praktisera med pixlar övning 5

Övning 5 i ”Praktisera med pixlar”

Dags för en ny övning samt redovisning av den förra. Plats för din redovisning av Övning 4 hittar du längre ner i detta inlägg.

Praktisera med pixlar handlar om att öva, att träna sitt fotograferande genom att ”nöta in” olika kompositioner och tekniker. Det handlar inte om att välja rätt motiv, utan om att angripa ett självvalt motiv på ett visst sätt. Det vore roligt om du ville vara med!

Övning nr 5: Ledande linjer

Den här kompositionen är något jag ofta använder mig av. Tror jag har den i ryggmärgen men det går inte att öva för mycket tänker jag. Den här övningen går ju utmärkt att göra inomhus också.

Det handlar alltså om att skapa en bild där linjer leder till motivet och in i bilden. Linjerna kan vara en kakelfog, ett stolsben, en gren, en kant, en väg.. ja det finns mängder med linjer. Och faktum är att nästan i alla motiv så finns det redan linjer, det gäller att nyttja det och skapa den allra bästa kompositionen som leder betraktaren in i bilden, inte ut ur bilden.

Linjer kan vara raka, slingrande, diagonala, korsande, z-formade, vågiga, ja i alla möjliga former. Om du googlar komposition med ledande linjer så kan du läsa hur mycket som helst om detta och dessutom se exempel på bilder.

Här ett par exempel där spindelnät och staket leder in i bilden.

Eftersom övandet handlar om upprepning så redovisa gärna flera motiv, men minst två nytagna bilder som innehåller ledande linjer. Har du en blogg är det roligt om du även skriver några rader om dina reflektioner från övningen.

Redovisningen för denna övningen, som jag kallar Ledande linjer, kommer vara öppen 1/3 kl. 06.00 till 3/3 kl. 23.00.

Vill du lätt hitta tillbaka till detta inlägg så använd menyn, gå in på Praktisera med pixlar och scrolla längst ner, där finns länkar till pågående och tidigare övningsuppgifter samt tillhörande redovisningar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Instruktion i text och bilder hur formuläret fylls i

Instruktion i videoformat

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

Publicerat:

i:

12 svar till ”Övning 5 i ”Praktisera med pixlar””

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  så nördig är jag inte längre, har börjat spana fröpåsar, hitta något sniglar inte gillar. Och om sniglarna låter bli mina planteringar, kanske blir jag sugen på att fota resultatet 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att nörda in sig är roligt! Hoppas det blir bra med fröna och att sniglarna håller sig borta.

 2. Profilbild för Emma

  Vilken rolig övning!
  Tycker det är svårt med ledande linjer, speciellt vid landskapsfoto… Jag följer dock några fotografer på Youtube som är bra på att ge tips kring detta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Berätta gärna vilka du följer på YouTube, alltid roligt med inspiration. Jag behöver verkligen öva för att bli bättre och då bjuder jag in alla andra som också kanske vill.

   1. Profilbild för Emma

    Mina favoriter är Nigel Danson och Andy Mumford, de tar helt fantastiska landskapsbilder tycker jag

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Tack, jag följer Andy och har sett Nigel dyka upp här och där och sett några av hans filmer. Jag kanske kan göra ett inlägg framöver med vilka jag följer och gärna tittar på 🙂

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Ledande linjer är en riktigt bra övning om än inte alltid så självklar och vi hänger så gärna på dina utmaningar. Då får vi också en spark där bak för att ge oss ut och fotografera och tänka till lite under tiden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Är så glad att ni hänger på, det är roligt att läsa om era reflektioner av övningarna, som inte alltid är samma som mina, så det blir extra givande!

 4. Profilbild för Annika

  En bra övning. Verkligen. Tar den till mig och grabbar Canon.
  Säger som ovan, en bra spark i ändan detta.
  Tack 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du tar till dig övningen, vore kul om du ville vara med och redovisa den också om ett par veckor. Att läsa om andras insikter är givande tycker jag.

 5. Profilbild för Matilda

  Kul övning! Den ska jag ha åtanke när jag tar foton i framtiden!
  Gillar ju att dokumentera vardagen men har just nu inte fokuset att sätta mig in i fotografins konst. Men kanske en dag i framtiden 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att kunna inspirera dig till nya tankar när du fotar. Allt har sin tid.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 15°C
38°C / 20°C
40°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.