trädgårdskalender

Gör en odlings- & trädgårdskalender

I min trädgårdskalender och odlingskalender skapas en överblick av blomning. skörd och trädgårdsarbete t.ex. Jag hade svårt att hitta underlag för hur jag skulle planera min odling och vår trädgård när vi flyttade hit för tre år sedan men nu tycker jag att jag har tillräcklig med erfarenhet för att skapa en egen kalender.

Det blir ju lite haltande så klart eftersom det bara är grödor, träd och växter som vi har eller som jag ser i vår närhet som finns med i den här kalendern. Det blir ju inte ett facit för alla plantor som finns. Men det kan ändå vara en hint om vilken typ av växter som funkar och ungefär när saker ska planteras.

Odlingskalender

Jag började att driva upp mina egna frön. Men det är omöjligt för mig att göra, har inte alls rätt förutsättningar för det. Därför funkar inte heller andras odlingskalendrar då de berättar när fröet ska sås. Inte när pluggplantan ska planteras.

Jag vet att många tänker att om det går att köpa pluggplantor på marknaden så är det rätt tid att plantera det. Det stämmer inte för mig. För jag kan inte plantera tomatplantorna i början av mars då det finns att köpa, för det kan fortfarande vara för kallt på morgonen då.

Appar och programvaror kan hjälpa till med planeringen, där anger en var en bor och så finns det redan inlagt när saker och ting ska odlas. I vissa appar kan en ändra frostrisken, men apparna tar ändå inte hänsyn till det heta klimatet vi har här på somrarna. Så för mig är det bäst att göra en egen. Och dessutom är det ju roligt!

Trädgårdskalender

I den kalendern jag skapar skriver jag in när jag beskär, skördar frukt, rensar ogräs och annat som har med trädgården att göra. Tycker inte det finns någon anledning att göra två olika. Allt finns ju i trädgården och arbetet med odling och trädgård går hand i hand.

Jag hoppas denna kalender kan vara till hjälp för någon som flyttar hit, om inte annat är den faktiskt ett stöd för mig. Men kanske också intressant för dig som inte alls har intresse av att flytta till Portugal men är allmänt intresserad av odling och trädgård.

Här hittar du kalendern som alltså successivt fylls på! Du hittar den också via menyn under Arkiv.

Bilden är blommande mimosa från förra året, nu är det dags att gå ut och fota årets mimosablomning.

Publicerat:

i:

,

20 svar till ”Gör en odlings- & trädgårdskalender”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  En kalender är trevligt och nästan nödvändigt, intressant att gå tillbaka tidigare år, lära sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag skulle kunna göra en varje år, men min tanke är att bara göra denna som ”mitt facit”.

 2. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

  Jag gjorde kalendrar på datorn förr. Nu kunde jag kanske göra det igen trots allt och ynkligt odlande. Man glömmer så lätt. Har dill på gång nu😊
  Tack Anna för din kalender!
  Träffade Eva, Peter, Elsiebritth och Rene och alla hälsar åt er!
  Kramar

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har haft allt på datorn, men tänker att på bloggen så har ju fler användning för den. Om nån vill 🙂 Kul med dill, har i frysen sedan två år tillbaka.. går inte åt så mycket av det här 🙂 Hälsa tillbaka till hela högen! Kram

 3. Profilbild för Mamma C

  Vilken smart och bra idé.
  Kram Carin

 4. Profilbild för Znogge

  En kalender låter väl både klokt och smart. Ni har ju en ganska så stor odling så då känns det bra att ha koll tänker jag. Ger struktur också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är bra att ha det dokumenterat. Särskilt är blomningen till hjälp för mig. Grönsakerna har jag nog hajat nu 🙂

 5. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilken bra idé och något som jag borde ha tänkt på när jag hade trädgård. Det blev mer chansning. Ibland lyckades det och ibland inte. Men jag har aldrig odlat jättemycket så det har inte varit några jätteförluster. Här är ju förutsättningarna väldigt mycket sämre än hos dig men även än i södra Sverige.
  Lycka till med alla odlingar 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tänker att det är så trädgårdandet är, ibland bra ibland mindre bra. Men med den här kalendern så kan i alla fall kanske någon annan slippa testa sig fram i tre år också. Tack, kram!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Det låter väl som en härlig idé med en kalender. Den när ju bli både till nytta och nöje, för att se vad som fungerar bättre och sämre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, alltid bra med dokumentation tycker jag 🙂

 7. Profilbild för Annika

  Låter som en klok ide med kalender för dina odlingar.
  OCH så fint att andra, som kanske flyttar till din del av världen, kan ta del av den. Vilken bra hjälp för dem!
  Du kommer ff att få så mkt nytta av den själv.
  Underbar mimosa i headern!
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag tror att jag kan få mycket hjälp, särskilt av att notera ner blomningen. Ska upp till byn i veckan och fotografera mer mimosa! Har ingen på vårt tomt, det är förbjudet att plantera då det är en invasiv art. Men njuta där den redan står gör jag mer än gärna. Kram

 8. Profilbild för Ajli

  vilken smart idé att skapa en, som förmodligen gäller även kommande år! Jag önskar ibland att jag var en trädgårdsmänniska, men jag investerar inget i att lära mig eller upprätthålla så jag är fruktansvärt dålig. Jag skulle vilja ha en grön, prunkande balkong, men inte ens det klarar jag av, jag mördar mina penséer liksom…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan inte mycket om växter egentligen, jag kör trial and error. Det som funkar är bra, det som dör köper jag inte igen 🙂

 9. Profilbild för Sara i Barcelona

  Mimosa är så ljuvlig! Så härligt om du har det i trädgården 🙂 Lyx!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inte mimosa i trädgården och kan inte plantera det heller då det är förbjudet eftersom det tar över (är klassad som invasiv här i Portugal). Men jag njuter av det där träden redan står i omgivningarna 🙂

 10. Profilbild för Marianne

  Det finns ju appar till allt, men de passar inte alla.
  Praktiskt att göra en egen kalender, som du kan använda i framtiden, samtidigt en sorts dagbok att gå tillbaka och titta i.
  Jag har aldrig haft någon odlingskalender, men så kommer alltid fröna för sent i jorden 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bra att dokumentera när en ska lära sig ett nytt klimat. Kan för lite om växter för att själv kunna lista ut vad som gäller. Så det är trial and error. Om någon annan har nytta av det jag lärt mig är det ju väldigt bra. Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.