övning 4

Övning 4 i ”Praktisera med pixlar”

Dags för en ny övning samt redovisning av den förra. Plats för din redovisning av Övning 3 hittar du längre ner i detta inlägg.

Vill du lätt hitta tillbaka till detta inlägg så använd menyn, gå in på Praktisera med pixlar och scrolla längst ner, där finns länkar till pågående och tidigare övningsuppgifter samt tillhörande redovisningar.

Praktisera med pixlar handlar om att öva, att träna sitt fotograferande genom att ”nöta in” olika kompositioner och tekniker. Det handlar inte om att välja rätt motiv, utan om att angripa ett självvalt motiv på ett visst sätt.

Övning nr 4: Vänd kameran

Dagens övning handlar om att ta exakt samma bild i både porträttsvy och landskapsvy. Alltså både i stående och liggande format. Det finns de som förespråkar att alltid bara ta liggande eftersom det går att beskära till stående. Men genom att göra den här övningen så öppnar det upp kreativiteten för att få den mest intressanta bilden av motivet, för kanske en ser något annat när en vänder kameran eller så vet vi inte riktigt vad som är den bästa kompositionen förrän vi sitter med bilden på datorn. Har vi då fotat både liggande och stående så är chansen större att rätt komposition kan skapas.

Så övningen är enkel. Välj ditt motiv. Fota det som du tänkt dig och sedan vänder du på kameran och fotar samma motiv igen. Vilken bild gillar du bäst? Var det rätt med den första vyn eller blev det intressantare när du vände på kameran? Landade du i rätt komposition direkt vid fototillfället eller i redigeringen efteråt?

Eftersom övandet handlar om upprepning så redovisa gärna flera motiv, men minst två motiv som fotograferats i både porträttsvy (stående) och landskapsvy (liggande). Alltså minst fyra bilder. Har du en blogg är det roligt om du även skriver några rader om dina reflektioner från övningen.

Redovisningen för denna övningen, som jag kallar Vänd kameran, kommer vara öppen 15/2 kl. 06.00 till 17/2 kl. 23.00.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Instruktion i text och bilder hur formuläret fylls i

Instruktion i videoformat

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

Publicerat:

i:

12 svar till ”Övning 4 i ”Praktisera med pixlar””

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Vända på kameran… ny tanke 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra! Kul du låter dig inspireras 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Fin lykta och den gör sig absolut bäst i stående format.
  Jag fotar faktiskt i båda positionerna =) men det är inte alltid det går att ladda upp bilderna i stående. Ha en bra torsdag! Hade själv problem med bloggen igår…..vet inte varför, men jag gissar att det hade något med bilderna att göra. Kanske raderar inlägget

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med och kommande två veckor ska jag verkligen gå all in och fotografera både stående och liggande. Bloggar strular emellanåt, bilderna var väldigt breda den korta stund jag till slut kom in och kunde se lite.

 3. Profilbild för Znogge

  Så gör jag väldigt ofta och det är en bra insikt att se vilket som lämpar sig bäst när det gäller motivet. Här tycker jag att stående format blev klart bäst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du redan är där, jag får öva på det jag 🙂

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Av kända skäl hoppar vi över den här redovisningen men ska försöka att komma igen den här gången.
  Ofta, ibland av ren lathet kanske, fotar vi i landskapsvy men nu ska vi försöka tänka till. Troligen kommer jag inte kunna använda systemkameran och våra mycket bra kompaktkameror har tyvärr fått gå vidare till kamerahimlen men det finns ju mobil.
  Tack för att du håller igång oss!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju det som är så bra att en gör som en vill, hur mycket eller lite en vill. Krya på axeln!

 5. Profilbild för Mamma C

  Stående passade bäst på denna bild som du knäppt.
  Själv så kör jag bara med mobilen nu för tiden.
  Ha en fin torsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mobilen går ju också att vända 🙂 Detsamma, suttit i solen hela eftermiddagen! Kram

 6. Profilbild för Marianne

  Det gör jag väldigt ofta med mobilen, ibland publicerar jag båda bilderna eftersom jag inte kan bestämma vilken som bli bäst, men ofta åker en i papperskorgen.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte alltid så lätt att bestämma 🙂 Kram

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.