i luften som kommer från Sahara flera gånger per år, oftast vintertid men ibland även sommartid. Den uppkommer vid ett högtryck över Nordafrika, som dras ut mot en passerande kallfront norr om Kanarieöarna. Med vindar följer damm från de torra områden i Nordafrika, där vindarna börjar.

Du kan läsa hela beskrivningen om calima på Wikipedia.

Fick en släng av calima först

På tisdagsmorgonen ser jag bilder på Facebook att Spanien drabbats hårt av dessa sandmoln. Men hos oss var det kliar himmel som vanligt. Men när jag gick ut i trädgården så låg det ett tunt röd/brunt damm överallt. Jaha, så vi fick en släng av caliman i alla fall då. Men resten av dagen var vi utomhus och grejade med fröer samt långfikade med kompisar.

Senare på eftermiddagen såg jag på Instagram att det var väldigt gula filter på bilderna från området runt Porto och mycket riktigt låg calima snett över Portugal. Men vi klarade oss då, tänkte jag.

Smuts från calima
Vår balkongutsikt i calimaljus
Flaskbortsblomma på gång. Igen. I sandljus.

Det var bara en föraning

När vi vaknade på onsdagen så var det ett helt annat ljus ute, bilden ovan är från onsdagen. Vi hade under natten fått in sandmolnen över oss också och de höll sig kvar hela dagen, vi fick det inte lika illa som jag sett på andras bilder, tack och lov.

Ljuset är helt fantastiskt, men som sagt, det är inte helt hälsosamt att andas in de där partiklarna.

Vi passade på att åka och handla på nyöppnade Aldi i Ourique, men annars var vi inne hela dagen (bortsett från bilder jag gick ut och tog).

Publicerat:

i:

4 svar till ”Calima i Portugal”

 1. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Man ska verkligen inte nonchalera caliman, den kan resultera i sjukhusbesök även för fullt friska, vältränade människor som t.ex är ute och cyklar ????‍♀️ under caliman. Man måste också se till att barn, som har spring i benen, får i sig mycket vätska då partiklarna är uttorkande.
  Vi tillbringade jan-feb i år på Gran Canaria och där låg caliman, med höga värden, kvar i en vecka. Annars brukar det vara ca 3 dagar. Jag som har astma fick hålla mig inomhus i flera dagar, med stängda dörrar och fönster.
  Det finns flera appar som visar mätvärdena för de minsta, mest skadliga, partiklarna (PM2,5). Jag använder IQAir/Air Visual och AirMatters. De kan också användas för att t.ex se luftföroreningar i storstäderna. Air Matters även pollen, som det börjar bli dags för här i Sverige. Ja, jag är tillbaka norra Sverige, men snart på väg till Portugal ????????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag insåg det när varningarna kom. Vi har allergifilter i vår ventilation så känns bra att vi inte får in något inomhus. Jag har också astma, så bra jag såg varningarna. Tack för tips om appar. Välkommen tillbaka snart!

 2. Profilbild för Ditte

  Illa med ”calima” men inget man kan påverka. Vet att delar av östra Spanien drabbats hårt. Kan tänka mig att vår lilla stuga nu är tämligen röd.
  Minns även att vi under åren vi bodde i Peking drabbades av dett fenomen men då var det sand från Gobiöknen som kom in över stan- Men att det var skadligt gick man ut och varnade för detta.
  Hoppas nu att vädret åter blir det mer vanliga.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja Spanien verkar hårdare drabbat, iaf om jag jämför bilder jag sett. Nu är vädret blött, äntligen 😀 Snart blir det nog det vanliga, med massor av sol igen.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.