Min redovisning av ”Vänd kameran”

I övning nummer 4 av Praktisera med pixlar så hade jag bestämt att jag skulle träna på att vända kameran när jag såg ett motiv. Alltså att fota med både stående och liggande kamera.

Och jag har tränat, varje gång jag har fotat något har jag faktiskt tagit bilden i båda formaten. När jag sedan satt mig med Lightroom för att framkalla bilderna så har jag ibland förvånats över vilken bild som blev bäst. Ofta tycker jag faktiskt att båda varianterna funkar.

Jag har kunnat använda de olika formaten till olika saker. Jag beskär oftast stående bilder till 4:5 och de liggande bilderna behåller jag i 3:2. Om det inte ska bli en headerbild för då beskär jag till formatet 2:1.

Här är några av alla de bilder jag tagit under de här två övningsveckorna!

Min vita hibiskus, jag tycker den stående blev bättre eftersom hela grenen fick plats.

Slarvigt fotat tyvärr. Den liggande hade jag kunnat få med hela översta blomman på också, det finns ju utrymme under den nedersta blomstjälken. Inser att bilderna inte är helt jämförbara eftersom jag sänkt kameran och även gått lite närmare på den stående. Den stående är i alla fall bäst tycker jag, så det är ju bra att jag tog den också!

Här fick jag fokus fel på den liggande bilden. Men jag tycker den har bättre komposition än den stående. Fast jag hade kunnat fota lite längre ifrån och fått in mer ledande linjer till själva broccolihuvudet. Men den lilla vattendroppen på den stående bilden är ju kul!

Regniga dagar och jag har börjat måla lite igen. Och det ville jag också öva på att fotografera med övningen ”vänd kameran”. Tycker båda formaten funkar här. Skulle kunnat anstränga mig lite med linjerna dock, så de blev rakare.

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

Publicerat:

i:

24 svar till ”Min redovisning av ”Vänd kameran””

 1. Profilbild för Marianne

  När jag fotar tycker jag det beror lite på vad som ska vara med, samt även hur nära jag är. Väldigt ofta tar jag både stående och liggande, och bestämmer sen vilken som ska sparas.
  Men det är med mobilen, Nikon har jag inte vänt på än, men det kanske kommer.

  Ha en finfin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så att motivet styr vilket format som blir bäst, men genom den här övningen så får i alla fall jag nya insikter om vad som passar. Sånt jag kanske inte ser direkt på plats utan först när jag sedan scrollar igenom bilderna. Detsamma, kram!

 2. Profilbild för Susjos

  Kul att testa olika grejer. SÅ skoj att måla, något jag skulle vilja göra när jag blir pensionär!
  Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så kul att måla! Men jag behöver linjer att måla inom, kan inte skapa utifrån ett blankt papper. Detsamma!

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Som sammanfattning av den här övningen tycker jag nästan att en kan säga att det ofta bara är en känsla vilket som ser bäst ut. Vilken tur att det inte finns några rätt och fel….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En bra sammanfattning! Med tillägget att det inte alltid blir rätt på plats, utan först när en sitter vid datorn. Därför viktigt att ta båda varianterna på plats. Finns absolut inget rätt eller fel!

 4. Profilbild för Tony

  Jag tror att jag från en given fotopunkt utan att zooma använder stående format om jag vill ha med mer av ex. himmel och land/sjö eller få ett djup i bilden.
  Eller så som du tänkte på de två första bilderna, att få med den lilla kvisten i sin helhet som jag tycker gjorde den stående bilden. Även det tredje bildparet vinner den stående bilden för mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar rena bilder och då funkar oftast det stående formatet bäst, men jag blir ofta överbevisad när jag fotar liggande 🙂 Det är kul! Tack för din input, saknar er i övandet!

 5. Profilbild för Mamma C

  Svårt att säga vilken av dem som är bäst. Det här är nog en ren känsla vad man tycker själv.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det individuellt vad en gillar, men om en inte fotar båda så vet en ju inte vad som är bäst 🙂 Tänker jag. Kram

 6. Profilbild för Annika

  Jag brukar alltid köra som du, ta i liggande och stående. Brukar alltid tro, innan jag ser fotot, att de stående ska bli bättre.
  Men, för mig är det ofta tvärtom, de liggande blir bättre. Inte alltid, men ofta.
  När jag fotar med min iPhone så vänder jag ofta kameran upp och ner, så att vinkeln kommer djupt ner.
  Men med Canon är det svårare, men med stativ skulle det ju gå det med. På din bild med (är det en knoppande kärleksört??) tycker jag den stående är bättre.
  Fast ja, det är väl oftast en ren känsla hos fotografen sedan då bilden kommer upp på datorn.
  Tack för ännu ett kul inlägg om foto!
  Kramar

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du blir överbevisad 🙂 Det blir jag också titt som tätt, så det är ju tur vi tar båda varianterna så vi har bästa förutsättningarna att få de bilder vi vill ha. Nej det är ingen kärleksört, det är en suckulent som heter echeveria secunda. Roligt du gillar fotoinläggen!

 7. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Oftast skär jag om bilden när jag redigerar. T.e.x. den blir rektangulär eller en stående bild blir en liggande bild eller tvärtom. Det är motivet som bestämmer. När jag fotograferar motivet blir det gärna från båda hållen. Sen kommer det spännande arbetet i redigeringsprogrammet. Jag har bara Mac’ens eget redigeringsprogram. För 20 år sedan hade jag Photoshop. Det var ett roligt och ett avancerat program.

  Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det motivet som bestämmer och med bildredigeringsprogrammen så behöver en ju inte ta alla varianter på plats, men det ger faktiskt lite andra förutsättningar har jag märkt så när jag har ett riktigt bra motiv framför mig och jag hinner så byter jag läge på kameran. Ofta blir jag överraskad när jag sen sitter med bilderna – jag har ofta fel om vilken som blir bäst 🙂 Photoshop är ett maffigt program, vad roligt du höll på med det också förr. Kram

 8. Profilbild för Kraka

  Haha, så jag kan missförstå. Trodde, när jag såg titeln på ditt inlägg, att du menade att du skulel vnda kameran mot dig och ta en selfie ihop med ett motiv. Det är ju också ett spännande tema…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja det var något helt annat det!

 9. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Köpte en målarbok med mandalamotiv och pennor inspirerad av Paula och hennes dotter. Men det kryper i mig…..Tyvärr känns det som slöseri med tid, vet inte varför.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du kanske inte behöver det då tänker jag 🙂 Du är så kreativ på andra sätt så kanske det bara är slöseri med din tid, tid du skulle kunna göra något annat som du mår bättre av.

 10. Profilbild för znogge

  Intressant att se samma motiv i stående samt liggande. Jag håller med dig om alla bilderna utom den sista där jag helt klart föredrar liggande. Men som med mycket annat ligger det i betraktarens ögon.

  Önskar en god kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att höra dina reflektioner! Och ja, varje betraktare tycker vad den tycker, så som det ska vara. Men som skapare så vill jag ju själv gilla det också 🙂 Detsamma!

 11. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Så avkopplande att måla! Idag vände jag på objektet, ville fota svärdottern och barnbarnet bakifrån.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är avkopplande! Bra där, en annan vändning .)

 12. Profilbild för Åke

  Till hemsidan vill jag oftast ha liggande bilder, det mesta tittas ju på telefon idag så få tror jag stående bilder inte alla affekter kommer med men letar efter. Eller som jag sett före i motivet. Man ser ju bilden framför sig eller föreställer sig innan man fotar liksom. Jag menar det skrollas på skärmen liksom och då kan man skrolla förbi det viktiga. 5% kanske jag tar stående. Däremot om man ska förstora som att ge bort i present ett canvas tex då blir det annat. Ibland kan man ju ändra det hela på datorn. Jag tar då alltid i största format för att kunna avgöra. Jag satt och letade igår en bild från Eiffels torn där jag står och poserar nästan på toppen jag ville se om den passar in på headern.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din input! Har inte tänkt på att stående bilder scrollas förbi i mobilen. Intressant reflektion. Mina stående bilder ligger alltid bredvid varandra i mobilen så de måste klickas upp i större format.På datorn kan jag tycka att det blir för stort med stående format på vissa bloggar, men det ligger mer i bloggdesignen att bilden får ta en så stor plats.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.