praktisera-med-pixlar-fotoovningar

praktisera-med-pixlar-fotoovningar

Praktisera med pixlar

Under ett halvår delade jag med mig av mina egna fotoövningar för andra att utföra och redovisa. Då användes den här sidan som information om upplägget och en översikt för övningarna. Övningarna finns fortfarande tillgängliga nedan, men redovisningen har upphört och inga fler övningar kommer att presenteras.

Att utveckla något kräver övning. Den här utmaningen riktar sig till dig som vill utveckla ditt fotograferande! Du får övningsuppgifter, som du genomför på en plats som passar dig. Ute, inne, hemma eller borta. Ditt val.

Att fotografera är roligt, men att bara ha roligt är inte alltid utvecklande. Därför fokuserar övningsuppgifterna på att du ska öva. Det handlar inte om att fånga den bästa bilden, leta motiv utifrån ett ord eller dokumentera en upplevelse. Praktisera med pixlar handlar om att utföra övningsuppgifter. Gärna flera gånger om en känner att det behövs. Det går så klart att kombinera med att ha roligt och få fantastiska bilder, men det är just övandet som behöver vara i fokus för att utvecklas. För att se nya motiv och skapa intressantare bilder.

Din insats är att avsätta tid för övandet, men tjusningen är att du själv bestämmer hur mycket tid det får ta! Hur mycket du vill öva är nämligen helt och hållet ditt eget beslut.

Varför jag skapade Praktiserade med pixlar kan du läsa om längst ner på sidan.

Upplägget för Praktisera med pixlar

Den första varje månad publicerar jag ett månadsinlägg med förslag på övningsuppgifter, detta inlägg läggs i menyn under ”Praktisera med pixlar”. Var och en väljer själv vilka och hur många övningar som ska göras. Även tidigare övningar kan göras (finns listade nedan), det behöver inte vara de som finns i aktuell månads inlägg.

I månadsinlägget finns funktionen där du, jag och andra som vill delta kan länka till våra inlägg där vi berättar om och visar resultaten från de övningar övingar.

Redovisningen är öppen hela månaden, vilka uppgifter en väljer att redovisa spelar ingen roll. Redovisningen hänger inte ihop med specifika uppgifter, utan bara till månaden som en vill redovisa.

Jag använder InLinkz så alla länkar blir samlade och lätta att hitta.

Övningar

Du behöver inte anmäla ditt intresse, bara häng på! Gör en övning och redovisa med en länk på aktuell månadsinlägg (se menyn)

Nr 14Reflektioner
Nr 13Rak horisont
Nr 12Rule of odds
Nr 11Gör något vackert av något fult
Nr 10Gyllene timmen
Nr 9Olika skärpedjup
Nr 8Kantkontroll
Nr 7Mörker
Nr 6Annan vinkel
Nr 5Ledande linjer
Nr 4Vänd kameran
Nr 3Öga mot öga
Nr 2Less is more
Nr 1Tredjedelsregeln (Rule of thirds)

Regler

Som sagt är reglerna enkla.

  • använd vilken utrustning du vill
  • var med så ofta/sällan du vill
  • öva så lite/mycket du vill
  • leta kunskap för att fördjupa dig
  • redovisning kan ske när som helst, finns alltid en öppen redovisningsfunktion (se menyn)

Så för att sammanfatta: övandet är i fokus!

Bakgrund och syfte

Jag går kurser, kollar YouTube och läser bloggar. Får en massa tips och ny kunskap i konsten att fotografera. Däremot är jag inte superbra på att öva. Jag fotograferar massor, men jag övar inte.

Så jag bestämde mig för att skapa övningsuppgifter till mig själv. Och eftersom jag är en bloggare så delar jag med mig av det jag gör, tänker att kanske någon annan vill hänga på. Jag vill i alla fall ge möjligheten, för delad glädje är verkligen dubbel glädje.

Många fotoutmaningar handlar om att tolka ett ord med en bild. Det är inte det som Praktisera med pixlar handlar om. Sådana utmaningar finns det redan massor av.

Syftet med den här utmaningen är att öva. Alltså ska fokus ligga på att utföra en uppgift, inte fundera på hur uppgiften ska tolkas. Det är redan beskrivet i övningen.

Tanken är att genom att göra en övningsuppgift, gärna repeterande, så kommer förutsättningarna öka för att kunna ta och göra bättre bilder. Med fler verktyg i verktygslådan tror jag dessutom att kreativiteten flödar lättare.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.