praktisera med pixlar

Praktisera med pixlar

Alla är välkomna att vara med i utmaningen Praktisera med pixlar! Det är gratis, ingen anmälan behövs och ingen speciell utrustning krävs. Du väljer själv nivån av deltagande och engagemang. Reglerna är dessutom enkla.

Att utveckla något kräver övning. Den här utmaningen riktar sig till dig som vill utveckla ditt fotograferande! Du får övningsuppgifter, som du genomför på en plats som passar dig. Ute, inne, hemma eller borta. Ditt val.

Att fotografera är roligt, men att bara ha roligt är inte alltid utvecklande. Därför fokuserar övningsuppgifterna på att du ska öva. Det handlar inte om att fånga den bästa bilden, leta motiv utifrån ett ord eller dokumentera en upplevelse. Praktisera med pixlar handlar om att utföra övningsuppgifter. Gärna flera gånger om en känner att det behövs. Det går så klart att kombinera med att ha roligt och få fantastiska bilder, men det är just övandet som behöver vara i fokus för att utvecklas. För att se nya motiv och skapa intressantare bilder.

Din insats är att avsätta tid för övandet, men tjusningen är att du själv bestämmer hur mycket tid det får ta! Hur mycket du vill öva är nämligen helt och hållet ditt eget beslut.

Pågående och tidigare uppgifter hittar du längst ner på denna sidan, bara hoppa på om du vill!

Bakgrund och syfte

Jag går kurser, kollar YouTube och läser bloggar. Får en massa tips och ny kunskap i konsten att fotografera. Däremot är jag inte superbra på att öva. Jag fotograferar massor, men jag övar inte.

Så jag bestämde mig för att skapa övningsuppgifter till mig själv. Och eftersom jag är en bloggare så delar jag med mig av det jag gör, tänker att kanske någon annan vill hänga på. Jag vill i alla fall ge möjligheten, för delad glädje är verkligen dubbel glädje.

Många fotoutmaningar handlar om att tolka ett ord med en bild. Det är inte det som Praktisera med pixlar handlar om. Sådana utmaningar finns det redan massor av.

Syftet med den här utmaningen är att öva. Alltså ska fokus ligga på att utföra en uppgift, inte fundera på hur uppgiften ska tolkas. Det är redan beskrivet i övningen.

Tanken är att genom att göra en övningsuppgift, gärna repeterande, så kommer förutsättningarna öka för att kunna ta och göra bättre bilder. Med fler verktyg i verktygslådan tror jag dessutom att kreativiteten flödar lättare.

Upplägget för Praktisera med pixlar

Två gånger i månaden kommer jag att publicera övningsuppgifter. Den 1:e respektive 15:e i varje månad. Därefter har vi två veckor på oss utföra respektive uppgift.

I samma inlägg finns funktionen där du, jag och andra som vill delta kan länka till redovisningen av förra uppgiften.

Du som inte har en blogg är välkommen att länka till en mapp på Dropbox, Google Drive eller liknande där du lagt dina bilder. Länk till FB/Insta/Flickr etc tas bort då de inte kan besökas av alla.

Jag använder InLinkz så alla länkar blir samlade och lätta att hitta. Det är enkelt att fylla i, men jag hjälper gärna till om du skulle fastna av någon anledning.

Regler

Som sagt är reglerna enkla.

  • använd vilken utrustning du vill
  • var med så ofta/sällan du vill
  • öva så lite/mycket du vill
  • leta kunskap själv***
  • redovisning ska ske under angiven tidsperiod (knappt 3 dygn)
  • minst två bilder vid redovisningen
  • nytagna bilder från övningen, inga arkivbilder

***Jag kommer inte att länka till förklaringar om vad övningen handlar om. Förstår du inte uppgiften, så ber jag dig googla för att få förtydligande. Det kan vara en viktig del i övandet, att bli inspirerad från olika håll och få en fördjupad kunskap.

Så för att sammanfatta: övandet är i fokus!

Övningar

Du behöver inte anmäla ditt intresse, bara häng på! Gör en pågående övning och redovisa under angiven period med en länk till dina bilder.

Övning 5
pågående
Uppgift: Ledande linjer
Redovisning: öppen 1/3 kl 6.00 – 3/3 23.00
Övning 4
avslutad
Uppgift: Vänd kameran
Redovisning: avslutad
Övning 3
avslutad
Uppgift: Öga mot öga
Redovisning: avslutad
Övning 2
avslutad
Uppgift: Less is more
Redovisning: avslutad
Övning 1
avslutad
Uppgift: Tredjedelsregeln (Rule of thirds)
Redovisning: avslutad
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.