blå eu kortet portugal

Skaffat Blå kortet (EU sjukvård) i Portugal

Med det ”Blå Kortet” kan vi få sjukvård i EU och eftersom våra svenska kort inte längre gäller har vi skaffat våra blå kort här i Portugal.

Att skaffa det blå kortet här i Portugal är lite omständligt. Det behöver skrivas ett brev samt att ett antal formulär behöver fyllas i. Då vår portugisiska är begränsad tog vi hjälp av Luis Cardoso på LC Consulting, som jag sett många rekommendationer för i olika Facebookgrupper.

I ett inledande samtal fick jag besked om processen och sedan i ett mejl fick jag reda på hans pris för att hjälpa oss att skriva brevet samt sammanställa bilagorna som krävdes. Beställde det med vändande mejl och frågade vad han behövde av oss. Detta skedde precis innan jul.

I januari fick vi en bunt med papper med post, tyvärr var det fel namn på ett av dokumenten, så det behövde göras om. Det brevet försvann dock, för vi fick det aldrig. Till slut skickade Luis det igen med rekommenderade post. I slutet av januari hade vi en komplett bunt med papper som vi skrev på och skickade allt i det bifogade kuvertet till Seguranca Social em Beja (socialkontoret). Sen var det bara att vänta.

I slutet av februari fick vi mejl från socialkontoret om att det saknades Utente nummer, ett dokument som Luis bevisligen missat att bifoga i bunten. Men han agerade snabbt och skickade iväg det i ett omgående svar på mejlet. Sen fick vi vänta igen.

ca 10 dagar senare fick vi brev som bekräftade att vi hade rätt till EU-sjukvård. Informationen att vi skulle få själva korten senare gav Luis till oss, vet inte om det även stod i brevet.

Några dagar senare dök korten upp! De gäller i tre år och när de ska förnyas ska vi prova att göra det själva direkt på kontoret i Beja.

Krav för att få blå kort i Portugal

Vad vi har förstått så krävs det att en är skriven i Portugal och inte får ålderspension från Sverige, för att få det blå EU-kortet här i Portugal. Om en är ålderspensionär ska Försäkringskassan ge en kortet.

Bilagor som skickades med:

 • NIF
 • Kopia på pass
 • Utente
 • Stjärnpappret (Certificado da União Europeia)
 • Mod. GIT 53/2018 – DGSS (detta fixade Luis)

Kostnad

Luis tog €120,-/person + moms (23%) för att göra jobbet, vilket vi tyckte var skäligt. Här i Portugal anges nästan alltid priserna ex moms, även till privatpersoner så kan vara värt att dubbelkolla om priset är inkl. eller exkl. IVA (som det heter här).

Publicerat:

i:

10 svar till ”Skaffat Blå kortet (EU sjukvård) i Portugal”

 1. Profilbild för Ditte

  Så fint att ni fick detta ordnat för kortet är ju väldigt viktigt att ha. Kan tänka mig att en privat sjukförsäkring då kanske inte är lika viktig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns väldigt skönt att det är ordnat nu! Nej privat sjukförsäkring behöver vi inte ha, har hört att det krävs i Spanien om en flyttar dit.

 2. Profilbild för CArPat
  CArPat

  Jag var tvungen att uppsöka sjukhus i Finland och Sverige i julhelgen och var tacksam att jag hade mitt ”Blå kortet” från Portugal. Annars hade det blivit dyra besök (som jag kanske hade fått ersättning för senare i Portugal).

  1. Profilbild för Kjell
   Kjell

   Klart intressant. Känner du till vilka krav som måste vara uppfyllda för att få ett blått kort? Jag har för med att jag läst någonstans att svensk allmän ålderspension måste var under utbetalning.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är tvärtom enligt Luis som vi använde. När vi lyfter svensk ålderspension så är det Sverige som ska ställa ut EU-kortet, trots att vi bor i Portugal. Uppdaterade inlägget med informationen jag känner till.

    1. Profilbild för KJELL LINDFORS
     KJELL LINDFORS

     Super, tack för att du svarade!

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är viktigt med det där kortet 🙂 Glad vi har våra nu och glad du slapp dyr sjukvård.

 3. Profilbild för Ernest
  Ernest

  Hej,jag är ny på forum.Jag undrar vad som krävs att få kortet. Behovs i inkomst i Portugal?Bosätt i Portugal?Pension från Sverige?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej, jag har uppdaterat inlägget med den informationen. Så kolla in inlägget igen 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.