santa luzia

Byn Santa Luzia i Ourique

Garvão och Santa Luzia tillhör samma församling i vår kommun Ourique. Santa Luzia är en liten by, en sån där som ingen stannar i eller åker till, utan att ha ett ärende dit.

Vi köper vårt trämaterial från en firma i Santa Luzia. Dessutom finns det tydligen en bra slaktare där. Men annars verkar det inte finnas något direkt av intresse. Båda dessa handlare ligger utmed en stor väg, själva byn ligger innanför och därmed skyddat. Det skapade nyfikenhet så klart!

Santa Luzia är en by i våra omgivningar så vi tyckte att det var dags att besöka den, stilla nyfikenheten och promenera lite för att få ett intryck av byn.

Som Cathinka så väl uttryckte sig i sitt inlägg om Rogil så är detta en håla. Inte på något negativt sätt, men det finns inget särskilt här. Det är en by där livet liksom bara pågår.

Och så kommer vi och ”stör”. Nej, så upplever de nog inte det, men de är troligen ganska nyfikna på varför jag fotograferar. Ingen bjöd in till samtal, men alla svarade ”Bom dia” när vi hälsade. Det bor många katter i Santa Luzia, några fastnade på bild, en av dem finns med i dagens inlägg.

Så här såg det ut i byn och den största behållningen var faktiskt alla blommor som växte i en gränd. De har jag samlat i ett färgsprakande inlägg som publicerats redan.

Om vi inte har något ärende till Santa Luzia så återvänder vi troligen inte. Här i Portugal älskar vi dock att besöka så många byar och platser vi kan, för alla är de pusselbitar i vår nya kultur. Så tack Santa Luzia för besöket!

Garvão är grannen till Santa Luzia, men är en större by. Vi har varit där, men inte strosat omkring med kameran i högsta hugg. Så det gör vi en annan dag.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Byn Santa Luzia i Ourique”

 1. Profilbild för Hannas krypin

  Tycker det är trevligt att besöka platser där jag inte varit tidigare. Visst blir man mer nyfiken på platser som ligger lite mera dolt. Kan tänka mig att de undrade varför du fotade. Blev trevliga bilder till bloggen. Ska spana in ditt blominlägg nu, blev nyfiken.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vi vill gärna veta hur byarna ser ut omkring oss.

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Ser mysigt ut och läcker prickig katt. Det är ofta katter har den teckningen utomlands, här hemma ser man den nästan aldrig. Hon på bänken ser lite skeptisk ut. Gillar tornet som sticker upp. Ha en bra dag så sprakar vi på fredag =) kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant att teckningarna varierar så. Undrar varför. Hon var säkert skeptisk där på bänken och undrade vad jag var för en filur 🙂 Det gör vi! Kram

 3. Profilbild för Znogge

  Det är alltid givande att besöka nya platser oavsett om det är större eller mindre orter. Även om det inte blir ett återbesök så ger det en bild av omgivningarna vilket är nog så intressant.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så, det ger en helhetsbild för oss.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Ser pittoreskt och annorlunda ut än i mina trakter, fina bilder. Fint du fångat katten också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg
 5. Profilbild för Mamma C

  Det är alltid lika skoj att besöka någon ny plats som man aldrig tidigare varit på.
  Ha en bra onsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Jossu

   Vita hus, blommor och katter-en sevärd håla i mina ögon.
   Men jag antar att det finns andra liknande byar och städer i närheten, och att Santa Luzia därför inte lockar så många.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Vad bra! Det finns många pittoreska och historiskt intressanta byar som får turisterna att vallfärda. Lilla Santa Luzia kan behålla sitt lugn 😉

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Så tycker jag också. Detsamma, kram

 6. Profilbild för Sara i Barcelona

  Så trevligt att besöka små grannbyar! Damen vid vedtraven såg sådär inbjudande ut dock 😉 men kanske skenet som bedrar 🙂 Fotot med katten var så himla coolt, sötis med byn i bakgrunden 🙂 Och blommorna, så vackert! Stor kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, hon var nog skeptisk till min kamera 🙂 Tack, kram

 7. Profilbild för Marianne

  Så lugn och fin liten håla, ordet har inte negativ klang för mej och jag använder det själv ganska ofta om både Länghem och Böda.
  Dessa smala gränd, de fanns i närheten av hotellet där jag bodde på Madeira, jag förstår inte hur de kan köra där. Ser att kissen har halsband på sej, det gör mej glad.
  Ha en fin onsdag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mycket smala gator och gränder här, vi lär oss att köra på allt smalare gator 🙂 Jag gillar också att kissen hade halsband! Detsamma, kram

 8. Profilbild för Annika

  Det var fint att ni stannade till där så att du fick fotografera den. Tänk så många hålor det finns. Överallt.
  Ställen vi bara åker förbi, Tycker ändå att Santa Luzia ser mysigt ut där den ligger bland kullar i grönska.
  Precis, fortsätt att svänga in i hålor när ni är ute och kör. Allt ser så grönt och fint ut hos dig.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns verkligen massor av hålor som vi bara passerar. Glad för de vi faktiskt ger lite tid. Lovar fortsätta med det. Här grönskar det verkligen nu. Kram

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Mysigt med besök i en sömnig liten by och kan förstå om invånarna blev lite konfunderade över kvinnan med kameran. En håla har ingen negativ klang för mig. Här på Varaslätten ligger naturdköna Resville, som fått epitetet ”Sveriges vackraste hôla”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har inte varit i Resville, känner inte ens igen namnet. En håla kan verkligen vara alldeles fantastisk!

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  En fin liten by där det säkert är trevligt att strosa omkring. Fotomotiv fanns det helt klart många av. Kanske ser den ut som många andra byar i Portugal men för oss här i Sverige är den exotisk och kul att få se 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du tyckte om att kika in i Santa Luzia. Kram

 11. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

  Det är alltid roligt att ”utforska ” det okända. Bildbevisen är som alltid bra hos dig 😊
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen. Tack rara du! Kram

 12. Profilbild för Susanne

  Spännande att utforska den närliggande omgivningen, oavsett om det är natur, skog, byar eller städer. Om man inte gör det kan man inte heller avgöra om det är av intresse eller ej. Ett perfekt sätt att känna in om man vill göra ett återbesök.
  Fina bilder från byn där du hittat vardagsdetaljer på ett riktigt fint sätt. Något som slog mig direkt var tanken om jag skulle trivas att bo så där? Att bo på en plats där allt går i sin lugna vardagslunk… Eller skulle jag bli rastlös och uttråkad? Det kan nog variera från dag till dag hur jag skulle känna. Nu ser jag fram emot nästa by-besök 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så tycker vi, vill ju gärna se mer av området vi valt att bo i. Vi bor i utkanten av en ganska stillsam by och det passar oss i alla fall. Kul du ser fram emot fler by-besök!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Trevlig liten håla, med smala gator och vitmålade hus. Har du någon koll på om folket som bor i de mindre byarna är jordbrukare eller pendlar de till jobb på större orter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Många är äldre och pensionärer. De yngre brukar flytta till där de arbetar. Finns inte mycket arbeten här ute i på landet. Sen är ju många egna företagare också, här kan en tjäna upp till €10 000,- per år utan att skatta och det är ungefär det som är minimilönen också. Pendlar gör nog de yngre, men då inte till några stora städer utan till närliggande orter, som Ourique, Aljustrel eller de få fabriker som finns i området. T.ex. grisfabriken för svarta grisen.

 14. Profilbild för Matilda

  Intressant det där med ställen som sticker ut och man vill besöka på nytt, medan andra bara blir en ”axelryckning”. Noterade dock lekplatshästen (?) på första bilden – den var ny för mig 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul du hittade en lekplatshäst 🙂 Tänker att om alla platser sticker ut så sticker ju ingen ut till slut.. 🙂

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
24°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 12°C
30°C / 14°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.